Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Ödünç ayaklarla engelsiz bir dünya için yürüdüler

Ödünç ayaklarla engelsiz bir dünya için yürüdüler
 

Omirilik Felçlileri Derneği (OFD) Beykoz Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için “  Ayaklarını Bana Ödünç Verir misin?” isimli bir yürüyüş etkinliği düzenledi. Grup Gündoğarken ve Yeşilcam sanatçısı Aynur Aydan’ın da destek verdiği etkinlik, Onçeşmeler Meydanı’ndan başladı ve Belediye Başkanlığı’nın önündeki Atatürk Anıtı’na çiçek bırakılması ile son buldu.

Ayaklarını engellilere ödünç verdiler!

OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe ve dernek üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, Beykoz siyasi parti ve STK temsilcileri de hazır bulundu. Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in eşi Ayşe Çelikbilek, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, MHP İlçe Başkanı Ali Emanet ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP’li Meclis üyeleri Hayrullah Usta ve Nusret Yılmaz, İl Genel Meclisi üyesi İlyas Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül ve bazı muhtarlar, Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya, KAS-DER Başkanı Süleyman Çalık, Çubuklu Derneği Başkanı Erdem Çelik, Acarkent Rotary Kulübü temsilcisi Rtn. Funda Turanlı ile vatandaşların da destek verdikleri etkinlik Onçeşmeler Meydanı’nda günün anlam ve önemine ilişkin olarak yapılan konuşmalar ile başladı ve “ Burada Engel Yoktur” logosu takılmak üzere Belediye Başkanlığı binasına doğru yapılan yürüyüş ile devam etti.

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i beklediler

Yürüyüşe başlama noktası olan Onçeşmeler Meydanı’nda toplanarak, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in de aralarına katılmasını bekleyen grup, Başkan’ın bir cenazeye katılmak üzere Şile’de olduğunu öğrenince, etkinliğe start verdi.

Saniye Efe: Annelerin feryatlarına hizmet etmekte zorlanıyoruz

Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, bir farkındalık oluşturmak ve özellikle engelli öğrencilerin ulaşım sorununun altını çizmek amacıyla düzenlenen yürüyüş etkinliği, Dernek Başkanı Saniye Efe’nin konuşması ile başladı.

Dernek Başkanı Efe, sözlerine, yürüyüş etkinliklerine destek vermek için yanlarında bulunanlara teşekkür ederek başladı. Saniye Efe, şunları söyledi: “ Bundan yıllar önce           ‘ Zoru Başardık, İmkânsıza Az Kaldı’ diye yola çıkan OFD Derneği Beykoz Şubesi olarak, iki buçuk yıl sonra size ‘Bizi Gideceğimiz yere Götürür müsünüz?’ dedik, yine yanımızdaydınız. Sonra    ‘Özgür Gökyüzü, Engelsiz Yeryüzü’ dedik, Beykoz yine bizi kucakladı. Doğru yolda olduğumuza inandık; bugün deAyaklarını Bana Ödünç Verir misin?’ dedik, hiç kimse tereddüt etmeden bakıyorum ki bizi kucaklamak üzere yanımızda.”

 

Engelli olmaktan adeta mutlu olacağım!

Sözlerini,3 Aralık’ın Dünya Engelliler Günü olduğunu hatırlatarak,“ Hiç kimse engelli olduğu için kutlanmaz ama bütün dostlarımı burada görmekten dolayı engelli olmaktan adeta mutlu olacağım neredeyse!” şeklinde sürdüren Saniye Efe, “Beykoz’da yaşayan ilköğretim çağında çok çocuğumuz var. Hemen hemen her semtte, her mahallede 10- 14 yaş aralığında okul başına üçer çocuk düşüyor” dedi. Efe, söz konusu etkinliği düzenlemekteki amaçlarını, “ özellikle bu çocukların ulaşım ile ilgili olarak yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek” olarak açıkladı.

Önümüze çıkan engeller ile yaşamaya mecbur değiliz

Dernek Başkanı Efe, “ Ne yazık ki 2012’ye gelmemize rağmen, hala meydanlarda bunları konuşuyorsak, bir yerlerde bir eksiklik var diye düşünüyorum. Biz engelimizle yaşamaya son derece mutluyuz fakat engelli olmak nasıl bir sınavdır bu da düşündürür insanı. Ancak biz, önümüze çıkan engeller ile yaşamaya mecbur değiliz” dedi.

