Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '12

 
Kategori
Kitap
 

Öğretmen Recai Şahin'in Kitapları

Öğretmen  Recai  Şahin'in Kitapları
 

Fethiye' den Eğitimci yazar Recai Şahin


Geçenlerde bana postayla  gelen kitaplar, gazeteler ve dergiler arasında  sevgili meslektaşım Recai Şahin’den iki  kitap vardı. Kitapların adını yazıyorum: 1. Ders Olsun / Ders veren öyküler (2011), 2.si Eskiden / Hey Gidi Günler Hey! ( 2012 ), adını taşıyan iki değerli yapıt… Kitapların konusu genel olarak  içinde yaşadığımız yakın çevremiz, folklorumuz ( halk edebiyatımız )  ve   dünden bu yana  birlikte yaşadığımız  gelenekler ve göreneklerimizle ilgili bölümler vardır... Biz bunların  hepsine birden folklor ( Halk bilimi ) diye tanımlıyoruz. Öncelikle  Sayın Recai Şahin  Bey’e bu deyerli yapıtlarından dolayı  öncelikle  teşekkür  ediyorum.

Kitaplara geçmeden önce  biraz olsun folklora deyinmek istiyorum:

Folklor:

Folklor sözcüğü dilimize İngilizceden geldiği kesinlikle bilinmektedir. Folk - Halk, Lore- Bilgi demektir. İkisi bir araya gelince halk bilimi olarak adlandırılır.  Folklor bir toplumun içinde yaşadığı bir yaşama biçimidir, bir toplumun özünü yansıtır. (Türkiye’de Folklor – Şerif Baykurt-Ankara 1976 ) . Bu konu da yapılan araştırma ve incelemeler toplumun yükselmesine neden olur. Atatürk’ün de bu konuda bazı görüşleri vardır. Şöyle der Atatürk:

“ Ulusumuzun tarihi ruhunu geleneklerini gerçek, sağlam dürüst bir görüşle görmeliğiz. Bu konuda aydınlara büyük görevler düşer. Halka yaklaşmak ve halkla kaynaşmak daha çok ve daha ziyade aydına düşen bir görevdir”. ( Atatürk’ün Sözleri ve Demeçleri, Cilt: 2, S.14, 141 )  

İşte değerli  eğitimci ve araştırmacı yazar Recai Şahin, buradan  yola çıkıyor. Fethiye ve yöresinde yaşayan adetlerden, gelenleklerden ve halk arasında söylenen öykü ve masallardan söz ediyor. Her iki yapıtın da tertemiz bir baskıları vardır. Kitaplarda  kullanılan  dili , tertemiz bir Türkçeyle  arı, duru ve sadedir. Daha doğrusu yaşayan Türkçedir....Kitaplarında ağdalı,anlaşılmaz sözcük bulamazsınız...

Her iki kitapta da  Recai Şahin, Ünal Şöhret Dirlik ve eğitimci, yazar Sadettin Yalçın’ın  bu kitapları  hakkında  görüş ve düşünceleri vardır.

1. Kitapta /  Ders Olsun / Ders Veren Öyküler’den / adını taşıyan kitabında dikkati çeken bazı konularını  yazıyorum:  Alim ile Derviş ( 8 ), Aslan İle Ceylan (  10 -11 ), Ayi İle Maliyeci ( 14 ), Babamın Horozu ( 16-17 ), Bayram Ziyareti ( 20-21 ), Bektaşive Mevlevi ( 22-), Berberber ( 24 ), Bir Marangöz ( 26 ),  Bir Yol Öyküsü ( 27 ), Bunda bir hayır Var ( 28 ), Dostluk ( 38 ), Eşekle Karınca ( 41 ) Falcı ( 43 ), Öküzün,Altında Buzağı Arama ( 92 ), Ressam ( 10),Soyguncu ( 114), Birkaç Kaplumbağa’nın  Bedduası “gibi insanlara adeta  ders veren  öykülerden  bazılarıdırlar…

2.kitabı ise  / Eskiden  / Hey Giri Günler Hey  “ adını taşıyan daha  yukarıda  anlatmaya çalıştığım folklorik motiflerle dolu   inançlarla ilgili yazılardır. Bunlardan da bazıları şunları:  Bunlar arasında  Hayvanlarla ilgili bazı inanışlar, Batı İtikatlar ve yöresel itikatlar, Bitkilerle ilgili ortamallar, inanışlar, Yörede bir evliliğin Öyküsü, Hey Gidi Günler, Eski günleri anlatan Folklorik  hikayeler ve masallar, motifler, yörede Yemekle ilgili Düzenlemeler, Akşam Eğenceleri  ve kitabın  son bölümüne özenlehazırlanan  bazı sözcükler ve deyimler büketi yeralıyor. Bunları kitabın sonuna almakla iyi de etmiştir.

