Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Üniversiteler
 

Öğrencilerimiz ne yapıyor?

Öğrencilerimiz ne yapıyor?
 

Her ebeveyn evladının en iyi eğitimi görüp devam eden hayatında mutlu ve başarılı bir insan olmasını ister. İstemesine ister de, tabii ki bu ekonomik ve sosyal koşullara, çevre koşullarına bağlıdır biraz da. Bunun dışında, eğitim sistemindeki aksaklıklardan tutunda, kaliteli öğretmen eksiğine kadar bir çok sorun yeterli ve kaliteli bir eğitimin önünde engel olarak görülebilinir. Bu anlamda bakıldığında öğrernim hayatını başarı ile tamamlayan bir çocuk ve ailesi gerçekten tebrik edilmeye değerdir.

16 yıldan az olmayan öğrenim sürecinin son çeyreği üniversitedir. Onca zorluğu aşarak oraya kadar gelmiş bir öğrenci artık sorumluluk sahibidir. Gelecek hayatını büyük ölçüde bu dört yıllık serüvenin belirleyeceğinin farkındadır. Her ne kadar yaşı icabı kalbi kanatlanmış bir kuşa benzese de aklı üstün kılıp, bu süreyi en verimli biçimde geçirmelidir.

Peki bizim göz bebeğimiz evlatlarımız üniversitede ne yapıyorlar?

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş ve Yrd. Doç. Dr Coşkun Polat ile Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Yonca Odabaş tarafından yapılan “Üniversite Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı: Ankara Üniversitesi Örneği” konulu bilimsel çalışmada, öğrencilerin müzik dinleme, bilgisayar kullanma ve televizyon izlemeye ayırdıkları süreler araştırıldı.

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalarında Ankara Üniversitesi'nde eğitim gören 153'ü kız 304 öğrenciyle yaptıklarını, bu öğrencilerin 151'nin fen, 153'ünün de sosyal bilim eğitimi gördüğünü söyledi.

MÜZİK DİNLEMEYE AYIRDIKLARI ZAMAN

Araştırmalarında öğrencilerin müzik dinlemek için günlük ne kadar süre ayırdıklarını belirlediklerini anlatan Odabaş, günde 2 saatten fazla müzik dinleyen öğrencilerin oranının yüzde 28 olduğunu ifade etti.

Araştırmada günde 2 saatten fazla bölümünü müzik dinleyen kız öğrencilerin oranın yüzde 36.6 olduğunu buna karşın erkek öğrenci oranın yüzde 19.2 olduğunu anlatan Odabaş, “Günde 1 ila 2 saat arasında müzik dinleyen öğrencilerin oranı yüzde 25.3 olurken, bu oran kız öğrencilerde yüzde 27.5, erkek öğrencilerde ise 23.2 oldu” diye konuştu.

TELEVİZYON İZLEME ORANLARI

Üniversite öğrencilerin yüzde 16.1'nin günde 2 saatten fazla televizyon izlediklerini saptadıklarını anlatan Odabaş, şunları söyledi:

“Kız öğrenciler arasında günde 2 saatten fazla televizyon izleme oranı yüzde 16.3 olurken, erkek öğrenciler arasındaki oran ise 15.9 oldu. Kız öğrencilerin yüzde 35.9'u günde 1 ila 2 saat arasında televizyon izlerken, bu oran erkek öğrencilerde 31.1 oldu. Müzik dinleme eğiliminde olduğu gibi televizyon izlemede de kızların oranın erkeklerden yüksek olduğunu gözledik.”

BİLGİSAYARA AYRILAN ZAMAN

Öğrencilerin oyun, eğlenme ve sohbet etme gibi amaçlarla günde ortalama bilgisayar başında geçirdiği süreleri de belirlemeye çalıştıklarını vurgulayan Odabaş, öğrencilerin yüzde 25'nin günlük zamanlarının 2 saatten fazlasını bilgisayar başında geçirdiklerini söyledi.

Erkek öğrencilerin yüzde 25.2'sinin, kız öğrencilerin ise 24.8'nin günde 2 saatten fazla bilgisayar kullandıklarını sözlerine ekleyen Odabaş, “Öğrencilerin yarısının söz edilen her üç faaliyet için ortalama ikişer saatten olmak üzere günlük toplam 6 saatini müziğe, televizyon yayınına ve bilgisayar başında eğlenmeye harcaması oldukça düşündürücü bir durumdur” diye konuştu.
Bütün bu verilere baktığımızda üniversite öğrencisi evlatlarımızın biraz daha duyarlı, özverili olmaları gereği ortadadır.
Esen kalın. 25/3/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..