Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Abdullah Bayındır

http://blog.milliyet.com.tr/kul

22 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Öğrenci bursu tarih mi oluyor?

Öğrenci bursu tarih mi oluyor?
 

internetten aldığım üç ayrı resimden hazırladığım bir kolaj.


Öğrencinin bursu üzerinden siyaset yapmak. Niye ve neden.

Bugün haberlerde anayasa mahkemesinin, CHP'nin itirazı üzerine, belediyelerin yüksek öğrenim öğrencilerine tahsis ettikleri bursları artık veremiyeceklerine dair bir karar aldığını öğrenince aklımdan yukarıdaki bu cümle geçti.

Anlamakta zorluk çekiyorum, nasıl olur da böyle bir karar alınır diye.

Yaklaşık on bir yıldır yüksek öğrenimin her aşamasını yaşamış ve yaşamakta olan birisi olarak bu soruya cevap vermekte gerçekten zorlanıyorum. Öğrenimim boyunca belediyelerin burslarından hiç yararlanmadım. Ancak arkadaşlarımdan onlarcası; sağcı, solcu, alevi, sünni v.b. olsun ya da olmasın bu burslardan istifade ettiler. Onlarca arkadaşım yemek parasını, otobüs biletini, alacağı kitabı, ödeyeceği borcu hep belediyelerden aldıkları burslara göre hesapladılar. Binlerce İstanbullu öğrenci de aynı fırsattan yarlandılar. Bursların dağıtımında herhangi bir ayrımcılık yapıldığıyla ben şahsen karşılaşmadım. Nitekim 50.000 öğrenciye burs veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yanında CHP'li belediyeler de öğrencilere burs veriyordu. Eski CHP'li Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün hiç de azımsanmayacak sayıda öğrenciye burs imkanı sağladığı herkes tarafından biliniyor.

Buna rağmen CHP'nin 5102 sayılı kanuna itiraz etmesinin sebebi ne olabilir. Hele ki sosyal demokrat olduğunu her zaman vurgulayan bir parti, böylesine geniş bir kitleye hitap eden sosyal bir yardımın iptalini niçin istemiş olabilir. Hadi CHP bu şekilde belli bir siyasi çizgi izleyip muhalefetini yapıyor diyelim, Anayasa Mahkemesi üyelerinin öğrencilerin durumundan hiç mi haberleri yok.

Birçok öğrencinin sadece burs ve Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldıkları borçla öğrenimini devam ettirdiği bir ortamda bu burslar olmadan öğrenciler, her şeyin ateş pahası olduğu İstanbul'da öğrenimlerine nasıl devam edecekler.

Sorular, sorular... Aklımda yüzlercesi, dilimde onlarcası. Ama ne yazık ki aklımdaki sorulara bir cevap bulamıyorum. Umarım CHP'li yetkililer itiraz sebeplerini açıklarlar da biz de aydınlanırız. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararıyla umuyorum maşeri vicdanı tatmin eder.

Ve yine tüm kalbimle umarım ki kısa zamanda bir hal yolu bulunur da öğrenci kardeşlerimizin mustakbel mağduriyetleri engellenir.

 
Toplam blog
: 3
: 1598
Kayıt tarihi
: 09.11.08
 
 

İnsan ve insana dair her şeye ilgi duyan, çevresindeki olayları yorumlamaya çalışan bir eğitimci ve ..