Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

26 Ekim '15

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 

Koçuk eğiitmindeki öğretmenlerimizle/Bahçeşehir Amerikan Kültür Koleji


·         Öğrenci koçu kimdir?

·         Ya da bir öğrenciye koçluk nasıl yapılır?

·         Ya da  öğrenci koçluğu adı altında yapılan çalışmalar gerçekten koçluk mudur?

Bir öğrenci koçu ile çalışmak isteyen veliler için önemli sorular bunlar..

Koçluk;bireyin potansiyelini maksimize etmeye yarayan ve bireyin içsel dinamklerini harekete geçirerek amaca ulaşmaya çalışan ,planlı,profesyonel,geleceğe odaklı bir gelişim sürecidir.

Bu tanımdan hareketle; bir öğrenci ile çalışarak, ona günlük hedefler veren,  bunları kontrol eden ve gerektiğinde kızan, gerektiğinde veliye şikayet eden bir kişi koç mudur?

Değildir…bu kişinin yaptığı çalışmalar da kıymetli ve sonuç aldıran çalışmalardır,ama bu koçluk değildir.

Bu çalışmanın koçluk olabilmesi için sorumluluğun öğrenci tarafından üstenilmiş olması gerekir..Sorumluluğunu almış bir öğrenciyi kontrol etmek  gerekmez, geri bildirim alarak ne durumda olduğu konuşulup, kendi kendini değerlendirmesi sağlanarak yeni kararlarla ilerlenir.

Eğitim sistemimizin sınav odaklı olması, gelecek ve hedef bilinci taşımaması nedeniyle kısa k sürede,sonuç verecek zorlayıcı ve kısıtlayıcı yollar izlenmektedir.

Popüler ve prestijli olduğu içinde bu çalışmalar koçluk olarak adlandırılmaktadır ki bu tamamen yanlıştır. Yanlış olan bu çalışmaların “öğrenci koçluğu”,”eğitim koçluğu” adı altında yapılmasıdır.

Koçluk,diğer çalışmalara göre daha uzun,daha zor ve emek gerektiren belki daha uzun sürede sonuç veren bir yoldur…Ancak çok daha etkili ve kesin bir yoldur.

Koçluk yapılan bir öğrencinin  kendisini kontrol edecek bir başka yetişkine ihtiyacı kalmaz…Kararlarını alır ve uygular…Zaman zaman bocalayabilir,zorlanabilir…Koçu ile kendisine uygun olan yeni kararlarla ilerlemeyi sürdürür…

Çocuğunuz için koçluk hizmeti aldırmak istiyorsanız,lütfen daha zor ve sizin de sorumluluk alacağınız bu yolu seçin..Koçluk yapıyorum diyen koç öğretmenin de koçluk yetkinliklerini mutlaka araştırın…Alacağınız hizmet için koç öğretmenim diyen kişinin  de koçluğu en iyi şekilde yapacağına ikna olmanız gerekir.

Böyle bir öğrtemnle çalışmak isteyen ebeveynler;lütfen öğretmenin akreditasyonlu bir eğitim alıp almadığını sorgulayın…Sertifikasyon sürecini tamamlayaıp tamamlamadığını sorgulayın…Çalışmalardaki yönetmelerini baskıcı,zorlayıcı ,denetleyici mi yoksa koçluk ilkeleri ile mi ilerlediğini  anlamaya çalışın…

Ben şu kadar çocuğu dereceye soktum,şu başarıları elde ettim diyorsa,o kişi çok iyi bir danışman/derece öğretmeni olabilir ama koç öğretmen değildir…Siz de kararınızı bu yönde vermiş olun..

Koç öğretmenler,çalıştıkları öğrencilerin potansiyellerini onların kişisel dinamiklerine göre yürütürler..

Elde ettikleri sonuçlar ise sınava ve puana dair değil, kariyere,geleceğe ve hayata dairdir…

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..