Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Oğluma Mektup: Kötü Davranışlar, Şiddet, Kadınlar ve Erkekler Üzerine…

Oğluma Mektup: Kötü Davranışlar, Şiddet, Kadınlar ve Erkekler Üzerine…
 

Sevgili oğlum,
 
Şu anda 4 yaşındasın, hayatın başındasın. Birgün büyüyüp kocaman bir adam olacaksın. O günlerin ne kadarında yanında olabiliriz bilmiyorum. Seninle paylaşmak istediğim pek çok şey var. O yüzden kulağını aç ve beni iyi dinle…
Bugün insan olmanın faziletlerinden bazılarından bahsedeceğim. İyi bir insan olman için kötü davranışlardan ve şiddetten nasıl uzak duracağını, bir erkek olarak kadınları nasıl algılayacağını ve onlara nasıl davranman gerektiğini anlatacağım.
 
Kötü Davranışlar…
Oğlum, şu dünyada türlü türlü insan vardır. Senin de zaman içinde pek çok arkadaşın olacak. Şunu bilmelisin ki her arkadaş bir değildir. Kimi insanlar harika birer dost olabildiği gibi, kimileri de insan hayatında tatsız bir anı olarak yer ederler.
 
Arkadaş çevresinde kabul görmek özellikle çocukluk ve ergenlik çağında çok önemlidir. Kimi zaman arkadaşlarınla biraradayken seni belli bir yönde davranmak için ikna etmeye çalışabilirler. Ya da uygun olmayan bir davranış biçiminin arkadaş çevrende yaygın olarak yapıldığını görebilirsin. Böyle durumlarda her zaman vicdanının sesini dinle. Önerilen ya da yapılan şeyler doğru gelmiyorsa katılmak zorunda değilsin, hatta böyle bir durumda arkadaşlarının yanından uzaklaşabilirsin. Bir insanın özgürlükleri başka bir insanın özgürlüklerinin başladığı yerde biter. O nedenle hareketlerinin başkalarını incilttiğini görürsen orada dur. Gerçek arkadaşlar seni istemediğin durumlara asla zorlamazlar. Senin düşüncelerine saygı gösterirler. Sen de başkalarının düşüncelerine saygı göster.
 
Kimi arkadaşların seni alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarla tanıştırmak isteyebilir. Bu alışkanlıklar hem bedenine, hem de ruhuna zarar verir. Seni normalde yapmayacağın bazı davranışlara yönlendirebilir. Sana ve çevrendekilere zarar verecek, isteklerini elde etmek için şiddet kullanacak, değer verdiğin insanları üzecek noktalara getirebilir. Arkadaşının teklif ettiği her ne ise, kabul etmeden önce düşün. Annen ve babanın yanındayken yapmayacağın, anne ve babanın onaylamayacağını bildiğin herşeyi derhal reddet.
 
Kimi zaman okulda ya da arkadaş çevrende zayıf ve güçsüzlere karşı zorbalık yapmak isteyenler olabilir. Zor durumda kalan bir kız ya da erkek arkadaşın olabilir. Zorbalığı asla alkışlama. Aynı şekilde karşılık vermek tuzağına düşme. Zorbalığa zorbalıkla karşılık vermek çözüm değildir. Böyle bir durumda yapabiliyorsan sessiz kalmak yerine yapılan davranışın hatalı olduğunu söyle ve zor durumda kalan arkadaşını ortamdan uzaklaştır. Gerekirse büyüklerinden ya da öğretmenlerinden yardım iste.
 
