Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '11

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmen nasıl seçilir

Öğretmen nasıl seçilir
 

öğretmen seçimi nasıl olmalı ?


Uzun zamandan beri üzerinde çalıştığım “ÖZEL DERS ALMAK İSTEYEN VELİLER İÇİN OZEL DERS REHBERİ” kitabını bitirmenin mutluluğu içerisindeyim. Bu kitap tamamıyle ücretsizdir. İnternet üzerinden özel ders öğretmeni bulmak isteyen veliler için hazırlanmıştır. Bu konuda velileri bilgilendirmek için yazılmış kaynakların çok fazla olmaması beni bu kitapçığın hazırlanmasına yönlendirdi. 

Birçok veli öğrencisine özel ders aldırmak istemekte ancak aradığı öğretmeni internet üzerinden bulabileceği konusunda endişe duymaktadır. Hatta bazı velilerin de “internetten öğretmen mi bulunurmuş” dediklerini duyar gibiyim. 

Bu kitapçıkta neden özel ders alınmalı, özel ders almanın sonuçları neler olmalı, “en uygun” özel ders öğretmeni nasıl seçilir gibi sorulara cevap bulacaksınız. 

ÖZEL DERS GERÇEĞİ 

Günümüz koşullarında, öğrencilerin iyi bir üniversiteyi kazanmaları için iyi bir lisede okumaları, bunun için de sınavlarda yüksek başarı sağlamaları inkar edilemez bir gerçektir. İyi bir eğitim almanın temeli ilköğretimden başlar. Ancak bazı öğrencilerin, lisede ciddi bir çalışma temposuna girerek iyi bir üniversite kazandıkları gerçeğini de unutmayalım. 

VELİLER NEDEN ÖZEL DERS ALDIRIR? 

Veliler öğrencilerine bir çok nedenden dolayı özel ders aldırırlar ama bunlardan bazılarını maddeler halinde yazmamız gerekirse ,  

· Öğrencilerin konu eksikleri birikmeye başlamışsa,  

· Öğrenciniz okulda öğretmenini yeterince iyi dinlemiyorsa,  

· Kendi başına çalışmasına rağmen, notlarında düzelme olmuyorsa,  

· Okuldaki öğretmeni yeterli ders anlatamıyorsa,  

· Okuldaki dersleri boş geçiyorsa,  

Öğrencilerine takviye için özel ders aldırırlar. 

ÖZEL DERSİN AVANTAJLARI 

Özel ders almaya başladıktan sonra, öğrencinizde göreceğiniz değişiklikler; 

· Öğrenciniz okulda anlayamadığı konuları, evde öğrenme şansı bulacak. 

· Okuldaki öğretmenini rahatça takip edebilecek. 

· Sınavlarda başarıyı yakalayacak. 

· Okuldaki öğretmeni tarafından fark edilebilecek ve öğretmenin gözündeki kanaati yükselecek. 

· Özel ders öğretmeni tarafından kendisine ders çalışma yöntemi de anlatılacağı için ders çalışma tarzına sahip olacak. 

· Öğrencinizin güveni yerine gelecek, önceleri okula gitmek istemeyen öğrencinizde gözle görülür bir değişme göreceksiniz. 

Bunların gerçekleşebilmesi için doğru özel ders öğretmeni ile tanışmanız çok önemli. Peki doğru kişiyi nasıl bulacaksınız ? 

DOĞRU ÖĞRETMENİ BULMA 

Veliler özel ders öğretmenlerini gazeteden ya da internetten bulurlar. Burada özellikle internetten öğretmen nasıl bulunur sorusuna cevap arayacağız. 

İNTERNETTEN ÖĞRETMEN BULMAK 

İnternet üzerinden öğretmen bulmanın en riskli yanı güven sorunudur. Binlerce kişinin ilan verdiği internet ortamı birçok riskleri de beraberinde getirmektedir. Evinize alacağınız kişinin kimliği, nasıl biri olduğu, çocuğunuz ile çalışmasını nasıl yürüteceği, telefonda sizinle iletişimi gibi konular sizi en çok düşündüren konular olacaktır. 

NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ? 

İnternet üzerinde arama yaptınız ve bir öğretmen adayını aramaya karar verdiniz. İlkönce, profilinde yeterince doyurucu bilgi verip vermediğine dikkat edin, ders anlatma tarzı, öğrenciniz ile ilgilenme biçimi, konulara hakim olması sizi en çok ilgilendiren özellikler olmalıdır. 

Telefon açtığınızda, konuşma tarzı, kullandığı kelimeler, ses tonu , sizi ikna edip edememesi çok önemlidir. Sorduğunuz sorular, ucu açık sorular olmalı ve öğretmen adayınız size açıklama yapmalıdır. Bu esnada özgüveninin olup olmadığına dikkat edin. 

Unutmayın ki, sizi ikna edemeyen bir öğretmen adayının öğrencinizi ikna etmesi söz konusu olmayacaktır. 

Öğretmen adayı ile mutlaka ders öncesi bir öngörüşme isteyin. Öngörüşmeyi evinizde ya da dışarıda yapabilirsiniz. Bu öngörüşmede kendisinden daha detaylı bilgi isteyin. Ancak, dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır; 

Öğretmen adayınız, ilk görüşmeye anlaştığınız zamanda geldi mi ? Çünkü, bu, kendisinin sözüne bağlı birisi olup olmadığı konusunda size ip ucu verecektir. Size haber vermeden 30 dakika geciken birisine hemen teşekkür edin ve başka bir hoca aramaya başlayın. 

Öğretmen adayınız, uzaktan mı geliyor ? Bu önemlidir çünkü, uzaktan geliyorsa belli bir süre sonra yorucu gelecek ve başka öğrencileri olunca sizi ihmal etmeye başlayacaktır. 

İlk karşılaşma önemlidir. Çünkü, ilk intiba önemlidir. Kapınızı çalan kişi en azından öğretmene benzer bir kıyafet ile karşınıza çıkmalıdır. Öğretmen adayınız, marginal ve öğrencinizin kabullenemeyeceği tarzda birisi olmamalıdır. 

Öğretmen adayınızı tanımaya çalışın. Öğretmen adayınız ile bir süre konuşun. Bu esnada, nasıl bir çalışma istediğinizi ve hassasiyetlerinizi mutlaka konuşun. Bu konularda öğretmen adayından teyit isteyin. Gerekirse bunları yazılı olarak da sunun. 

Buraya kadar herşey yolundaysa, öğrenciniz ile ders çalışmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli bir nokta da, öğretmen adayına – öğrenciniz memnun kaldığı takdirde özel derse devam edeceğinizi- belirtin. 

İlk ders bittikten sonra, öğretmen ve öğrenciyi karşınıza alın, öğretmenden ders hakkında bilgi alın. Hangi konuların işlendiğini ve öğrencinin dersteki performansını sorun. 

Öğretmen gittikten sonra, öğrenciniz ile konuşun, derste neler yaptıklarını, hangi konuları işlediklerini öğrencinize sorun ve ders metaryallerine bakmayı unutmayın. 

Eğer buraya kadar herşey tamamsa, ve öğretmen bu aşamalardan başarı ile geçtiyse, özel ders öğretmeniniz hayırlı olsun diyebiliriz. 

Evet gördüğünüz gibi özel derse evinize gelecek öğretmenin seçimi hiç de kolay değil. Ben bu konuda velilere , şirketlerin işe alım müdürleri gibi davranmalısınız diyorum. Çünkü, çok fazla öğretmen değiştirme lüksünüz olmayacak. Bunun öğrenci üzerinde etkilerini sonraki kitapçıklarda ele alacağım. 

