Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '12

 
Kategori
Burs / Staj
 

Öğrenci Stajları-Beceri Eğitimi

Öğrenci Stajları-Beceri Eğitimi
 

Nisan bitti.

Okul kapandı.

“Nisan’da okul kapanır mı” dediğinizi duyar gibiyim.

Ama öyledir Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde…

Nisan’ın bitmesi 10. ve 11. sınıflar için okulun kapanması, 12. Sınıflar için mezuniyet anlamını taşır.

Okul biter ama yeni bir süreç başlar.

Staj zamanı gelir.

Yeni söylemle beceri eğitimine gidilir.

Okul kapanır.

Ancak eğitim işletmelerde devam eder. Dört ay boyunca…

İş; dünya devleri arasında yer alan turistik işletmelerde öğrenilir.

Beceriler sergilenir.

Var olanlara yeni beceriler eklenir.

Tabii uygulama eğitimi sürecinde para da kazanılır iyi denecek düzeyde.

Sigorta daha beceri eğitimi başlamadan yapılır.

Öğrencinin yeme-içme, konaklama gibi ihtiyaçları işyerince karşılanır.

Bafra Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri de staja (beceri eğitimine) gittiler...

Beraber gittik…

Ne yolculuktu!...

Gideceğimiz yer adeta bizden uzaklaştı.

20 saat...

Yol boyunca Aşık Veysel'in "İki kapılı bir handa gidiyorum gündüz gece" dizeleri kulaklarımda çınladı, durdu.

“Hocam midem bulanıyor, otobüsü durdurun” …

Eee sağlık sorunu otobüs tabii ki duracak…

“Sıkça su içmeyin” diye uyardığım halde… Bolca su, kola, meyve suyu içildi…

Durduk, dinlendik defalarca…

“Hocam acilen durmamız gerekiyor” diyorsa biri durumu gerçekten acildir. Hiç sorgulamayın. Otobüsü durdurun…

Biz de öyle yaptık. Otobüsü sürekli durdurduk.

Duran otobüs yolcuları olduk hepimiz…

Haliyle Yolculuk bitmek bilmedi ….

Uzatmayalım…

14 Mayıs öğleye doğru varabildik Bodrum’a…

Planladığımız şekilde otellerden gelen servisler karşıladı bizi…

Koordinatör öğretmenlerim Fikret Bey Xanadu Island’a, Zeynel Bey Aegean Dream’a, Esra Hanım Ramada Resort ve Diamont Of Bodrum’a doğru otellerin servislerine doluşup yola çıktılar…

Sevda Hanım ve Birsel Hanım aynı saatlerde Fethiye’de Majesty Clup Tuana ve Lykıa Botanika Beach otellerinde öğrencileriyle oryantasyon eğitimindeydi.

Bense Kempiskı otele yerleştireceğim Kadir’le gönderilen servis aracına bindim.

15 dakika süren yolculuktan sonra Kempiskı Otel’deyiz.

Bodrum Yarımadası’nın güneyindeki yamaca kurulmuş büyük bir tesis…

Rehberimiz eşliğinde insan kaynakları departmanına ulaştık. İnsan kaynakları departmanı müdürü Cemre Hanım ve Şef Cumhur Bey karşılıyor bizi… Tanışıyoruz. Sözleşmelerin ve diğer dökümanların yer aldığı dosyalardaki belgeleri karşılıklı imzalıyoruz. Beceri eğitimi sürecinde beklentilerimizi, yerine getirilmesi gerekenleri konuşuyoruz. Öğrencimizin kalacağı lojmanı görmem gerektiğini söylüyorum.

Cumhur Bey lojman "Bodrum merkezde" diyor. Otele ulaşımı soruyorum. Otelin servisi olduğunu öğreniyorum. Ben ince eleyip sık dokuyunca Cemre Hanım dünya çapında örgütlendiklerini eğitim departmanlarının deneyimli personelden oluştuğunu kendilerine güvenmemiz gerektiğini ifade ediyor.

Kadir’i lojmana yerleştirmek üzere Bodrum merkeze hareket ediyoruz. Lojman denilen yer Kempiskı Hotel tarafından çalışan personel için kiralanmış, başka bir otel… Koşulları iyi, temiz… Üç yıldızlı bir otel… Kadir’in yüzündeki mutluluk ifadesi gözümden kaçmıyor.

Yakındaki Diamond Of Bodrum oteline yürüyerek geçiyorum. Koordinatör öğretmen arkadaşım Esra Hanım Diamond oteller grubunun insan kaynakları Müdürü Alican Şahinoğlu ile tanıştırıyor beni… Karşımda genç, dinamik projeleri olan Türkiye'deki 10 büyük otelin genel müdürü duruyor. Sektörün sorunlarını, yapılması gerekenleri, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Anlıyorum ki durup dururken kimseyi genel müdür yapmıyorlar. Beklentilerimizi dile getiriyorum. Görüşlerimiz örtüşüyor. Daimont Of Bodrum'un insan kaynakları Müdürü Feridun Duran'da aramıza katılıyor. Beceri eğitiminin önemini insan kaynakları müdüründen dinlemek rahatlatıyor. 

Bu arada Esra Hanım’dan öğrencilerimizin yemeklerini yediğini lojmana yerleştiklerini ve odalarında dinlenmekte olduğunu öğreniyorum.

