Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Oğlumla neler oynarız? (Çocuklar için oyun önerileri…)

Oğlumla neler oynarız? (Çocuklar için oyun önerileri…)
 

Genetiğine işlenmiş midir bilemem ama oyunsever bir babanın oğlunun oyunlardan nefret etmesi beklenemezdi. Burada oyundan kastım eskilerin video oyunlar diye tabir ettiği Pc, mobil ve konsol oyunlarıdır tabii ki. Yoksa her çocuk doğası gereği oyunları sever, bizimkisi biraz daha yoğun mu desem bilinçli mi oynuyor desem, öyle oldu. Bebekken ağlamasını susturmak için gösterdiğimiz telefon oyunlarının ardından bir gün eve eski bir Playstation 3 le geldim, sadece Uncharted 2 vardı elimde. Ona tırmanmalı oyun adını taktı benim küçük oğlum ama henüz 4 yaşına yaklaştığından oynaması hem yanlış olacaktı hem de zordu. Elleri dokunmatik ekrana aşinaydı. Gelgelelim sonrasında tuşa dokununca zıplamasını görsün, gülsün, eğlensin dediğim oyun kendi adımıza efsane oldu diyebilirim. Bu küçük efsanelerimizden bahsedeceğim bu yazıda… Oğlumun tuşa basıp karakteri zıplatsın, telefondan biraz uzak dursun, biraz da eğlensin niyetiyle eline tutuşturduğum fakat zamanla alışarak bitirdiği ilk oyundu bu…

Rayman Legends

Evet, sadece tuşa basacak, belki sağa sola yürütecek, belki ben oynarken seyredecek ve bir süre sonra sıkılıp bırakacaktı ama hâlâ bırakamadığı oyundur Rayman Legends. Playstation 3’e benim yardımlarımla bitirdi. Yaklaşık bir sene sonrasında Playstation 4 aldığımda epey indirimli fiyatla edindiğimiz aynı oyunu bu sefer hiç yardım almadan bitirdi ki bir yaş daha büyümüştü, neredeyse 5 yaşına yaklaşmıştı(!) Sonra oyundaki kupalara göz dikti, bütün kahramanları açtı, tüm yan görevleri bitirdi, bir milyon altını topladı. Tüm kupaları kazanamadık ama ara ara inadımız devam ediyor. Tatilde kuzenlerinin PS3 konsolunda yine aynı oyunu oynadığını söylüyor. Tabii öyle saatlerce değil. Benim gibi bir yapısı var, biraz oynadıktan sonra bırakıyor, ara veriyor, belki ertesi güne devam ediyor belki bir sonraki gün, ama illa ki devam ediyor. Şimdi 6 yaşına yaklaştı ve durum değişmiş değil. Rayman Legends bizim için bir efsane olarak kalacak. Oyuncaklarıyla bölüm tasarlaması, oyunu hayaliyle canlandırması da hoşuma gidiyor. Hayal kuramayan bir insan başarılara da ulaşamaz. Artık okulların başlamasıyla oyunla geçen zamanlarımız kısmen azalacaktır ama yasaklamak niyetinde değilim yaşı büyüdükçe tadını kaçırmamak koşuluyla. Unutmadan bahsedeyim Rayman Legends oyununda mevcut küçük oyunlardan telefonlardaki Kafa Topu benzeri bölümü de kahkahalar eşliğinde oynamayı sürdürüyoruz, ara sıra. Hayat paylaştıkça güzelleşiyor, özellikle çocuklar için…

Knack

Playstation 3 için Rayman Legends neyse PS4 için Knack o oldu. Ailecek bitirdiğimiz ilk oyun diyebilirim. Oğlumla olan paylaşımımıza annemizi de dâhil ettik, paylaştıkça daha güzel oldu. PS4’ü almadan önce sözüm vardı, hatta büyük indirimlerden almıştım yirmi lira civarına konsol elime geçmeden önce ki verdiğimiz paraya çok çok değdi. Bir kere oyun tamamen Türkçe. Konuşmalardan oynanış, menülere kadar… Çocuklar için bulunmaz Hint kumaşı gibiydi. Hem ara videoları çizgifilm niyetine seyrettik, hem hikâyeyi rahatça takip ettik hem de oynanışın keyfine vardık. Bazı zorlaşan bölümler dışında ben fazla dokunmadım ama yardımlarım da olmadı değil. Genelde oğlum oynadı, yanında ben varsam ben yoksa annesine devretti zorlaşan yerleri, nihayetinde ailecek bitirmiş olduk, paylaştık, eğlendik. PS3’teki 2D Rayman maceramızdan sonra kısa sürede alışabilmişti oğlum kontrollere, zaten onun kolay oynamasını sağlayan etkenler de oyunun eksilerindeydi. Bu oyun kesinlikle usta oyuncular için değil. Kendini tekrarlaması, gereksiz kasılmalar, grafiklerdeki detaylar, sürekliliği olan oyuncuların gözüne takılmıştır, takılacaktır da. Ama çocuklar büyüklerden daha kolay mutlu olmasını bilirler. Yetişkinleri rahatsız eden, oyunun puan ortalamasını azaltan etkenler çocuklar için avantaja dönüşüyor. Eğer Playstation 4 sahibiyseniz ve çocuğunuz varsa göz atabilirsiniz…

