Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '16

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmen olmak... çok şey olmak demektir

Öğretmen olmak... çok şey olmak demektir
 

Öğretmen olmak... çok şey olmak demektir


Ülkemizin en cefakar mesleklerinden biri olan öğretmenlik ile ilgili ne söylense azdır. Hele ilkokul öğretmeninin yeri apayrıdır. Hiç kimse ilkokul öğretmenini unutamaz; çünkü çocuğu ailesi dışındaki hayatla ilk tanıştıran, çocuğun babasından ve annesinden sonra otorite olarak ilk kabul ettiği insan öğretmendir.
 
Türkiye’de öğretmen olmak zor iştir. Sadece öğrenci değildir muhatabınız. Kocaman ailesidir çoğu zaman karşı karşıya kaldığınız. Bazen çekirdek bir aileye bile şekil vermektir. Çocuğu eğitmek aileyi de değiştirir çünkü.
 
Bir taraftan yönetmeliklerin gerektirdiği tüm formalite resmi evrakları hazırlamak, raporları doldurmak, not girişi yapmak, okul gelişim yönetim ekibinde çalışmak, komisyonlara girmek ve daha nicesi. Normalde temel işi eğitim ve öğretim olması gereken öğretmen bir çok sorumluluğa sahip ve bunların birini eksik yaptığı zaman asık suratlarla karşılaşır.
 
Öğretmen olmak kışın yolları kapanan ücra bir köyde muhtar ile birlikte devleti temsil etmektir. Devletin oradaki varlığını hissettirmektir öğretmen olmak. Küçük yüreklere dokunurken, öz benliklerini zedelememektir. Dillerine saygı duymak ama dilini de öğretmeye çalışmaktır. Küçük yürekler sizi hiç unutamazlar çünkü yepyeni bir dünyanın kapısını aralamışsınızdır onlar için.
 
Dünyaya bakış açılarını değiştirdiğiniz o minik yavrular, ileride doktor, mühendis, öğretmen veya işini kurmuş bir esnaf olarak karşınıza çıkacaktır. Siz fark etmeden işinizi kolaylaştıracaktır bir yerlerde bu kadar küçük yüreği sevmek.
 
Aynı anda 30, 40 bazen 50 kişiyi sevmektir öğretmenlik. Her birini geliştirmeye çalışmak, geride kimsenin kalmaması için canla başla uğraşmak, bazen derdiyle dertlenmek ve hatta bu sıkıntıdan ötürü uyuyamamaktır öğretmenlik.
 
Mevcut şartları bile bile sevmektir mesleğini. Gülümseyen gözleri gördükçe her türlü şartı unutmaktır öğretmenlik. Umut dağıtmaktır, düşeni kaldırmaktır, akan burnu temizlemek, yaralara ilk yardım yapmaktır öğretmenlik. Hastaya şurubunu içirmek, derste ara sıra yanına çağırıp çaktırmadan ateşini kontrol etmektir.
 
Memleketimizde çok şeydir, her şeydir öğretmenlik.
 
***
 
Hande Tokgöz, öğrencileri için en iyisini yapmak için kendini her gün geliştirmeye adamış çiçeği burnunda bir Edebiyat öğretmenidir. Yazılarım için http://blog.milliyet.com.tr/ogretmengunlugu adresindeki blogumu takip etmeyi lütfen unutmayın.
 
 
Toplam blog
: 5
: 1795
Kayıt tarihi
: 22.07.16
 
 

Mesleğine aşık, öğrencilerini çooook seven bir edebiyat öğretmeni. Eğitimle ilgili yazılarla genç..