Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '17

 
Kategori
Hukuk
 

ODTÜ yıllarımdan bir hatıra

ODTÜ yıllarımdan bir hatıra
 

Sene 1964-65 veya 66. ODTÜ de bütün sınavlar yazılı olurdu. Sorular teksir kağıdına basılmış olarak sınav başında dağıtılırdı. Bazen sorular 3-4 hatta 5 sayfa olabilirdi.

Allah rahmet eylesin Mustafa isimli bir arkadaşım vardı. Bir final sınavında, dört sayfa tutan soru sayfalarındaki bütün soruları çözüyor, hocaya soru ve cevap sayfalarını verip sınavdan çıkıyor. Sonuçlar açıklandığında bu sınavdan geçemediğini dolayısıyla, bu dersten bu sömestr sınıfta kaldığını ve sonuç olarak bir sene kaybedeceğini öğreniyor.

Mustafa bütün soruları doğru olarak çözdüğüne emin. Tabii konuyu araştırıyor ve mesele anlaşılıyor. Meğerse soruların toplamı dört değil beş sayfa imiş ama hocanın Mustafa’ya verdiği soru demeti yanlışlıkla bir sayfa eksik olmuş. Böyle olunca Mustafa da kendisine verilmeyen 5. sayfadaki soruları çözememiş durumda kaldığı için sınıfta kalmış.

Tabii Mustafa bu duruma itiraz etmiş. Okul yaz tatiline girdiği için hocayı okulda bulamamış. Hocanın ev adresini bulmuş, evine gitmiş, durumu izah etmiş. Hoca da durumu tetkik etmiş ve eksik soru kağıdının kendi hatası olduğunu kabul etmiş. Ancak yayınlanan ve okul idaresine teslim edilen notlara itiraz için belli bir müddet, belli bir tarih varmış. Bu arada bu tarih de geçmiş. Bu durumda, hoca, Mustafa’ya haklı olduğunu, durumun kendi hatası olduğunu fakat yapabileceği bir şey olmadığını söylemiş. Neticede Mustafa bir yıl kaybetti.

Ortada bir kural var bir de mağduriyet var. Kuralı çiğnemezseniz bir kişinin bir yılını heba ediyorsunuz. Bu gencin bir yılı heba olmaması için ise kuralı çiğnemeniz gerekiyor. Burada iki yanlıştan birini daha küçük olanını tercih etmeniz gerekmez mi.

Şimdi bunu niye yazdım. Son referandum da YSK nın aldığı karar. YSK mühürsüz pusulaları kabul etse, kuralı hatta kanunu çiğnemiş olacak. Kuralı veya kanunu çiğnemese bu defa belki yüzbinlerce belki bir milyon insanın oy kullanma hakkını yemiş olacak ve bu kadar insanın oyu nihai karara yansımamış olacak.

Sizce hangisi daha hakkaniyete uygun veya demokrasiye daha uygun.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..