Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Öğretmen Murat Özmen ve Karamanlılı olmak

Öğretmen Murat Özmen ve Karamanlılı olmak
 

MURAT ÖZMEN

ve KARAMANLILI OLMAK

Abdülkadir Güler

Eğitimci yazar Murat Özmen benim gibi emekli bir öğretmendir. 1932 Burdur ili Karamanlı ilçesinde doğmuştur. Uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen ve yönetici olarak görev yapmış ve daha sonra emekli olmuş, halen Ankara’da ikamet etmektedir. Ben, öğretmen Murat Özmen’le 1991 yılında Eskişehir’de düzenlenen Yunus Emre SEVGİ YILINDA Uluslar arası yapılan bir kültür sempozyumun da kendisiyle tanışma onuruna erdim.O gün bu gündür dostluğumuz devam ediyor. Hazırladığım kitaplarım için takdire değer teşvik edici yazılar kaleme almıştır. Her zaman takdir ettiğim, saygı duyduğum ve de örnek aldığım bir kültür ve yazın adamıdır Murat Özmen.
Murat Özmen çalışkan ve üretkendir. İlerlemiş yaşına rağmen durmadan çalışıyor, hazırladığı yapıtlarını yayımladıktan sonra eşe, dosta da gönderiyor. Paylaşmayı seven bir öğretmendir. Bana imzalı olarak armağan ettiği yapıtlarından bazıları: Sevgilerle Buluşmak, Yaza yaza Yaşamak, Evrensel Yunus Emre, Atatürk’le Yaşamak ve şimdi bana yeni olarak gönderdiği “ Karamanlılı Olmak “ adını taşıyan yeni kitabıyla birlikte masamın üzerinde duruyor.

Değerli eğitimci yazar Mustafa Kademoğlu Murat Özmen için şunları yazıyor:Atatürk’le yaşamak, uygar bir insan olma sanatıdır. Çünkü “Nereye baksa, nerden baksa güzeldir”, onunla her şey. Murat Özmen, bu yaşam biçimini benimseyen, ekmekli olmasına karşın, kendini emekli etmeyen aydınlarımızdandır. Hem okuyor, hem de yazıyor.Yetmiyor bunları okura da ulaştırıyor.” diyor. Sayın M. Kademoğlu’nun bu görüşlerine ben de aynen katılıyorum.

Murat Özmen, içlinde yaşadığı Karamanlı içlisini bizlere genel folklorik motifleriyle tanıtmaya çalışıyor. Keşke her yazar kendi ilçesi veya kendi ili için bir şeyler yazabilse. Kitap 150 sayfadan oluşuyor. Tertemiz bir baskısı vardır. Mart 2008 ‘de Ankara’da Ürün yayınları arasında gün ışığına çıkarılmıştır. Sevgili hocamız Murat Özmen, yapıtının Önsöz’de özetle şunları yazıyor : Karamanlılar çalışkan, girişken, ve üretken insanlardır. Büyük hedeflere ulaşabilecek güçtedirler. Yapılacak şey, çağa ayak uydurmak.Karamanlıyı, kültür, eğitim, sanat, ve iş merkezi yapmaktır. Bu nedenle güç ve gönül birliği yapmak gerekiyor. Ne yazık ki bu birlik sağlanamıyor” diyor.

Murat Özmen, Karamanlı’nın tarihi hakkında kısaca şunları yazıyor: Karamanlı, Güneybatı Anadolu’nun Göller Bölgesi’nde bulunan, eski bir yerleşim birimidir. Burdur ilinin bir ilçesidir. Çevresi, Tefenni, Yeşilova, Kemer, yerleşim birimleriyle, Eşeler Yaylası ve Bozdağlar’la çevrili bir tardım ve ticaret merkezidir.” ( s. 16).

Adı geçen kitapta Murat Özmen, önce kendini hayatını, Karamanlı’ da ki yaşamıyla ilgili eski günlerini, çocukluğunu, ailesini, nasıl öğretmen olduğunu açık sıcak ve samimi bir dille anlatıyor.Kitabının bir başka yerinde Karamanoğullarının “ Siyasal Soy Ağacı”nı şematik olarak çizerek yapıtında yer vermeği de ihmal etmemiştir.(s.23) almayı da ihmal etmemiştir.Sayın Özmen eserini meydana getirirken gereği kadar özen göstermiş olup birçok yazılı belge ve kaynaklardan da yararlandığını görüyoruz.Derli toplu bir eser için bunlar elbette şarttır.Öylesine ezbere kitap hazırlanmaz.

