Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenci velileri için performans ödevi hazırlama kursları

Öğrenci velileri için performans ödevi hazırlama kursları
 

Kardeşim anlatıyordu birkaç gün önce... Bir arkadaşının ikiz çocukları varmış ilköğretim okuluna giden ve çocuklarının performans ödevlerini yetiştirmeye çalışmaktan yorgun düştüğünü anlatıyormuş. O konuşma sırasında bir espri olaraksöylendi: “Öğrenci velileri için performans ödevi hazırlama kursları”... Birgün bir dersanenin kurs listesinde böyle bir başlık görürsek hiç şaşırmayalım.

Öğretmenler öğrencilere ödevler veriyor ve öğrencilerin bu ödevleri yapıp kendilerine getirdiklerini varsayıyorlar. Öğretmen anlamıyor mu o ödevi öğrencinin kendisinin hazırlamadığını. Anlıyor elbette ama ne yapabilir ki, çünkü hemen hemen tüm öğrencilerin getirdiği ödevleri velileri yapmış. Bu konuda direnen aileler bir süre sonra çocuklarının verilen ödevin altından kalkamaması veya çocuklarının sınıfta küçük düşmemesi gibi nedenlerle yenilgiyi kabullenip ödevleri yapmaya başlıyorlar.

Öğrencinin sorumluluk sahibi olmasından veya ailesinin çocuğunun sorumluluk sahibi olmasını istemesinden kaynaklanan nedenlerle öğrencinin kendisinin yaptığı ödevler de geliyordur. İşte bu noktada öğretmene de büyük sorumluluk düşüyor: Öğretmen, öğrencinin kendisinin yaptığını anladığı ödevlere, iyi olmasını beklemeden çok iyi notlar vermelidir.

Bunun en doğrusu, aileleri büyük yükten kurtarmak için öğrencilere ödev verilmesinden vazgeçilmesidir. Öğrencilerin performansını ölçmek için en doğru yer sınıftır. Bunun için sınıfların kalabalık olduğu mazeretinin arkasına da sığınmamak gerekir. Sınıfta yapılan en kötü performans değerlendirmesi bile ailelerin yaptığı ödevlerin değerlendirilmesinden daha iyidir.

Öğretmenler performans ödevleri veya başka ödevler veriyorlar çünkü Milli Eğitim Bakanlığı o ödevleri vermelerini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere evde yapmaları için ödev verme saçmalığından vazgeçmelidir. Bu konuda ısrarcı olan öğretmenlere de bundan vazgeçmelerini sağlayacak yaptırımlar uygulamalıdır.

Ankara, 20 Nisan 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..