Şiddet…
Bazen duygularınla baş edemez hale gelebilirsin. Çok fazla öfkelenebilir ya da fazlasıyla hayal kırıklığına uğrayabilirsin. Biri seni çok kızdırabilir. Bu durumda çözüm fiziksel güce, yani şiddete başvurmak değildir. Vurmak, konuşmasını bilemeyen, duygularını doğru şekilde ifade edemeyen insanın hastalığıdır. Sen genç bir delikanlı, sonrasında da kocaman bir adam olacaksın. Çatışma yaşadığın noktalarda kız ya da erkek hiçbir arkadaşına ya da ileride seçeceğin eşine ve çocuklarına asla elini kaldırmamalısın. Seni aşırı öfkelendiren bir durumla karşılaştığında duygularının dinmesi için oradan uzaklaş. Daha sonra seni öfkelendiren durumu sakince düşün ve bir çözüm bulmaya çalış. Eğer kendi başına çözüme ulaşamazsan bizimle konuş. Sana yardımcı olmak bizim görevimiz.
 
Kadınlar ve Erkekler…
Oğlum, henüz çok küçüksün. Senin ilk öğretmenin bizleriz ve seni çok seviyoruz. Şunu bilmelisin ki sana olan sevgimiz cinsiyetine bağlı değil. Erkek olmana çok memnunuz, ancak bir kız olsan da seni aynı ölçüde severdik. Ne bir eksik, ne de bir fazla… Erkek olman sana kadınlardan daha farklı ve belki de daha güçlü bir beden verebilir. (Kimi kadınlar fiziken bir erkekten de güçlü olabilir.) Ancak seni bir insan olarak kadınlardan daha üstün yapmaz. Bu bilinçle seni yetiştirmeye çalışıyoruz.
 
Bizim evimizde kızlara ya da erkeklere özel işler yok. Ev hayatımızdaki tüm sorumlulukları yaşın geldiğinde seninle paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Bizim evimizde yemek pişirmek, bulaşıkları yıkamak, evi süpürmek, toz almak gibi sorumlulukları, uygun bir zaman planlaması yaparak herkes yerine getirir. Bu evde beraberce yaşıyorsak doğru olanı budur. Bu işleri yapman seni daha az erkek yapmaz. Aksine ileride bir yumurta bile kıramayan, bir bardak suyunu eşinden isteyen, kısacası temel hayat becerilerini edinmemiş bir erkek olmanı engeller. Kendi gömleğini ütülemen seni alçaltmaz. Hayat her yönüyle paylaşınca güzeldir. Kimi zaman eşin senin gömleğini ütüler, kimi zaman da sen onunkini…
 
Birgün özel bir kız arkadaşın olacak. O arkadaşına çok değer vermeni, aranızda herşeyden önce sevgiye ve saygıya dayalı bir arkadaşlık olmasını dilerim. Ergenlik çok özel bir dönemdir. Bu dönemde çözemediğin, anlamlandıramadığın duygular seni sarabilir. Kız arkadaşınla her zamankinden daha yakın olmak isteyebilirsin. Kız arkadaşını hayır dediği ya da hayır demese bile rahatsız olduğunu belli ettiği hiçbirşeye zorlama. Bunun ötesinde, birbirinizi çok sevseniz ve her ikiniz isteseniz de, yetişkinlerin paylaştığı türde bazı özel anları 18 yaşını aştığınız zamana bırakın. Bu duygular hakkında benimle ve babanla her zaman konuşabilirsin. Seni anlarız, seni asla yargılamayız ve soruların olduğunda sana yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
 
İleride bir erkek olarak toplumun cinsiyet konusunda değişik tutumlarına şahit olacaksın. 2015 senesine geldik, ancak dünyanın neresinde olursak olalım hala cinsiyet eşitliği konusunda almamız gereken pek çok yol var. Hala kadınlar ve erkekler toplumda belli rollere hapsedilmeye çalışılıyor. Belli cinsiyet rollerinden farklı davranışlar en hafif ifadesiyle alay ve şaka konusu oluyor, farklı bireyler saldırıya uğruyor ve yaşam hakları ellerinden alınıyor. Ülkemiz gibi bazı ülkelerde cinsiyet eşitsizliği, cinsiyetçi davranışlar ve cinsel odaklı suçlar daha vahim bir noktada. Her gün bizi üzüntüye boğan, insanlığımızdan utandıran pek çok haber okuyoruz. Bu olumsuz davranışları değiştirmek için, toplumsal ve hukuki anlamda yapılacak pek çok geliştirme var. Bu değişimleri talep edecek ve eninde sonunda gerçekleştireceğiz. Ancak bunun öncesinde bir birey olarak da hepimize önemli roller düşüyor.
 