Bunlardan başka karamanlı İlçesini tanıtıcı konu ve bilgilere de yer verdiğini görüyoruz. İşte bu konulardan birkaçı; Yayla Kültürü, Yaylaya Göç, Eşeler Yaylası, Sarı Gelin, İpek Yürekli Anam, Babam, Babamın Arkadaşları, Komşuları, Karamanlı’ da ki dost ve Yakınları’yla anlatıyor, yöresel, duru ve yalın bir Türkçe ile.

Bunlardan başka Karalmanlı’daPazaryeri, Esnaflık, Terzilik, ÜnlüTerziler, berberlik, ünlüberberler, Kunduracılar, Mardangözlar, ünlü marangozlar, Küçük imalatçılar, Sanayiciler, Değirmenciler, Dokumacılar, Karamanlı’da Hayvancılık, gelenekler ve görenekler, geleneklerden örnekler, sünnet, düğün, Asker uğurlama, Yöresel sözler, değimler ve manilerle de yer vermiştir. Yine bunları yazarken Orhan Şaik Gökyay, Bekir Sıtkı Erdoğan gibi ünlü şairlerimizin de şiirlerine yer vererek kitabını zenginleştirmiştir. Kitabına ayrı bir renk ve güzellik katmıştır.

Kitabını bitirirken sayın Özmen yapıtının son sayfalarına” Karamanlı’ da Kullanılan Yöresel Sözcükler” le ilgili bir indeks i de hazırlayıp kitabını bitirmiştir.

Değerli öğretmen sayın Murat Özmen, kendi memleketi için dört dörtlük bir eser ortaya koymuştur. Eseri hazırlarken kitabın önsözünde teşekkür ediyor, SONUÇ bölümün de ise şu manidar cümleleri yazıp elveda ediyor: Zaman geldi. Artık herkes Karamanlı için, gücü, bilgisi, imkanı, kadar bir şeyler yapmalı. Hepimiz, elimizi taşın altına koyalım. Tüm ön yargıları bir yana bırakalım. Önderliği başkalarına bırakmayalım. Herkes bir ucundan tutsun. Geçmişi, kırgınlıkları, çekememezlikleri, kıskançlıkları bir yana bırakalım, Geleceğe bakalım. Karamanlı’ya olan borcumuzu ödemeğe hazırlanalım. Kimse benim borcum yok dememeli. En azından orada doğduğumuz, havasını soluduğumuz, suyunu içtiğimiz, ekmeğini yediğimiz için ona borcumuz var.Tek başımıza zeybek oynamayalım, Karadeniz’in horonu, Doğu’nun halayı gibi birlikte oynayalım. Zeybekte oynasak birlikte kol kaldıralım, birlikte diz vuralım. Ele ele, omuz omuza, gönül gönüle birlikte yaşayalım.Töremiz, Karamanlı sevgisi, Karamanlı sevdası bunu gerektirir.”( s.135 ).

SONUÇ, bölümünü okurken heyecanlanmamak elde değildir. Bu sözlerde birlik ve beraberliğin, yapıcı, birleştirici olmanın anlamı vardır. Aynı sözler Söke’miz için de geçerlidir.Aydınlar, işs adamları bu sözlere kulak vermelidir.Kırgınlıklarla, kıskançlıklarla bir yere varılmaz. Kıskançlık ve çekememezlik Türk töresine, Türk ahlâk ve geleneklerine ve de İnancına da aykırıdır.

Sevgili öğretmenimiz, sayın Murat Özmen’in bu yeni yapıtını severek okuduk, yararlandık, herkese, özellikle ilçeleri için araştırma yapacak olanlara örnek bir eser olarak sağlık veriyorum.Türk halk edebiyatına ( Folklorumuza ) böylesine derli, toplu bir yapıt kazandırdığı için gönülden tebrik ediyor, eserin hazırlanmasında tüm emeği geçenleri de kutluyorum. Sevgili hocamıza sağlıklı günler ve uzun ömürler diliyorum.


Meraklısı İçin : Karamanlılı Olmak, Murat Özmen, Ürün Yayınları.Tel: 0312-417.57 23.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..