Artık canımız yanmaya başladı

OFD Beykoz Şubesi Başkanı, tüm STK yöneticilerine, muhtarlara ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e şu sözler ile seslendi: “Bu sevgili çocuklarım için elinden ne geliyorsa, herkes elini bu taşın altına koysun. Sivil toplum örgütlerinin saygıdeğer başkanları, sevgili muhtarlarımız, - şu an burada olmasa da, kendisini temsil etmek üzere eşi burada-  saygıdeğer (Belediye) Başkanımız, bunları sizden artık bir masaya yatırmanızı,  yanınızda bizleri de kabul ederseniz, çözüm önerileri üretmenizi şiddetle istiyoruz çünkü derneğimiz artık bu çocukların annelerinin feryatlarına hizmet etmekte gerçekten son derece zorlanıyor. Bunlar da insan olarak ve bir dernek yöneticisi olarak bizlerin canını yakmaya başladı. Boynu bükük bir anneyi siz olsanız ne kadar kapıdan çevirebilirsiniz? Bütün hayatını evladına eğitim vermeye adamış bu anneye ‘hayır’ demek ne kadar zor, benim yerime koyun kendinizi.”

SaniyeEfe, konuşmasının sonunda ise, katılımcılara kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür ederek,“ engelsiz, sevgi dolu yarınlar” dileğinde bulundu.

Aynur Aydan: Beykoz’daki insanlar gelemediler galiba!

Dernek Başkanı Saniye Efe’nin ardından ise söz almak isteyenlere mikrofon uzatıldı. Yeşilçam sanatçısı Aynur Aydan konuşmasına, katılım azlığına atfen, “ Ben karşıdan geldim ama buradaki insanlar Beykoz’dan yukarıdan gelemediler galiba!” eleştirisiyle başladı. Etkinliğin düzenlendiği Onçeşmeler Meydanı’nda daha önceden konu ile ilgili afişlerin asılmamış olmasına da vurgu yapan Aydan, “ Yine de her şeye rağmen sevgili hanımlarımızın bu arkadaşlarımız için çalışması, büyük başarı” dedi.

Olanağı olanların desteğe ihtiyacı olan insanlara yardım etmeleri gerektiğini ifade eden Aydan, genç sanatçılara da seslendi: “ Hele bizim genç sanatçılarımız şimdi çok para alıyorlar ama ben neler yaptıklarını görmek istiyorum.”

Hızır Yılmaz: İnsanların özrü bedeninde olur, beyinde olursa sorun!

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ise konuşmasına, açılımı Omirilik Felçlileri Derneği olan OFD’nin aslında Özgür Fikirler Derneği olduğunu belirterek başladı.

“ İnsanların özrü bedeninde olur; beyninde olursa sorun”diyen Yılmaz, engelli vatandaşlara atıfta bulunarak, şu açıklamada bulundu: “ Zaman zaman ne kadar zeki, ne kadar üretken olduklarını görüyoruz. Diyoruz ki, biz yanılıyoruz. Biz yürüyen, bedensel engeli olmayan özürlüleriz. En azından duyarlılığımızın sınırları alt seviyelerde kaldığı için böyle düşünmek zorundayız. Burada, Beykoz Meydanı’nda söz veriyorum, ne zaman bize ihtiyaç duyarlarsa,   yanlarında olacağız.”

Nevin Çalışkan: Siz-biz yok, ‘biz’ varız

CHP İlçe Başkanı’nın ardından ise Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan söz aldı. Çalışkan, sözlerine “ Bugün çok güzel bir gün. Hepimiz iyi niyetler ile buradayız” şeklinde başladı. Katılımcılara, bir cenaze merasimine katılması dolayısıyla aralarında olamayan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in selamını ileten Belediye Başkan Yardımcısı,  şunları söyledi: “ Biz hep birlikte bir bütünüz. ‘Siz- biz’ diye bir şey yok, ‘biz’ varız; her zaman da yanınızdayız. Engelsiz nice güzel günlere diyorum.”

Grup Gündoğarken; En büyük engel, engellenmektir

Daha sonra Grup Gündoğraken’in solistleri Gökhan ve Burhan Şeşen söz aldılar. Burhan Şeşen,konuşmasında,“ Her zaman sizler ile birlikte olmaktan çok büyük bir keyif alıyoruz. Bu, ister bir konser salonunda olsun, isterse böyle bir etkinlikte olsun, sadece bir gün değil, yılın 365 günü yanınızdayız” açıklamasını yaptı.

Gökhan Şeşen ise, duygularını şu cümleler ile ifade etti: “ Asıl engel düşüncelerde diye düşünüyorum; örümcek tutmuş beyinlerde. En büyük engel, engellenmektir. Engelleri aşmak için yürüyoruz. Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin. O fırsatları bizler de yaratabiliriz. ‘Biz’ derken, sivil toplum örgütlerini ve burada katılan kişilerden bahsediyorum. Elimizden gelen ne varsa, yapmaya hazırız.”

Saniye Efe sordu: Bize ayaklarınızı ödünç verir misiniz?