Şunu bil ki kadınlar da en az erkekler kadar zeki varlıklardır. Kadınlar erkeklerin yaptığı her işi, ama her işi yapabilir. Bir kadının sadece kadın olduğu için belli rollere ve yerlere hapsedilmesine izin verme. Sen nasıl bir erkek olarak sadece bir kas yığınından ibaret değilsen, kadınlar da sadece göğüs ve kalçadan oluşmazlar. Kadını asla sadece fiziksel güzellikleriyle değerlendirme, kadını alınıp, satılabilecek bir fiziksel bir objeye indirgeme. Kadını cinsiyetinden ötürü aşağılayan, yaşamını zorlaştıran her duruma bir insan olarak karşı dur. Cinsiyeti hedef alan, şiddeti normal gösteren, yücelten, özendiren her türlü şakadan ve davranıştan uzak dur. Bir kız arkadaşın cinsiyet ya da cinsellik odaklı bir suça ya da şiddete maruz kalırsa bir insan olarak yardım elini her zaman uzat. Tacize, tecavüze uğrayan kadınların toplumdan dışlanmasının ne kadar hastalıklı bir ruh hali olduğunu idrak et. Kadınların korunmaya muhtaç olmadıkları o dünyayı, kadınlarla yan yana çalışarak yarat. Son olarak kendinle her zaman gurur duy. Erkek olarak dünyaya gelmen harika birşey ve bundan önemlisi insanlıktır. Dünyayı kadınlarla paylaştığını asla unutma.
 
Biz senin annen ve babanız. Seni herşeyden çok seviyoruz. Her ne kadar yaşın küçük olsa da senin kendimizden ayrı bir birey olduğunu kabul ediyor ve kişiliğine saygı duyuyoruz. Yetişkin bir insan olana kadar seni korumak ve kollamak bizim görevimiz. Ayrıca iyi bir insan olarak yetişmen için gerekli değerleri de elimizden geldiğince sana vermeye çalışacağız. İleride pek çok konuda fikirlerimiz farklılaşabilir. Ancak sevgi, saygı, adalet, dürüstlük gibi değerler evrenseldir. Bu değerler hep önemli ve öncelikli olacaktır. Kötü davranışlar ve şiddet ne sebeple olursa olsun doğru değildir. Kadın ve erkek eşittir. Bizi insan yapan bu değerlerdir. Senin sağlam karakterli, toplumsal meselelere duyarlı ve hayatının her noktasında aklını kullanan bir evlat olarak yetiştiğini görmek en büyük dileğim.
Büyü oğlum, büyü de kocaman bir adam ol. Yaşadığımız bu dünya eşsiz güzelliklerinin yanısıra, maalesef çürümüşlüklerle de dolu. Umarız sen torunlarımıza daha adil, cinsiyet anlamında daha eşit, şiddetten uzak, daha güzel bir dünya bırakacaksın.
 
Sevgiyle,
 
Annen Tanla…
 
BU MEKTUP HAYATININ BAHARINDA, ALÇAKÇA BİR TECAVÜZ ve CİNAYET ile ARAMIZDAN AYRILAN ÖZGECAN’A ve ŞİDDET / TECAVÜZ MAĞDURU, YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINMIŞ, İSMİ BİLİNEN ve BİLİNMEYEN SAYISIZ KADINLARA ADANMIŞTIR. 
 
Özgecan Aslan
 
 
Diğer yazılarım için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben 
Pinterest>> bebekveben
Google+>> bebekveben
 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..