Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Öğrenilmiş çaresizlik!

Bugün kendinize bir iyilik yapın.

Gidin ya günlerdir kitaplığınızda sizi bekleyen bir türlü okuyamadığınız kitabınızı alın ve tamamını okumadan bırakmayın.

Ya yakınınızdaki bir sinemaya gidin, tiyatroya gidin, parka gidin nereye giderseniz gidin ama her zamanki cumartesinden farklı bir cumartesi yaşayın.

Ve ya güzel bir kitap öneriyorum size hemen gidin bu kitabı alın ve okuyun.

Emin olun çok beğeneceksiniz ve çok keyif alacaksınızdır.

Son günlerde okuduğum ve keyif aldığım en güzel kitaplardan birisi.

Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada bütün dikkatleri üzerine çeken bir yazar Mümin Sekman’nın kitabı “HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR” .

Kitaba başlarken aynen şöyle söylüyor Sekman “Kişisel Kurtuluş Savaşınızı Başlatın”.

Bu kitabı kısa sürede okudum. Ve kendimde ilk gördüğüm şey şuydu: Öğrenilmiş Çaresizliğim.

Yazar Sekman bunu şöyle tarif ediyordu kitabında Öğrenilmiş çaresizlik bir canlının defalarca denediği halde istediği sonucu alamaması durumunda bir sonraki denemesinde başarısız olacağını beklemesinden dolayı, deneme cesaretini kaybedip hiçbir şey yapamamamsı halidir.

Yani öğrenilmiş çaresizlik bir daha deneme cesaretini kaybetmekti. Sürekli başarısızlık korkusuyla hareket etmekti. Kendine olan güvenini başarabilirim inancını kaybetmekti. Öğrenilmiş çaresizlik zihne takılmış bir psikolojik kelepçeydi.

Örneğin yabancı dil kursuna başlamışızdır. Yeni kelimeler ve kuralar öğrenir unuturuz. Bir daha ezberleriz bir daha unuturuz Sonunda ise kafama girmiyor deyip çaresizlik marşını okumaya başlarız.

Hele hele son üç yılda üç ayrı kursa giden beni için işte öğrenilmiş çaresizlikten birisi bu.

Ya da genç çiftimiz yeni evlenmiştir. Kadın ilk günden kocasını kafasındaki ideal erkek modeline yönlendirmek için harekete geçer. Ona çoraplarını yere atmamasını, ev işlerine yardım etmesini, özel günlerde hediyeler almasını öğretecektir. Defalarca uğraşır. Ama karşısındaki taş fırın erkek direnişi yüzünden sonuç alamaz. Sonunda da kaderine küsüp onu olduğu gibi kabul eder.

Bu da bir öğrenilmiş çaresizliktir ama çevremde böyleleri çok var galiba ben buradaki taş fırın erkek karakterine uymuyorum!

Kim bilir benim öğrenilmiş çaresizliğim belki de mesleğimle alakalı olarak defalarca denememe rağmen bir türlü YAYSAT satışlarını binin üzerine taşımamak!

Bu kişisel özellikten ziyade biraz da ticari olduğu için bunu öğrenilmiş çaresizlik saymayabiliriz.

Buna benzer kuşkusuz sizin de öğrenilmiş çaresizlikleriniz vardır. Ama bunu bilmek bile çözümün bir parçası.

Zaten bu durumdan kurtulmak için yazar Mümin Sekman şöyle diyor; Hiçbir şeye sahip olmadığınız halde, her türlü engele rağmen yapmanız gerekenleri yapabilmelisiniz Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde dediği gibi “ vazifeye atılmak için içinde bulunduğun vaziyetin imkan ve şartlarını düşünmeyeceksin.

Başarı için ya hedeften vazgeç. Kendini bırak ve bir daha deneme Müslüm Gürses’in “Kul Kaderini Yaşar, Bahtına ne çıkarsa şarkısını dinle. Bunalıma gir ve hiçbir şey yapma.

Ya da hayatındaki bütün olumsuzluklara rağmen şimdi ve buradan başla. Sorunun değil çözümün parçası olmayı, suçlamak yerine sorumluluk almayı dene. Arkamıza kendimizi aldığımızda yapamayacağımız hiçbir şey yok.

Haydi kişisel kurtuluş savaşımızı başlatalım ne dersiniz. Belki de başarı yanı başımız da.

Bunu birilerinin fark ettirmesini beklemeyin ve hemen kendiliğinizden harekete geçin!

İyi hafta sonları…

Mehmet Mert
Genel Yayın Yönetmeni
Tel :212 883 48 28
Faks:212 883 48 18
www.haberdargazetesi.com

 
Toplam blog
: 9
: 513
Kayıt tarihi
: 18.07.06
 
 

Ben 15 yıllık gazeteciyim. Son yıllarda kendime ait günlük yerel gazete yayınlamaktayım. Kendi gazet..