Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '08

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrencisini etkisizleştiren ülke..

Öğrencisini etkisizleştiren ülke..
 

Dün, Milliyet gazetesinin web sitesinden bir haber.

''Kanada’da eğitim gören 17 yaşındaki lise öğrencisi ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı, Kanada’da düzenlenen 2008 Sanofi-Aventis Bio Yetenek Yarışmasında, kanser hücrelerini filtre eden çalışmalarıyla 4. oldular.

Yaşları 14 ile 18 arasında değişen öğrencilerin, hazırladıkları araştırma ve projelerle gerçek bioteknoloji dünyası ile tanışmalarını sağlayan ve 15 yıldır devam eden yarışmaya, bu yıl Kanada’nın 14 bölgesinden katılım oldu.

Ottowa eyaletindeki Edmonton Old Scona Academic Yüksek Okulu uluslararası bakalorya öğrencisi 17 yaşındaki ikizler, yarışmaya Alberta Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesinde profesör olan Hasan Uludağ’ın kılavuzluğunda hazırlandılar.

İkizler, yarışmaya, kanserin yayılmasına neden olan MMP enzimlerinin vücuda salınmasına yol açtığı düşünülen genin çalışmasını durdurarak, bu enzimlerin salınmasını, böylelikle de kanserin yayılmasını engelleyen projeleriyle katıldılar.

Yarışma sonucunda, Türk ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı, kanser tedavisinde umut vadeden çalışmalarıyla dördüncülüğü kazandılar.''

İkizleri tebrik ediyoruz ama haberi okuyunca aklımdan geçen düşünceler tebrikten çok bu tip başarılı Türk gençleri neden başarılarını kendi ülkelerinde gerçekleştirmiyor yönündeydi.

Tabii ''Elin ikizi kansere çare buldu biz hala sap sap oturuyoruz'' yönünde bir düşünce de mevcut ama karıştırmamak gerek.

***

Türkiye'nin yıllar boyu başardığı çok güzel birşey var. Başarılı gencini ülkesinde tutamıyor. Ona uygun imkanlar sağlayamıyor.

Sonuçta çocuk da bakıyor ki ilgi yok, hoop yurtdışına. Ondan sonra bizde oturup kara kara ''Ya bizim eğitim niye gelişmiyor'' diye düşünüyoruz.

Yıllar boyu ilkokuldan beri ezbere alıştırdığımız öğrencilere bir de ÖSS belası sardık. ''Al sana 5 şık seç bunları sonra üniversiteye gireceksin'' dedik.

Hepsinden ötesi biz, başarılı öğrencileri takdir etmeyi öğrenemedik. Türkiye'de ders başarısı için verilen kaç tane ödül var?

Sonuçta ego da canlı bir varlık ve beslenmesi gerek. Öğrenciyi bu konuda beslemezsen hiçbir şey yapmaz. İçinden gelmez.

Türkiye'deki genç mafya dizilerine özenip asıp kesme peşinde koşmakta. Ya da kolay yoldan para kazanayım derdinde.

Okullardaki eğitim malum. Üniversiteler deseniz eğitimle alakasız ne kadar konu varsa tartışılıyor. ''Vay türbanla girdi, yakalayın''

İlk 500'e bile girmekte zorlanıyor Türk üniversiteleri. Öğrenci kalitesi düşük.

***

Türkiye'de bendeniz gibi kronik tembeller dışında ciddi anlamda başarılar elde edebilecek öğrenciler var. Buna eminiz.

Yeter ki onları yeterince eğitelim ve değerlendirelim. ÖSS gibi sığ sınavlardan kurtarmanın yollarını arayalım.

İlerde daha başarılı gençlerin yetişmesi için yapılabilecekler konusunda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.

O taş kafamıza gelmeden önce..

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..