Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '06

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

Öğretmen Günü

Öğretmen Günü
 

Ortalama olarak düşünürsek; ilk okulda iki, orta okul da yaklaşık 20, lisede de bir o kadar üniversiteyi saymazsak yaklaşık 50 kadar artısı eksisiyle öğretmenimiz olmuştur ve onlarla öğrenmişizdir hayatı…

Öğretmenlerimiz; kara tahtanın, -sonra yeşil, sonra beyaz oldu- önünde durur, eğik çizgiler, yatay çizgiler derken, a,b,c harfler, ardından edebiyat, yazarlar, okumalar ve 1,2,3 derken integrale giden yolda çok şeyler öğrendik onlardan. Öğrendiklerimiz toplama, çıkarma, okumak değildi sadece, onlar insan olmayı da öğretti, eğitti.

Türkiye’de öğretmenlik mesleği Fatih Sultan Mehmet döneminde başlamış, Sultan Abdülmecit döneminde 16 mart 1848'de Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu'nun) açılması ile bir meslek olarak ele alınmıştır. 24 Kasım 1928 tarihinde açılan, Millet Mektepleri'nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiş ve Ulu Önder Atatürk kara tahtanın başında öğretmenlik yapmıştır. Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

‘Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.’ diyen Atatürk bu kutsal vazifenin önemini vurgulamıştır.

Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.
(Atatürk)
Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.
(Hz. Ali)
Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum.
(Diyojen)
Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü, onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir.
(Socrates)
Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.
(Atatürk)

Öğretmenlik bu kadar değerli madem neden sadece 24 Kasım günü hatırlıyoruz ve bazen de tek gün yetmez edebiyatı yapıyoruz. Suçlu aramak boşuna biz sadece kendi ferdi görevimizi yerine getirelim bir çiçekle okulumuzu ziyaret edelim, ulaşabildiğimiz öğretmenlerimizi telefonla arayalım.

Bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun…

 
Toplam blog
: 10
: 4823
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Okumayı seven, etrafı ve gördüklerini paylaşmak isteyen... sizden biri....