Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '12

 
Kategori
Okullar
 

Öğretmen atamaları

 4+4+4 uygulaması ile bu seneki eğitim ve öğretim sisteminin nasıl olacağı tartışmaları sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz hafta içerisinde yaklaşık 40 bin öğretmen adayının ilk atamasının yapılacağını duyurdu.

Yeni sisteme göre normal senelerin çok üzerinde kayıt alan okullarda öğretmen açığının olacağı önceden bilinen bir gerçekti ve Bakanlık’ta bu açığın 40 bin kişilik atama ile kapatılacağının hesabını yapmış.

Buraya kadar her şey güzel, kötü olan kısmı ne derseniz atamaların zamanı.

Bakanlık tarafından 10 Eylül’de yapılacağı duyurulan atamalardan sonra, öğretmenlerin 11 Eylül sabahı görevlerine başlamaları istenmekte.

Bu acelenin sebebi ise bu sene okula ilk defa başlayacak olan çocukların 10 Eylül’de ders başı yapacak olmaları.

KPSS gibi dayatma bir sınavı başaramayıp, başka devlet kadrolarında çalışan ve ya özel sektörde şansını deneyen öğretmen adayları da bu atamalar içerisine dahil olacak. Hal böyle olunca bir kurumdan ayrılıp başka bir kuruma geçmek gibi bir durumun aynı gün içerisinde olamayacağı kesin.

Evli ve okul çağında çocuğu olanlar içinse durum daha da vahim, çocukların okula bulundukları şehirde mi başlaması gerekecek yoksa atanan şehirde mi? Bulundukları şehirdeyse, bir bilemediniz iki haftalık bir süre içerisinde okullarına alışmaya çalışan çocukların birden başka bir şehirde başka bir okulda kendilerini bulmaları nasıl bir psikolojik etki yaratacaktır bilinmez. Atanan şehirde başlanacaksa eğer, taşınma kayıt nakil gibi işlerin alacağı zamanın telafisi nasıl olacak bu da ayrı bir bilinmez.(Şahsen memur çocuğu olarak dönem ortalarında şehir ve okul değişmenin zorluklarını gayet iyi bilenlerdenim.)

Çalışan eşlerin durumları ise daha vahim, yine devlet kurumunda çalışan bir eşin eş durumundan tayin zamanını beklemesi gerekecek. Gidilen şehirde çalışılan kurumla ilgili bir kadro yoksa ne olacağı belli değil. Özel sektördekilerin durumu biraz daha kolay gibi en kötü ihtimal istifalarını verip eşleriyle beraber gitmek olacak.

Gidilecek şehirde barınma gibi temel gereksinimlerin karşılanması, yeni bir hayat düzenine alışılması gibi daha pek çok sorun atanacak öğretmenleri beklemekte.

4+4+4 kanunu ile öğretmen açığının olacağını tahmin etmek zor değildi. Kararnamenin son güne bırakılması yerine iki ay önceden çıkarılmış olması yukarıda kabaca saymaya çalıştığım pek çok sorunu önleyecekti. İnsanlar rahat rahat evlerini düzenlerini kurup okul zili çaldığında sınıflarının kapısında öğrencilerini bekliyor olurlardı.

twitter: @faikerdogan

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..