Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '15

 
Kategori
Futbol
 

Ofsayt nedir? bayanlara özel anlatım

Ofsayt nedir? bayanlara özel anlatım
 

Ofsayt Nedir? Ne Değildir? Niçin Ofsayt Kuralına İhtiyaç Var?


Futbolda en çok tartışma konusu olan ve genelde erkeklerin bayanlara anlatma konusunda sıkıntı yaşadıkları temel konu "ofsayt kuralıdır." Bence, ofsayt kuralının bayanlara anlatılamama konusundaki en büyük problem, erkeklerin konuyu doğru ifade edememesinden ileri geliyor. Çünkü, bayan arkadaşlarıma konuyu ifade ettiğimde, şu ana kadar anlayamayan hiçbir arkadaşım olmadı. Peki, ofsayt kuralı nasıl daha doğru ifade edilebilir?

Öncelikle anlatılması gereken, "ofsayt kuralı" değil!   Anlatılması gereken, ofsayt kuralı gibi bir kurala neden ihtiyaç duyulmakta? Ofsayt kuralına neden ihtiyaç var? Ofsayt kuralı olmasaydı, futbol daha anlaşılır olmaz mıydı?

El-Cevap: Hiçbir oyunda nasıl tabir yerindeyse"beleşçiler" hoş görülmezse, futbolda da hoş görülmez. İşte ofsayt kuralı, beleşçiliğin önüne geçmek için var. Peki futbolda beleşçilik nasıl olur? Futbolun temel amacı herkesin bildiği gibi gol atmak, yani topu rakip kaleye sokmaktır. Gol atmanın beleşçiliği ise, kale önünde bekleyip gelen topu kaleye atmaktır. 

Ofsayt kuralı, bir takım oyuncusunun rakip kale önünde bekleyip kolay yoldan gol atmasına engel olur. Dolayısıyla futbolu güzelleştirir, beleşçiliğin önüne geçer. Çünkü futbol mücadele oyunudur. Mücadele etmeden, topla oynamadan, kale önünde bekleyip gelen topu kaleye atmakla, futbol oynanmaz. Hatta şöyle de ifade edebiliriz. "Eğer ofsayt kuralı olmasaydı  futbolcular emekli olmaz, 45-50 yaşına da gelse, koşmadan mücadele etmeden oynayacakları için gidip rakip kale önünde bekler ve gol atmaya devam ederlerdi. "

İşte ofsayt kuralının amacı budur. Gelelim ofsaytın nasıl uygulandığına;

Bir takım oyuncusu, topla buluştuğu anda yani kendisine top geldiğinde, rakip kaleye doğru, kendisinden sonra en az 2 rakip oyuncu olmalıdır. İşte bu kadar! Ofsayt Kuralı bu kadar basit aslında. Şimdi kolaylaştırmak için tekrar ediyorum; Siz, gol atmak isteyen oyuncu olun.  Topla  buluştuğunuz anda yani size top geldiğinde, sizle rakip kale arasında,  önce en az 2 rakip oyuncu olmalıdır. Genelde bu iki rakip oyuncudan biri kalecidir. Çünkü kaleci kalede durduğu için kaleye en yakın kaleci vardır, bu kaleciyle beraber bir oyuncu daha olmalıdır ki; top size geldiğinde bu iki oyuncuyu geçip gol atabilesiniz. Bu şekilde olduğunda ofsayt olmaz. Eğer siz topu aldığınızda kaleye iki rakip oyuncudan daha yakınsanız, ofsayt olur, diğer ifadeyle ofsayta düşmüş olursunuz.

Evet, bu şekilde ofsaytı artık öğrendiniz, tebrikler.

Şimdi, erkeklerin neden saatler boyu ekran karşısında ofsayt mı, değil mi, tartışmalarını yaptığını biraz daha iyi anlamışsınızdır. Ayrıca, ofsayt kuralında dönem dönem değişiklikler yapılmakta. Hem beleşçiliğin önüne daha iyi geçmek istenirken, diğer taraftan hızlı oyunculara da şans verilmek istenmekte. Bu yüzden günümüz ofsayt kuralında şöyle bir  kriter var. Hani yukarıdaki ifadede "topla buluştuğu anda- rakip kale ile arada en az 2 rakip oyuncu olma  " kuralımız vardı ya, işte o ifadedeki topla buluştuğu anda yerine, kendisine topu vermek üzere, arkadaşından top çıktığı anda,  rakip kaleyle aranızda en az 2 oyuncu olmalı, şeklinde değiştirilmiştir. Yani, ofsayt kuralı biraz esnetilmiş durumda. Bu değişikliğin avantajını şöyle düşünebiliriz. Siz rakip kaleye gol atmak için koşuyorsunuz, önünüzde kaleci ve bir defans oyuncusu var. Dolayısıyla bu sırada topu size verseler ofsayta düşmeyeceksiniz. Yani sorun yok. Tam bu sırada takım arkadaşınız size bir pas atıyor, rakip kaleyle sizin aranızdaki ilerideki bir yere topu gönderiyor. Siz de rakip oyuncudan önce koşup topu alıyorsunuz. Şimdi topu aldığınızda kaleye siz daha yakınsınız, değil mi? Ama işte bu durumda ofsayt yok. Topla buluştunuz ve rakip kaleye 2 oyuncudan daha yakınsınız ama top arkadaşınızın ayağından (veya kafasından) çıktığı anda ofsaytta değildiniz ve koşup topu aldınız. İşte bu yüzden ofsayta düşmemiş oldunuz, tebrikler.

Ek olarak aktif - pasif gibi terimler, ofsayt kurallarına girdi ve çıktı. Şuan artık aktif - pasif ayrımı yapılmadığı için anlatıma da gerek duymuyorum ama talep gelirse onu da yorumda yazarım. Şuan "bu sezon" ofsayt kuralında bakılan hususta aktif-pasif'ten öte çok daha ince ayrımlar yapılmış durumda ve FİFA yetkilisinin bu yeni kuralı anlattığı 20 Temmuz'daki hakem seminerinde, pek çok hakem yeni kuralı anlamış değil! Dolayısıyla bu satırlar arasında anlatmak, yanının amacına uygun değil.   

Sonuç olarak, spor programlarında uzun geceler boyu "oynat uğurcum" nidaları eşliğinde neden kamerayı bir durdurup bir oynattıklarını daha iyi anlıyorsunuz sanırım. Top ayaktan çıktığı anda birkaç kamera açısından bakıp hangi oyuncu kaleye daha yakın, aynı hizada mı değil mi, hakem nerede duruyor da görmüş ya da görememiş gibi pek çok detay üzerinden bir-iki saniyelik bir olay, saatler boyunca netliğe kavuşturulmaya çalışılır. Tabi burada ifade edilmesi gereken; oyundaki hakemlerin karar vermek için o kadar zamanları olmayışı. Hakemler, top  oynandığı anda ofsayt olup olmadığını anında anlamak, ofsayt bayrağını kaldırmak veya kaldırmamak zorunda...

 
Toplam blog
: 23
: 6967
Kayıt tarihi
: 05.05.13
 
 

Eski Bankaci, Sistem Analist, Proje Yöneticisi ve Scrum Master ..