Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Öğrenci gözünde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri...

Öğrenci gözünde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri...
 

dergah


Ben bu yıl liseye başlayan bir öğrenciyim. Biz öğrenciler ve öğretmenler açısından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri bu güne kadar kredi yükseltme dersi olarak görülmektedir. Aynen beden eğitimi, sağlık bilgisi vb. derslerin görüldüğü gibi…

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi bizler için kredili sistemde +10 kredi anlamını taşır +10 beden dersi +10 sağlık bilgisi +10 müzik dersi yani bu sistemde bu dersler bize +40 kredi demektir. 173 kredi ile geçilen sistemde aslında 133 kredi ile geçilmektedir. Geriye kalan 22 saatlik ders periyodunda 133 ü bulan öğrenci sınıfı geçer isterse 4 zayıfı olsun…

Ben buna abimi örnek verebilirim geçen yıl matematik 1, yabancı dil 1, fizik 1, geometri 1 yılsonu kredi ortalaması 187 ve direk geçti. Bu sistemde fizik dersi ne önemi taşıyor ise bu derslerde o önemi taşıyor öğrenci için tabi ki puan açısından durum böyle.

Şimdi gelelim bunun doğurduğu sonuçlara... Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okullarda tam anlamı ile ele alınmadığından dolayı aileler din eğitimi alması için çocuklarını çeşitli yerlere yollamaktalar. Bu da gayet doğaldır. Çünkü insanlar çocuklarının dinini tam anlamı ile öğrenmelerini istiyorlar. İşte sorun burada başlamakta, çocukların dinini öğrenmek için gönderildiği bu yerler bu konuda ne kadar bilgili insanlar tarafından yönetiliyor.

Çevremize baktığımızda bir sürü dergâh adı altında insanlara din hizmeti veren yerler mevcut bu insanların dini bilgileri bu işi yapmaya ne kadar yeterli tartışılır. İşte bunların türemesine sebep olan şey okullarda din eğitiminin bir matematik, fizik gibi algılanıp ele alınmamasıdır.

Oysa okullarda bu konu ehil eğitimciler tarafından tam bir ders niteliğinde irdelense ve bizlere bu eğitim okulda verilse, bilgileri doğru ellerden doğru şekilde alan insanlar bu ne olduğu belli olmayan merdiven altı dergâhlarına itimat eder mi?

İşte bu yüzden din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri okullarda zorunlu ders olarak okutulmalıdır. Evet, ama bu yapılırken de bu dersler kredi yükseltme dersi olarak değil de normal sınıf geçmeyi direk etkileyen bir ders olarak ele alınmalıdır. Diğer din ve mezhepler konusu da seçmeli ders olarak ele alınarak dini inanışlarını biz öğrencilerin öğrenmesi sağlanabilir. Böylece sevgi dini olan dinimiz daha iyi ve güzel anlaşılabilir.

Önemli olan bu derse okullarda ve eğitim sisteminde gereken önem verilsin. Bu sağlanırsa din eğitimi adı altında insanlarımızın dini duygularını istismar eden sahtekârlarında foyaları ortaya çıkar ve mantar gibi türeyen bu merdiven altı dergâhları da yok edilmiş olur.

Dinimizi ehil ve bu konunun uzmanlarından doğru bir şekilde öğrenmek için gereken bence budur. Doğrudur yanlıştır bunu tartışabiliriz ama bu gün uygulanan sistemin yanlışlığı aşikâr ortadadır. Çünkü bugün çevremizde baktığımızda bir sürü merdiven altı dergâhında din eğitimi adı altında eğitim verilmektedir. Bunun sorumlusu da bu sistemdir. Laik bir toplum istiyorsak öncelikle halka dini doğru anlamda öğretmeliyiz ki, bu toplum hurafelerin peşine takılıp gitmesin. Buda iyi bir eğitimden geçer ve eğitim okullarda verilmelidir. Merdiven altlarında değil…

 
Toplam blog
: 168
: 1098
Kayıt tarihi
: 02.07.10
 
 

4 kasım 1996 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Bu sene ilköğretimden mezun oldum. Okul hayatımd..