Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Öfkenizle başa çıkabilirsiniz

Öfkenizle başa çıkabilirsiniz
 

Öfke nedir?

1-Öfke, planlayarak ortaya çıkan bir davranış değildir.

2-Genellikle engellenme, haksızlığa uğrama, eleştirilme, küçük düşürülme gibi rahatsız edici durumlarda olur. Bu gibi durumlarda kızgınlık, hayal kırıklığı, incinme ve üzüntü gibi hisler olur. Zararın neresinden dönersek, o denli karlıyızdır. Diğer yandan istemeseniz de, öfke ve kızgınlıkdan kaçamazsınız. O gelir sizi daha kötü bir zamanda bile bulabilir. .

Öfkelenme anında bizde neler olur?

Öncelikle adrenalin deşarjı artar, bu da nabız artışı, terleme ve kalp atışlarında artış yapar.

Öfkelenme anında ne yapmak lazım?

Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Tekrar düşünüp, rahatlayıp, gevşemeye çalışın. Bunu yapabilirseniz şanslısınız demektir. Bu, öfke ve kızgınlığınızla başa çıkabiliyorsunuz anlamına gelir.

Öfke ile başa çıkmanın, diğer bir yolu da, sizi kızdıran kişinin yerine kendinizi koyun. Yani onunla empati yapın. O zaman akla karayı daha iyi anlayabilirsiniz. Erteleme bazen yararlı sonuçlar getirebilir.

Eğer biri bizi kızdırıp, öfkelendirirse, bunu ifade etmeliyiz. Kırıldığımızı, karşımızdakini incitmeden söyleyebilmeliyiz. Kızdığımız zaman, elimizde iki yol vardır. Biri içe atmak, diğeri dışa vurmak. Kızgınlığımızı dışarı vurduğumuz zaman rahatladığımızı hissederiz.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..