Konuşmaların ardından ise OFD Dernek Başkanı Saniye Efe, Onçeşmeler Meydanı’nda toplanan kalabalığa, “ 3 Aralık’ta bize ayaklarınızı ödün verir misiniz? Bizimle Belediye Başkanlığı binasına yürür müsünüz?” sorusunu yöneltti. Katılımcıların hep bir ağızdan      “ Yürürüz!” cevabı vermesinin ardından ise, Belediye Başkanlık binasına doğru yürüyüş başladı.

Pankartlarda neler yazılıydı?

OFD Beykoz Şubesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında hazırlamış olduğu pankartlarda şu ifadelere yer verildiği görüldü:

“Engellemeyin, okuluma gideyim!” “Yeter ki gönüller engelli olmasın!” “Acıma, destek ol!” “Okulda öğretmenim beni bekliyor!” “Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin!” “Hayatı paylaşmak için engel yok!” “Asıl engelliler, karşılarına çıkan engeli geçemeyenlerdir!” “Engelli olarak anılmak değil, engelsiz olarak yaşamak istiyoruz!”                  “ Engelleri aşmak için yürüyoruz!” “Zoru başardık, imkânsıza az kaldı!” “Bize engel olmayın, iyi yaşamı herkes hak ediyor!”

Yürüyüş sırasında otomobiller kornalarıyla destek verdiler

Yürüyüş boyunca OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe de, hoparlör ile Beykoz halkına seslendi. Efe, şunları söyledi: “ Söz veriyorum, bu sesimizi yetkililere duyurmak adına her türlü fedakârlığı yapacağız. Ta ki, bu fedakâr annelerin isteklerini yerine getirene kadar. Lütfen, çok şey istemiyoruz.”

Engelliler ile ilgili olarak yapılacak olan eklenti, rampa türündeki erişilebilirlik çalışmalarında engellilere danışılması gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı, ayrıca“ Dünyaya biraz daha bizim gözümüzden bakmanızı (istiyoruz). Bizim gördüklerimizi göremediğiniz takdirde, lütfen bizden bir arkadaşımızı bu çalışma içine dahil edin istiyoruz; gerçek çalışma bu şekilde ortaya çıkacaktır” açıklamasını yaptı.

Annesi Kadir’i sırtlanmakta artık zorluk çekiyor

Beykoz’daki engelli öğrencilerin okullarına daha güvenli bir şekilde ulaşmalarını istediğini ifade eden Saniye Efe, yanında bulunan tekerlekli sandalyeye mahkûm engelli küçük Kadir’i örnek göstererek, “ Kadir artık büyüdü. Annesi onu artık sırtlanmakta ve kucaklayıp götürmekte maalesef çok zorluk çekiyor. Bu konuyu Beykoz olarak mutlaka çözeceğiz. İnanıyoruz ki, Beykoz bir gün engelsiz bir köy haline gelecek. Sevgi dolu Beykoz’umuzun bunu yapmaması için hiçbir neden yok” dedi.

Çok mu istiyoruz?

Efe, konuşmasının devamında şunları söyledi:“ Sevgili Beykoz, çok mu istiyoruz? Çok istemiyoruz bence. Biz sadece birlikte yaşamak istiyoruz. Biz-siz ayrımı olmadan, onurlu bireyler olarak, elimize aldığımız bayrağı gelecek nesillere teslim etmek üzere bu sorunları dile getirmek istedik. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.”

Bir torba daha fazla çimento

“ Engelleri ortadan kaldırmak için bir torba daha fazladan çimento kullanacağız o kadar. İki tuğla ile belki bir basamağı ortadan kaldıracağız ama bize sunduğunuz dünyayı düşünebiliyor musunuz?”

Ulaşım, ulaşım, ulaşım…

“ Sorunlarımızın en başında hep ulaşım, ulaşım, ulaşım…” diyen Dernek Başkanı Efe, sözlerinin devamında engelli vatandaşların toplu taşıma araçlarında yaşadıklarına atfen ise      “ size anlatmaya kalksam bir hikâye çıkar ortaya” dedi.

Yanlarından geçmekte olan otomobillerden kornalarıyla yürüyüşlerine destek vermelerini de isteyen Efe’ye sürücüler kornalarıyla destek verdiler.

Başkanlık binasına “ Burada Engel Yoktur” logosu takıldı

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in bu süre zarfında Başkanlık binasına varmış olması ümidiyle yürüyüşün son durağı olan Beykoz Belediye Başkanlığı önüne gelen gurubu burada Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan ve Başkan Yücel Çelikbilek’in eşi Ayşe Çelikbilek karşıladı.

