Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

OECD açıkladı; gelir dağılımındaki eşitsizlikte şampiyonluğa bir adım kaldı!

OECD açıkladı; gelir dağılımındaki eşitsizlikte şampiyonluğa bir adım kaldı!
 

Son günlerdeki tartıştığımız konuları şöyle bir hatırlayalım.

Kaç-ak Saray’ın maliyeti ve oda sayısı…

19. Milli Eğitim Şurasında alınan tek yanlı kararlar…

Osmanlıca dersinin zorunlu haline getirilmesi…

Hala içeriği tam belli olmayan ve kimler arasında, nasıl yürütüldüğü anlaşılamayan “Açılım Süreci”…

Yeni Türkiye’nin eski sanatçıları..!

Bu arada milyonlarca insanı ilgilendiren ekonomik konular ise ülke gündemine hiç gelmiyor. Memur ve emeklilerin alacağı 3+3 zam, zorla aşağı çekilen enflasyon rakamlarını hiç kimse görmüyor. Tabi bu arada uluslararası kurumların hazırladıkları raporlar ve yaptıkları uyarılar…

Daha birkaç gün önce ülkedeki insanların kaç para aylık aldıkları açıklandı. Örneğin 1.6 milyon kişinin aylık 141 lira ile geçinmeye çalıştıkları, 900 bin kişinin ise aylık 73 lira ile geçindikleri(!) açıklandı.

Tabi bu arada IMF’nin bankalarla ilgili yaptıkları açıklama! IMF ne diyor? Bankaların 100 milyar dolar civarında döviz açıkları olduğunu, bu açıklara çare bulunmasını…

En ilginç rapor ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) geldi.

OECD üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliği yaşandığı raporla açık açık bildirildi

OECD raporunda üye ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliğini son yıllarda önemli ölçüde arttığı vurgulanırken, üye ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı, üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliğinin yaşandığı kaydedildi.

Üye ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 10 olduğuna dikkat çekilen raporda, zenginlerin, yoksullardan ortalama 9,5 misli daha fazla kazandığı ifade edildi.

Raporun sonuç bölümünde, gelir dağılımı eşitsizliğinin ekonomik büyüme üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etki yaptığı, gelir dağılımı eşitsizliğiyle mücadelenin toplumları daha adil ve ekonomilerini daha güçlü hale getirdiği uyarısı yapıldı.

OECD’nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre 2012 yılı için gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülke içinde Meksika ilk sırada gösterildi. Listede Türkiye ikinci, ABD üçüncü sırada yer aldı.

Gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler arasında Norveç birinci sırayı alırken, bu ülkeyi Danimarka ve Çek Cumhuriyeti takip etti.

Raporda, bununla birlikte 1985-2012 arasında gelir dağılımı eşitsizliğini çok az da olsa düşürmeyi başaran ülkeler Türkiye ve Yunanistan olarak gösterildi. Aynı süre içinde gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla arttığı ülkeler de İsrail, Yeni Zelanda, ABD, İsveç ve Finlandiya oldu.

Gördüğünüz gibi gelir dağılımındaki eşitsizlikte şampiyon olmamıza bir adım kaldı!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..