ÖĞRETMEN DERSİ NASIL ANLATMALI 

Özel derste öğretmenimizi seçtik ve öğretmenimiz ders vermeye başladı. Peki etkili bir ders nasıl anlatılmalı. Siz Velilerin bu konuda yeteri kadar bilgileri olmayabilir ancak burada anlatacağım özellikleri mutlaka takip etmelisiniz ve bunları özel ders öğretmeninizden beklemelisiniz. 

- Öğretmeniniz derse hazırlıklı gelmeli 

Öğretmen mutlaka elinde kitap, kaynak ve soru ile gelmeli. Elini kolunu sallayarak gelen bir öğretmen ile kimse çalışmak istemez. Metaryal ile gelen öğretmen, işine saygı duyar ve öğrencinize gereken ilgiyi gösterebilir. 

- Öğretmeniniz derse zamanında gelmeli 

Öğretmeniniz sizi ve öğrencinizi bekletmemeli aksi takdirde öğrencide öğretmene karşı olumsuz duygular gelişebilir. 

- Ders süresi 90 120 dakika olmalı. 45 dakika da mola verilmesi en uygun olanıdır. 

- 120 dakikalık ders mutlaka planlanmalı. En uygun planlama 45 dakika ders, 15 dakika mola ve 60 dakika olmalıdır. İlk 45 dakikada konu anlatımı , ikinci periyotta ise bol soru çözümü yapılmalıdır. 

- Bazen derse siz de katılın. Öğretmenden izin alarak, dersin yapıldığı odaya siz de katılın ve öğretmen ile öğrencinizi gözlemleyiniz. Bu öğretmenin disiplin içinde olmasını sağlayacaktır. 

- Ders sonrası mutlaka size bilgi vermeli. Öğretmenin anlattığı konuyu bilmiyor olmanız normaldir. Ancak, ders sonrasında öğretmenden mutlaka size bilgi vermesini isteyin. Kontrol her zaman veli olarak sizin elinizde olmalı. 

Eğer, öğretmenden memnunsanız ve öğrenciniz de öğretmenini seviyorsa, sonraki dönemlerde birlikte çalışmak için öğretmeniniz ile iletişiminizi kesmemenizi öneririm. 

ÖZEL DERS NE ZAMANA KADAR ALINMALI? 

Özel ders, öğrencinizin eksiklerini kapatana kadar almanız en iyisi olacaktır. Okulda öğrenciniz öğretmeni takip etmeye başladıysa, özel derse ara verebilirsiniz. Bazı öğrenciler, özel ders öğretmeni olmadan ders çalışmayı istemezler. Bu tür öğrenciler için özel ders, sistemli bir şekilde devam ettirilebilir. 

SONUÇ : 

Özel ders, özellikle İstanbul’da bir çok velinin başvurduğu bir çözümdür. Birçok veli gizli gizli özel ders aldırır, ama başarıyı kendi öğrencisine mal eder. Yapılan istatistiklere göre İstanbul’da özel ders aldırma oranı bir sezon içinde ilköğretim ve lisede %60 civarındadır. %20 veli ise okullar açılınca özel derse başlar, okullar kapanana kadar devam eder. Özel derste en önemli kararı öğretmen seçiminde vermeniz gerekir. İyi bir öğretmen tercih ettiğinizde başarıyı yakalama şansınız yükselecektir. Hiçbir velinin parasını boşa harcamak istemeyeceğini göz önünde bulundurursak bu konunun önemi daha da ortaya çıkar. 

Özel Ders öğretmeni bulmakta zorlanan velilere ya da bu konuda sorun yaşayan velilerimize tavsiyemiz kuruma ulaşmaları ve kurumdan destek almalarıdır. Aşağıdaki iletişim bilgilerinden kuruma ve bana ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca http://www.bizimozelders.com sitesini düzenli olarak takip ederek güncel rehberlik bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca, her türlü probleminizi serkangurer@hotmail.com.tr mail adresine yollayabilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 5
: 2676
Kayıt tarihi
: 26.07.11
 
 

Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldum. Yaklaşık 10 yıldan beri Eğitim Danışmanı olarak çalışıyorum. ..