Lego Avangers ve Lego Super Heroes

Son efsanelerimizdi bu iki oyun bir yılı aşkın PS4 maceramızdaki. Bir anda gelişti aslında her şey. Oyunlar yeni değildi, oynamaya niyetimiz yoktu ama şans eseri Youtube’da çizgifilmvari oynanış videoları oğlumun ilgisini çekti, açık dünya oynanışını gördüğümde ve aynı anda büyük bir kampanyaya denk geldiğimizden ötürü Lego Avangers’i yükledik. Amacım açık dünyada oğlumun karakterleri dolaştırması ve eğlenmesiydi. Gelgelelim oyun, açık dünyaya doğrudan girişi izin vermiyordu, biz de oyunun ilk üç ana bölümünü beraberce geçmek durumunda kaldık. Oğlumu bulmacalarla uğraştırmak istemiyordum ama diğer Lego oyunlarına nazaran biraz daha rahat hatırda kalır özelliklerle bezendirilmişti. Her süper kahramanın farklı dinamikleri vardı ve çözüm için hangisine ihtiyaç duyduğumuzu bir şekilde gösteriyordu.  Oyunun bulmaca dinamiklerini çözen benim küçük kahramanımsa kendi başına ilerleme kaydetti, yine indirime denk gelip edindiğimiz Lego Super Heroes oyununu pekâlâ oynayıp, bölümleri kendi çabasıyla geçebiliyordu. Tabii bu Legoların oyuncakları idi bir sonraki sorunumuz. Bir yolunu bularak onlardan da bazılarını aldık. Az biraz oyunu oynayan oğlum sonrasında oyuncak süper kahramanlarıyla kendi bölümlerini hayalinde canlandırmaya başlamıştı. Hâlâ devam etmekteyiz oynamaya, bitsin istemiyoruz ama bir güzel haberse yakın gelecekte Lego Super Heroes 2 ‘nin çıkış yapacağının duyurulması oldu. Muhtemelen aynı tarz olacak, yetişkin oyunseverleri tatmin etmeyecek lakin oynanış dinamiklerini öğrenebilen ufaklıklar için çok eğlenceli olacaktır.

Ve diğerleri…

Bu saydıklarım kısa kısa oynasak da uzun vaktimizi alan oyunlardı. Aylarca hatta Rayman gibi yıllarca sürekliliği olanlar. Peki bunlar dışında hiç mi oyun oynamadık. Oynadık tabii ki…

Ratched & Clank: Çocuklar için uygun yapısı, Türkçe dublaj çizgi film gibi videolarıyla ikinci bir Knack’imiz olacağını varsaydığım oyundu fakat nişan alma sistemi işimizi bozdu. Oğluma biraz zor gelince ben oynamak zorunda kaldım, oğlumsa oyun sonlanana dek yanımda seyretti.

Street Fighter 4 ve 5: Aslında SF serisi benim çocukluğumdaki ilk göz ağrımdı diyebilirim. Çizgi filme yakın grafikleriyle birlikte PS3 konsolunda başladığımız seriyi PS4 ‘te devam ettirdik, birlikte eğlenceli maçlar yaptık ama neredeyse hepsinde beni yenmeyi başardı oğlum. Yendikçe ortamı dolduran kahkahalarıysa benim kazancım ve hediyemdi…

Marvel vs Capcom 3: SF geleneği ve Lego Super Heroes’in karışımını burada bulduk. SF kadar vakit harcamasak da arada sırada yenilme işlemini burada da sürdürüyorum.

Bir de The Last Guardian’ımız vardı ki onu ailecek oynadık diyebilirim. Genel olarak eşim bitirdi, biz de seyrettik, az sayıdaki Türkçe altyazıyı “Baba ne yazıyor?” diye soran oğluma okumaktı asli görevim.

Unutmadan ekleyelim bir de Nintendo ve Mario olayı var ki Rayman dinamiklerini çözen bir küçük adam için Mario’ya alışmak zor olmadı. Nintendo konsolu çocuklar için biraz daha uygun sanki, oyun çeşitliliği ve yaş grubu açısından…

Fazlaya kaçmamak koşuluyla çocukların oyun oynaması hayal güçlerini geliştirecek, belki de ileride ülkeye ve kendilerine teknoloji adına faydalı işler yapmasına zemin hazırlayacaktır. Herkese ve tüm çocuklarımıza iyi eğlenceler…

Yazan: Emrah Subaşı

 
Toplam blog
: 16
: 2219
Kayıt tarihi
: 07.07.17
 
 

Tüm oyunseverlere merhabalar… Bir roman yazarı olarak en sevdiğim hobim hakkında yazılarımı payla..