Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Öfke kuvvetini kontrol

Öfke kuvvetini kontrol
 

öfkelenme huzurlu olursun


Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır. (Bediüzzaman)

Öfke insan mizacında var olan 3 temel kuvvetten biridir. Kuvve-i Gadabiye, Kuvve-i Şeheviye, Kuvve-i Akliye

İnsan akıl kuvvetiyle pek çok şeyin üstesinden gelen üstün bir varlıktır. Bunun yanında akıl cerbeze denilen diyalektik kuvvet yönünde aşırılığa sürüklenirse insanları felsefi, politik, mantık oyunlarıyla aldatabildiği ve kendi uç fikirlerine yönlendirdiği gibi bazen kendisini de bu fikirlere inandırıp aldatarak o fikirlerin kölesi olabilir. İlk cerbezeyi yapan şeytan olmuştur. İlahi emre itaat etmeyen şeytan hiç beklemediğimiz bir mazeret öne sürerek Allah’a karşı cerbeze yoluna girmiştir. “Ben ondan daha üstünüm” dedi.  Bunu ispatlamak için delil getirmeye de çalıştı. “beni ateşten onu ise çamurdan yarattın” dedi. Aslında Adem’in çamurdan yaratılması ve kendisinin ateşten yaratılması doğru ama bu iki doğru arasında bir diyalektik var “ben ondan üstünüm” sözü.

Neden üstün olasın ki? Bilmiyorum.

Ben ateşten yaratıldım ondan olmalı. Üstünlüğü kim verdi. Seni kıdemli yapan şey nedir? Ateş olman mı? Yoksa sana o makamların sahibinin üstünlük ve makam vermesi mi? Elbette ateş, kum, taş, altın birbirinden ayrı olmayan element ve atomlardan oluşan maddi varlıklardır. Hiçbiri diğerinden üstün olamaz. Yerinde kullanıldıkça her şeyin ihtiyaç ve yararlı olduğunu görürüz.

Sonuç olarak; akıl nimeti kullanılmalı, ama aldatma ve çıkar için değil insanlık için, kendimiz için, huzur için, mutluluk için kullanılmalı.

Diğer güçlü kuvvet olan şehevi kuvvete gelirsek, insanlığın neredeyse hayatının devamı için zorunlu olan bir kuvvetten bahsetmiş oluruz. İnsan onunla yemek yeme iştahına kavuşmaktadır, onunla evlenmek ve çocuk doğurma, bakma, büyütmek zahmetine kadınlar katlanmaktadır. Onun güçlü çekim gücüyle her akşam erkekler evine dönmekte helal yoldan teskin olmaktadır. Evin ihtiyaçlarının ağırlığından kaçıp terk etmeyi düşünmemektedir. Eğer bu şehvet içimizde olmasa hastaların yemek istemediği gibi bizde en lezzetli yiyecekleri zorla ve istemeyerek yiyecektik. Belki pek çok insan bu zorlamaya maruz kalmayacaklarından ölecekler ve nesillerin devamı olmayacaktı, yine insanlar evlenmekten ve bir araya gelmekten kaçacak ve eve bağlanma, çocuk doğurma zahmetine girmeyecekler nesillerin devamı olmayacaktı.

Bu değerli kuvvet başımıza bela olabilir mi? Evet. Şehevi düşkünlük ve aşırısı ise kendi çıkarı için her türlü malı mülkü yığacak nefsi arzularını doyuracak bir hırs oluşturacaktır. Altın şehveti, para şehveti, makam şehveti, güzellik şehveti, yemek şehveti, cinsel şehvet derken dünyayı arzularının ve heveslerinin tatmin ortamı olarak görecektir.

Bundan kurtulmak ise erdem olacaktır.

Asıl konumuz olan gadap kuvveti ise insanları kan dökmeye, hayatları söndürmeye, yuvaları dağıtmaya yönelik en tehlikeli kuvvettir. Bir anda öfkeye kapılıp yakınlarına zarar veren baba, çocuğunu döven anne, trafikte kızgınlıkla aracından inip kavgaya tutuşan insanlar bu gadap kuvvetini kontrol edemeyenlerdir. Bir anlık öfke ile adam öldüren cana kıyan insan onun hayatını yok ettiği gibi kendisi de yıllarca hapse girecektir. Oysaki gadap çalışma için motivasyondur. Hayatın devamı için yarın sabah ayağa kalkma azmidir, ihtiyaçların karşılanması için bitip tükenmeden çalışma ve yorulmaya sevk eden güçtür.

Bu üç kuvvet aşırılığa kaçınca insana zarar verdiğine göre bunları istikamet üzere tutmak ve özellikle öfke halinden kurtulmak nasıl mümkün olacaktır.

“Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır” diyen Bediüzzaman insani yaşamın anahtarını her bir ferde göstermiştir.

Bunun için şu tavsiyeler de sıralanabilir.

1. Hayata güzel bakın, olumlu yandan ve pozitif yönden bakın,

2. Düşüncelerinizi olumluya çevirin olumsuz olarak görüp kızdığınız olayları öyle görmeyin,

3. Dua edin, tespih çekin, öfke anında nefsinizi meşgul edin,

4. Öfkelendiğiniz olay esnasında kendinizi rahat bir ortamda bir gezide gibi düşünüp zihninizi rahatlatın,

5. Kızdığınız olayların listesini çıkarıp onlarla karşılaşınca farklı düşünün; buna izin vermeyeceğim, sakin ol, öfkelenme diyerek telkinde bulunun.

6. Derin nefes alarak zihinsel rahatlamayı sağlayın.

Düşünce güzelleşince, duygu güzelleşecek ardından fiziki hal değişikliği yaşanacak ve davranış olumlu hal alacaktır.

Her zaman düşüncelerinizi insanlara iyilik, cömertlik, isar, ihsan düşünceleriyle doldurunuz ta ki, insanlar elinizden ve dilinizden sadece iyilik gördüklerini yad etsinler. Kulların razı olduğu insandan Allah da razı olacaktır.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

1.3.2013 

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..