Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

30 Mart '15

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenmeyi sevdirmek

Öğrenmeyi sevdirmek
 

alıntıdır


"Öğretici gerçekten akıllıysa sizleri kendi aklının evine sokmaya değil, fakat kendi aklının eşiğine doğru yürütmeye çalışır." Halil Cibran.

Sevgili öğrenciler bazı derslerinizi daha çok seviyor ve onlardan daha çok başarılısınız değil mi?

Siz yetişkinler öğrencilik yıllarını anımsayın sizler de bazı dersleri daha çok seviyor ve bu derslerden başarınız daha yüksekti. Böyle olmasında birçok etmenin rolü vardır. Ama en önemlisi öğretici yani öğretmendir.

İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır sorusunun yanıtı, yüzlerce sayfalık kitaplarla anlatılabilir ancak. Ama yine de iyi öğretmen nasıl olmalıdır konusunda birkaç cümle söz edelim. ­

İyi bir öğretmen öncelikle kendisine çocuklarımızı emanet edebileceğimiz niteliklere sahip olmalıdır. ­İyi bir öğretmen daima öğrenci kalabilmeli. Yani daima yeni şeyler öğrenmeli ve yeniliklere açık olmalıdır. ­Bilgisini kıskanmamalı öğrencileriyle ve arkadaşlarıyla paylaşabilmeli. ­Çeşitli mazeretlere sığınmamalı çözüm üretici olmalı. Otoriteye olan kızgınlığının bedelini, öğrencilerine ödetmeye kalkmamalı. ­Hepsinden önemlisi öğrenmeyi sevdirmeli. Öğrenmeyi sevdirmek. İşte öğrenmeyi öğretmenin sırrı bu sihirli cümlededir. Öğrenmeyi sevdirmeyen bir öğreticiden iyi bir eğitimci olmaz.

Kötü eğitimci çocukları korkutmakla, zorlamakla, sındırmakla eğitebileceğini zanneder. "Eğer çalışmazsan..." Diye başlayan tehditlere başvurur. Eğitim, öğretimde en zararlı yaklaşım korkuya, şiddete, tehdide başvurmaktır. Sonuçta çocuklar eğitimciden, öğretmenden korkar. Okuldan nefret eder. Aklı başında donanımlı olan hiç kimsenin böyle bir eğitimi arzuladığını düşünmüyorum. Sorun? bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olmamaktır. O zaman yapılması gereken? eğitimcilerin sık sık bir araya gelerek, "Öğrenmeyi sevdiren, mutluluk yaratan" eğitimi tartışmak ve bilgi sahibi olmaktır.

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..