Saniye Efe, Başkanlık binasına “ Burada Engel Yoktur” logosunu takmasının öncesinde bir konuşma yaptı. Efe, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ Biz OFD Beykoz Şubesi olarak, Başkanımız bu binanın bizler için de ulaşabilirliği konusunu dikkate aldığı için ve bizler için binayı engelsiz hale getirdiği için ‘ burada engel yoktur’ ibaresini yapıştırmaktan gurur duyuyoruz. İnşallah, diğer binalarda da aynı çalışmaları sabırsızlıkla ve sevinçle bekliyoruz.”

“Başkanımız nerede?” sorusu

Sözlerinin devamında,“Yücel Bey’in burada olmasını gerçekten çok istiyorduk” diyen Efe’nin ardından engelli bir vatandaşın Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan’a seslenerek, “ Engelliler burada, Belediye Başkanımız nerede?” diye sorduğu görüldü.

Grup Gündoğarken yönetiminde İstiklal Marşı ve Atatürk Anıtı’na çiçek

Grup, etkinliğin sonunda ise, kendilerine daha önce CHP İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz tarafından dağıtılmış bulunan çiçekleri Atatürk Anıtı’na koyarak, Grup Gündorğarken’in üyeleri Burhan ve Gökhan Şeşen ile Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan’ın yönetiminde istiklal Marşı’nı okuyarak, dağıldı.

Yürüyüşün ardından Başkan Çelikbilek ile görüşen Saniye Efe’den Beykoz Güncel Haber’e özel açıklama

Sonunda Belediye Başkanı ile görüştüler!

Engelli yürüyüşüne katılan grubun dağılmasının ardından Ayşe Çelikbilek tarafından Belediye binasında çay içmeye davet edilen Saniye Efe ve dernek yöneticilerinin, burada bulundukları sırada Yücel Çelikbilek’in gelişi ile birlikte kendisiyle görüşme olanağı buldukları bilgisini aldık.

Söz konusu toplantıda bulunamamamızdan dolayı, ayrıntıları Saniye Efe’den rica ettik. OFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in makamında yaptıkları görüşmede engelli öğrencilerin toplu taşıma sorununu özellikle dile getirdiklerini kaydederek, gazetemize şu özel açıklamada bulundu:  

“ Sorunlarımızı, fikirlerimizi naçizane Belediye Başkanımıza açıkladık. Kendisi bize, bunun Beykoz Belediyesi tarafından değil de, ilgili yetkililere ulaşılarak (çözülebileceğini) söyledi.  Başkanımız bize ‘ Başka bir Belediye’de bunun örneği var mı?’ diye sordu. Bunun üzerine arkadaşımız Nuray Ak, ‘Neden örnek arıyoruz ki, ilk biz olsak, Beykoz olarak örnek olsak fena mı olur?” karşı sorusuyla yanıtladı kendisini. Ben de Başkanımıza, ‘ Bu çocuklar bizim evlatlarımız. Bunları görmezden gelemeyiz. Ben annelerin isteklerine artık karşılık veremediğim için kendimi hem görevimde, hem de insan olarak yetersiz görüyorum; lütfen artık bu konuya bir çözüm getirelim. Bu, İlçe Milli Eğitim Müdür mü olur, Kaymakamlık mı olur, lütfen siz bizim aramızda köprü kurun’ dedim.”

Belediye Başkanı’na çözüm önerisi sundular

Belediye Başkanı Yücel Çelikblek’e, engelli öğrencilerin söz konusu ulaşım sorunu ile ilgili olarak fikirlerini sunduklarını da kaydeden Efe, şunları söyledi: “ Belediye Başkanımıza ‘Okullara servis çeken şirketler ile ihale zamanı geldiğinde, bunun kapsamı içinde bir şartname koyduramaz mısınız?’ diye sorduk. ‘Çok şey istemiyoruz’ dedik. ‘18+ koltuğa sahip olan bir minibüsün tüm koltuklarını değil, (okulun ihtiyacına göre) koltuk ayrılsın ve bu annelerin yükü hafifletilsin’ dedik.”

Sonunda Belediye Başkanı’ndan söz almayı başardılar!

Bunun üzerine Belediye Başkanı’nın, “ Bunun yapılmayacak bir şey olmadığını” söylediğini kaydeden Efe, Çelikbilek'in kendilerine, “ Bu benim görevim değil ancak aracı olmaya her zaman hazırım. Siz çalışmalarınızı yapın; bir fizibilite çıkartın. Hangi semtte, hangi okulda, kaç tekerlekli sandalyeli öğrencimiz var bunları bana bildirirseniz, ben de bu konuyu gerekli mülki amirlerimiz ile yetkililerimizle konuşacağım” sözünü verdiğini ifade etti.

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

haberin foto arşivi için: www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..