Bunlarla birlikte  kitapta ilgimizi çeken bazı  folklorik motifleri ve  inanışları yazıyorum:Hayvanların Çıkardığı sesler (16-17), Koyun ve Güvercinler, Yılan Sokması (22), Bayramlar (24), Çörek Dağıtma Gelenekleri ( 26 ), Karının  kocasına Seslenişi ( 29-29 ), Kurban eti (  30 ), Tırnak Kesme İnanışları, ( 33 ), Uğursuzluk(  34 ), Keklik Kapanı ( 92 ), Ocak Yakma ( 96 ), Yemek Sofrası (105 ), Bazı Özel Yemekler ( 106 ) ve son bölümde yine konularla ilgili yöresel sözcükler ve deyimler yer alıyor.

Fethiye  çevresi ve özellikle İncirköy  yöresiyle ilgili daha önce de yine Fethiyeli  araştırmacı yazar ve Folklor korusunda  uzman olan  Unal Şöhret DİRLİK'in de bu konuda yani folklor  içerikli   yazıları ve kitapları yayımlanmıştı. ( Ünal  Şöhret Dirlik  Tarla Dergisi'ne kapak  oldu  2008 ) , Örneğin Ünal Şöhret Dirlik'in  daha önce  hazırladığı" Fethiye'de Halk İnanışları, Halk Nelere  inanıyor? " Fethiye Belediyesi Kültür Yayınları ( 2007 ) yılında yayımlanmıştı. Folklor  konusunda inceleme ve araştırmalarında  Sayın Recai Şahin'in  bunlardan da kaynak olarak yararlandığını  tahmin ediyorum...

Eğitimci yazar Recai Şahin,  gerçekten büyük emekler ve uğraşlar vererek  değerli iki eser ortaya koymuştur. Biri Yöresel folklorik ve Halk bilim  gibi konuları, bir diğer  eseri ise  yaşayan  insanlara ders veren öykülerden söz ediyor. Türk halk edebiyatına değerli ve kalıcı yapıtlar kazandırmıştır. 

Sevgili meslektaşım Recai Şahin, bu güne kadar Türk edebiyatı dağarcığna başka kitaplar da  kazandırmıştır. Hemen aklıma gelenleri yazıyorum:  Çim  şiirler  ( 1964 ), Nisan Yağmuru  şiirler ( 2000 ), Fethiye Dili ve Deyimleri /  araştırma , derleme ( 2.baskı 2006 ),  Onun Adı Şey /  Fıkralar ( 2004 ), Gülce Kız / Anılar ( 2004 ), Oyun ve Oyuncaklar / Araştırma ( 2007 ), Köy Diye Diye / Araştırma ( 2007 ), Ders Olsun – Ders Veren Öyküler ( 2011 ),  Eskiden / Hey Gidi Günler Hey! / Araştırma  ( 2012 )  gibi kitaplarını Türk edebiyatına kazandırmıştır. Bir öğretmen dolarak hiç boş durmamıştır. Yazmayı ve eser üretmeyi seven idealist bir öğretmendir. Fethiye’nin adını Anadolu’ya  onurla taşıyan   gerçek bir eğiimcidir. Bundan dolayı  eğitimci yazar ve aynı zamanda şair  olan  Recai Şahin’i   takdir ediyorum.   

Recai Şahin 1941 Fethiye /  İncirköy’de doğmuştur. Muğla / Turgut Reis Lisesi’nden mezun olmuş ve 1964 yılında Muğla’da yayımlanan Ferayi Dergisi’nde yayayın yönetmeni olarak görev almıştır. 1965-1966 yıllarında İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk fakültesi’nde bir süre devametmiştir. 1967 yılında öğretmen olan R.Şahin, değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik yapan Recai Şahin, 1995 yılında emekliye ayrılmıştır.Daha sonra bir süre özel okullarda yönetici orlak görev yapmıştır.Halen Fethiye’de ikamet ediyor, sanat, kültür çalışmalarını sürdürüyor.,,,  

Şiirleri   edebiyatla ilgili yazıları Ferayi, Beşkaza, çağrı, Su,Varlık, Fethiye, Ne haber dergi ve gazetelerde ve çeşitli   seçkilerde yer aldı.1966 yılında Milleyet gazetesinde  bir öyküsü yayımlandı… 1990 yılında çevre beratı ile ödülendirildi. Muğla  Gazeteciler Cemiyeti’nden ve Denizli EGAY-DER  ‘ (Yazar Bir ) ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu’ndan  Halk Kültürüne Hizmet ödülleri aldı.  Çalışkan ve üretken bir öğretmandir Recai Şahin.  

Hayatı boyunce Türk sanatı ve  Türk  kültürüne   hizmet eden değerli meslektaşım  Recai Şahini bu değerli yapıtlarından ve özverili çalımalarından dolayı kutlar ve başarılarının  devamını diliyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..