Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '08

 
Kategori
Müzik
 

Öfke, hüzün, tutku ve düş kırıklığının ezgisi tangolar

Öfke, hüzün, tutku ve düş kırıklığının ezgisi tangolar
 

Oğuz TÜMBAŞ

Papatya gibisin, Sana nerden gönül verdim, Sevdim bir genç kadını… ve başkaları.. Şecaattin Tanyerli’nin unutulmayan tangoları bunlar… Mehtaplı bir gecede, Ayrılık, Emelim, Sana nerden gönül verdim, Dinle beni, Neden, Bir melek gibi… Bunlar da 1902 doğumlu Fehmi Ege’nin tango parçaları… Peki ya Celal İnce, Necdet Koyutürk, daha sonra Esin Engin…unutulur mu onlar hiç?

Çocukken de yeni yetişme dönemlerimde de tango müziği ve dansı beni hep heyecanlandırırdı. Bugün tango çok dinlenmese de bizim ya da ileriki yaşlarda olan entelektüellerimizin belleğinden silinmeyen ezgilerdir. O dansları unutmak olası kjı?

Şimdi TRT Radyo 4’te ’de gecenin geç saatlerinde tango ezgilerini dinlerken, yıllar öncesine döndüm gene.

1800'lü yıllarda Arjantin'deki genelevlerden çıktığı bilinen tango, Latince dokunmak anlamına gelen "tangere" sözcüğünden türemiş. Buenos Aires'e yerleşen milyonlarca göçmenin kendi müziklerini, gelenek ve göreneklerini birlikte getirmesiyle hüzünlü serüvenine başlamış tango… Büyük umutlarla topraklarını terkeden, kendilerini büyük kentin karmaşası içinde bulan bu insanların duygularıyla ortaya çıkmış.

Bu yıllarda yaşanan göçün olumsuz sonuçları, düş kırıklıkları, kadınları genelevlere sürüklerken, erkekler de içki kadehlerinde ve kadın kokularında tesellilerini aramışlar. Tango müziği, onların yalnızlıklarını ve öfkelerini bir kat daha artırıp bir keder ve ölüm dansı olarak kabul edilirken, günümüzde de tutkunun ve aşkın dansı olarak efsaneleşmiş.

Tango, Arjantin’de zengin kesim tarafından bir alt kültür olarak kabul edilse de Parislilerin bu dansa olan ilgisi, Arjantin sosyetesinde tangonun önemsenmesine neden olmuş. İlk olarak Carlos Gardel’in 1917 yılında her türlü argo ve erotizmden uzak sözlerle smokin giyerek tango söylemesi, müziği yavaş yavaş üst tabakalara doğru tırmanışı hızlandırmış.

Tango araştırmacısı Fehmi Akgün, tangonun bu denli çok sevilmesini, bir takım Arjantinli şov gruplarının son 15 senedir tüm ülkeleri dolaşarak tango dansını ve müziğini dünyaya yeniden sevdirmeye başlamasına bağlıyor. Kadın ve erkek bedenleriyle ve dokunuşlarıyla bir şeyler anlatıyorlar birbirlerine dans ederken. Diğer müzik türleri yaraları onarırken tango, dansı ve müziğiyle yaraları deşiyor.

Türkiye’de duyulmaya başlanan ilk tangolar Avrupa tangolarıdır. Arjantin tangolarını ise daha sonra meraklıları büyük bir titizlikle izleyecek ve arayacaklardır. O günlerde düzenlenen gecelerde ve balolarda tango, yavaş yavaş duyulmaya ve dans edilmeye başlanır. Necip Celal’in 1928 yılında yazdığı ilk tangosu olan Mazi, 1932 yılında Seyyan hanım tarafından plağa okunacak, ardından Fehmi Ege’nin çok sevilen “Mehtaplı Bir Gecede” adlı tangosu ve diğerleri gelecektir. Fehmi Ege ve Necip Celal’i, Kadri Cerrahoğlu, Ziyaettin Sarıkartal, Halit Bedii Akçay, Nusret Rıfkı ve 1940’lı yılların ünlü besteci ve orkestra şefi Necdet Koyutürk izler…

Türkiye’de Ajantin Tangosu denince akla ilk gelen müzisyen Orhan Avşar… Bandoneonist, orkestra şefi ve düzenleyici. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Buenos Aires’te geçiren Orhan Avşar, orada öğrendiği tangonun temel sazı bandoneon ve müzik öğrenimi ile yurda dönüşünde İstanbul Radyosu’nda “Tipik Orkestra” kurmuş ve 1947’deki erken ölümüne dek, ödün vermeden oluşturduğu müziği, ince sanatçı ruhunun yansımasıyla izler bırakmıştı.

Tango adı nereden gelmiş olursa olsun, tango müziği tango dansına da can verdi. Hayal kırıklığına uğrayan milyonlarca insan duygularını müziğe de yansıtmıştır ki bunlar öfke, hüzün, vatan hasreti ve düş kırıklığı olmuştur.

Tango ezgilerini dinlerken, kalktım salonun orta yerine. Yalnız başıma dans ediyorum. Siz de unutmayın tangoyu. Bu güzel dansın büyüsüne kaptırın arada bir kendinizi.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..