Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '09

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Öğretici ve dinlendirici bir merak;akvaryum

Akvaryum meraklılarının sayısındaki belirgin artış bu zevkli uğraşın giderek daha popüler hale geldiğinin en güzel kanıtıdır. Evlerde ve işyerlerinde kurulan akvaryum, iyi bir iç düzenleme ve ışıklandırma ile ilginç bir köşe oluşturacaktır. Ancak bu güzel köşenin kısa bir süre sonra üzüntü kaynağı olmaması için bir takım bilgilere ihtiyaç vardır.

Akvaryumda ilk bilinmesi gereken şey, nasıl bir düzenleme yapılması gerektiğidir. Işık, suyun kalitesi, akvaryumun genişliği, hangi ısı ve ortamda ne tip balık ve bitkilerin barınabileceği ve bunların ne şekilde beslenmesi gerektiği iyi bilinmelidir. Bu konular zamanımızda kitaplardan, internetten ve eski akvaryum meraklılarından kolaylıkla öğrenilebilmektedir.

Bazı balıklar küçük, sevimli ve çok renklidir, bazıları ılık, bazıları soğuk sudan hoşlanır. Birçokları tatlı su balığı olmasına karşı, günümüzde çok gelişmiş tuzlu su akvaryumları da kurulabilmektedir. Gerek tatlı su, gerek acı su ve gerekse tuzlu su akvaryumları da kendi aralarında bitki akvaryumları, mercan akvaryumları veya karışık akvaryumlar gibi çeşitlilik gösterir.

Bir akvaryum her şeyden önce insanın boş vakitlerini değerlendirebileceği bir uğraşıdır. İnsanlara birçok faydası vardır;

Çocuklar için, son derece eğiticidir. Balıkların yaşamları, üremesi ve bu üreme şekillerinin öğrenilmesi ilgi çekici ve eğitici bir çalışmadır.

Bunun dışında, özellikle ergenlik çağında çocukların enerjisini harcayacağı ve kendilerini kötü alışkanlıklardan uzak tutacak bir uğraşıdır. Bu uğraşı sırasında, balıkların üremesini ve ölmesini gören bir çocuk 'doğumun', 'hastalıkların' ve 'ölümün' de hayatın bir gerçeği olduğunu kavrayacak ve daha çabuk olgunlaşacaktır.

Bütün bunların yanında, akvaryum insan karakterinin gelişmesine de yardımcıdır. İnsana sabırlı ve sakin olmasını öğretmesi yanında, muazzam bir dinlendirici özelliği vardır.

Akvaryum balıkları kendi sahibini tanıma ve onlarla arkadaş olma özelliğine sahiptir. Beslenme zamanları geldiğinde sahiplerinin eline korkusuzca yaklaşırlar ve büyük hacimli balıklar kendilerinin okşanmasına izin verirler.

Amerika ve Avrupa'da birçok hastanede özellikle çocuklar için onların ağrılarını ve acılarını unutturmak ve ilgilerini başka yöne çekebilmek amacıyla akvaryumlar kurulmaktadır.

Diğer yandan akvaryum meraklıları bu bilgilerini paylaşacağı geniş bir arkadaşlık çevresi oluşturabilmektedir. Batıda birçok ülkede bu amaçla 'Akvaryum Kulüpleri' kurulmuştur. Bunlar sohbet, tartışma ve eğitim amaçlı görevler yapmaktadır.

Akvaryumların maliyetleri kişilerin isteğine göre çok fazla değişiklik göstermektedir. Tuzlu su akvaryumlarının maliyeti, tatlı su akvaryumlarına göre daha fazladır. Ancak bu maliyet fazlalığı, deniz canlılarının daha renkli, daha hareketli ve daha hacimli olmasıyla verdiği hoşlukla karşılığını vermektedir..

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..