Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '13

 
Kategori
Dünya
 

Of nasıl denkleştireceğiz biz şimdi 57 trilyon doları?

Of nasıl denkleştireceğiz biz şimdi 57 trilyon doları?
 

Dünyanın ekonomik büyümesini 2030 yılına kadar sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için 57 trilyon dolara ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Hürriyet’in haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi McKinsey & Co.’nun dünyanın ekonomik büyümesini 2030 yılına kadar devam ettirebilmesi için 57 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Söz konusu yatırım ve alımların içerisinde hisse senetlerinden ülkelere yapılacak doğrudan yatırıma kadar pek çok kalem var. 57 trilyon dolarlık paranın içinde ‘su teknolojilerinin’ de yer aldığı dikkat çekiyor. Bu ise gelecekte su kaynaklarının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi… Ve de ‘beyaz adamın’ coğrafyamızdan aslında ne istediğinin de ipuçları… Bu işin bir yönü…

Dünyanın 57 trilyon dolara ihtiyaç duyması, o parayı nereden bulacağımız sorusunu doğuruyor. Sorun şu: 2030 yılına kadar böyle bir kaynağa kavuşacak bir üretim söz konusu olacak mı?

Bu da asıl meselemize geçiş yapmamızı sağlayacak. İşte bu kadar kısa sürede bu kaynağı meydana getirmek için Dünya’nın ve üstündeki yaşamın canına okuyacak birileri. Çünkü vahşi kapitalizm, ekonomik büyümeyi insanın önünde tutar. İnsan fakirleşir, ekonomi büyür. Bu büyüme ise asıl kaynağın bir avuç kapitalistin elinde kalmasını sağlar.

Yıllar önce üniversitedeyken okula imza gününe gelen Cezmi Ersöz’ün makro ekonomi kitabımı imzalaması ve üzerine düştüğü o not geldi aklıma. “Ülke ekonomisi büyüdükçe benim ekonomim niye küçülüyor?”

Dünyanın ihtiyacı olan 57 trilyon dolar, bu soru ve cevabının şiddetinin artarak var olmaya devam edeceğinin göstergesi…

Öte yandan bu kadar parayı eğer bizleri fakirleştirerek bulmayacaklarsa başka gezegenlerde hayat arama çalışmalarının altında bir “borç isteme” isteği gizli demektir. Sümer Tabletleri’nde Dünya’daki insan yaşamını gezegeninin varlığı için altına ihtiyaç duyan başka bir gezegenin başlattığı söylenir. Bizlerin ataları tabletlere göre aslında yabancı bir gezegenin altın madenlerinde çalışan işçileriymiş. Şimdi de artık o gezegenin kapısına dayanıp emekliliğimizi istemek ve yüklü bir ikramiye talep etmek hakkımız… Evet…

Bizleri fakirleştirmeden bu işi böyle çözsünler bence. Eğer şu doğayı iyice yok edeceklerse, sırf daha ucuz enerji için su kaynaklarını da tüketeceklerse büyümüşüz, büyümemişiz, ne fark edecek yani?

Gerçi insandır sonuçta. O parayı da hakkının karşılığında almaz elin uzaylısından. Bizi satılığa çıkarır; bir parça özgürlüğümüz vardı, ondan da oluruz.

İşin şakasını bir kenara bırakıp ciddi taraflarını bir etrafımızda toplayalım. 57 trilyon dolara ihtiyacımız olması demek, bu paranın bulunması için ne gerekiyorsa yapılacağı anlamına gelir. Bu da ne yazık ki bunlar daha iyi günlerimiz demektir.

http://www.twitter.com/dgnozcn

doganozcanbando@gmail.com

 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..