Sonra Family Belvedere Otele gitmek üzere Yalıkavak’a doğru yola çıkıyoruz. Turizm sezonun ilk günleri olmasına karşın trafik katlanılacak gibi değil. Yaz mevsiminde bu yollar oluşacak trafiği kaldıramaz. Acil çözüm bulunması gereken bir sorunla karşı karşıya Bodrum… Kısa yol için uzun bir yolculuktan sonra Yalıkavak Family Belvedere Hotel’e varıyoruz. Family Belvedere Otel Yalıkavak koyuna hakim tepeden gören bir konuma sahip… Manzara muhteşem…

Otelin sahibi Murat Bey ve eşi Emel Hanım kapıda karşılıyor bizi… Biraz soluklandıktan sonra oryantasyona başlıyoruz. Öğrencilerimizin kalacağı lojmanları dolaşıyoruz. Koşullar iyi... Otel temiz.

Daha çok yabancı turistlere hizmet veren bir tesis... Murat Bey, Emel Hanım ve Serhat Bey misafirlerine evlerinde olduklarını hissettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Orada geceliyoruz.

Sabah kalkıyoruz. Program yoğun... Öğrenciler işbaşı yapacaklar. Beceri eğitimi başlayacak... Oteller tek tek dolaşılıp çalışma düzeni ve işleyiş yerinde izlenecek... Öyle de yapıyoruz planladığımız şekilde otelleri dolaşıyoruz.

Sevincim bin kat artıyor. Çocuklarımızı görev başında izleyince bir günde büyüdüklerine şahit oluyoruz. Yol boyunca mızmızlanan öğrenciler yok artık. Ve bunların bir kısmı 10. sınıf öğrencisi... Okul Müdürü olarak her eğitimcinin yaşaması gereken tarif edilemez bir gururu yaşıyorum. Kimi serviste, kimi büfede, kimi resepsiyonda, çatır çatır ingilizce konuşuyor, oradan oraya sesizce koşturuyorlar. Jest ve mimikleri usta işi... İçimden "bu iş tamam" diyorum. Çünkü bu çocuklar mezun olduktan sonra isterlerse bu otellerde çalışabilecekler. Ne kadar kazanacaklarına ve yükseleceklerine kendileri karar verecekler.

Bu arada Bafra Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi mezunu olupta hala iş arayan varsa 03625434711 numaralı telefondan "Mezunlarla Dayanışma Birimi"ne Mustafa Akgün Bey'e müracaat etsin.

Burada ilköğretim 8. sınıf öğrencilerini, anne ve babalarını da bilgilendirmek isterim. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri 10. sınıftan itibaren yukarıda bahsettiğim şekilse sigortalı olarak işe başlar, para kazanır. Mezun olduğunda sınavsız olarak, yüksekokullara geçebileceği gibi YGS sonucuna göre dört yıllık fakültelere de yerleşebilir. Tercihini iş hayatına atılmaktan yana kullanırsa işi hazırdır. İsterse diplomayla birlikte verdiğimiz işyeri açma belgesini kullanarak sektörde işveren olabilir. Ya da herhangibir lise mezunu gibi başka fakülteleri de tercih edebilir.

Sayın Anne ve Babalar;

Çocuğunuzun iletişim ve dil becerisi geliştirilebilir düzeydeyse, herhangibir sağlık sorunu yoksa SBS tercihlerinde mutlaka Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine yer versin. Bu okullardan birine adım attığında geleceğini kurtarmış demektir.

Biz bir şeyin bilincindeyiz. Yaptığımız iş çok önemli... Turizm gibi sürekli büyüyen, kazancın çok iyi olduğu sektöre eleman yetiştiriyoruz. Yetiştirdğimiz elemanlar işini iyi yapmalı, yeniliklere açık olmalı, dil bilmeli, güzel konuşmalı, iyi yaşamalı... Kısaca iyi insan olmalı... Çünkü sektörün genel müdürleri, birim yöneticileri, işverenleri, şefleri bizim öğrencilerimiz arasından çıkacak...

Bizim çocuklarımız bugün Bodrum Family Belvedere (

http://www.familybelvedere.com/ ), Bodrum Xanadu Island (http://www.xanaduhotels.com.tr/hotels.asp?hotelID=1&hotel=Xanadu-Resort-Hotel ), Bodrum Kempiskı Hotel ( http://www.kempinski.com/en/bodrum/hotel-barbaros-bay/overview/ ), Bodrum Ramada Resort ( http://www.ramadaresortbodrum.com/ ), Dıamond Of Bodrum (http://www.diamondofbodrum.com.tr/tr/default.asp ), Bodrum Aegean Dream

( http://www.aegeandream.com/ ), Fethiye Majesty Clup Tuana

( http://www.majesty.com.tr/Default.aspx ), Fethiye Lykıa Botanika Beach

( http://www.lykiabotanika.com/ ) otellerinde beceri eğitiminde geleceğe hazırlanıyor.

Kendileri için, Türkiye için...

Yarın sizin çocuklarınız bu şanslı guruba katılmalı...

Okul Müdürü olarak sevgili çocuklarımıza Türkiye'nin aydınlık geleceğine uzanan bu yolda başarı, sağlık ve mutluluklar dilerim.

Sevgilerimle...

 

Musa Özcan

Samsun Bafra Anadolu Otelcilik ve Turizm

Meslek Lisesi Müdürü  

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..