Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '15

 
Kategori
Kitap
 

Öğretmen Recai Şahin'den bir kitap daha

Öğretmen Recai Şahin'den bir kitap daha
 

Eğitimci yazar Recai Şahin ve Abdülkadir Güler ile 2013- Fethiye.


Ben daha öncede bir yazımda söylemiştim. Öğretmenler sadece ABC peşinde koşmuyorlar. Onlar bir yanda eğitim, öğretim İşleriyle uğraşırlar araştırmayı dav severler. Bulundukları görevli olduğu il, ilçe veya köylerin tarihini, adetlerini, geleneklerini araştırıp incelerler ve hatta bunları kendi kıt imkanlarıyla kitaplaştırırlar. Bu yönleriyle içinde yaşadığı çevrenin halk kültürünü yaşatmaya çalışırlar. İşte değerli öğretmen Recai Şahin de bu tanıdığım ve takdir ettiğim çalışkan, araştıran,  araştırmayı seven üretken bir öğretmendir.

Geçen gün posta kutumu  açarken yine dolu dolu idi. Dostlarımızdan gelenlerden  mektup, kitap, dergi  ve gazeteler vardı. Bunların arasında  öğretmen yazar Recai Şahin’in yeni  hazırladığı  “ Hoşbeş “ adını taşıyan yeni kitabı  da vardı.  Sayın Şahin vefalı bir dosttur.  Geçmiş taenihlernde bir 24Kasım Öğretmenler  Gününde  Söke’de görevli bulunan bir öğrencisine telefon ediyor “ Öğretmenler Günü  sabahında Utku M.T.S. Kursunda yönetici olan  Abdülkadir  Güler’e   benim adıma    Bir buket çiçek al ve selamlarımla veriniz “ diyor. Ben bunu hiç bir zaman unutmuyorum. İşte Recai Şahin böylesine kadirşinas, vefalı, nazik bir insandır. Ben bunu hiç bir zaman unutmuyorum... 21- 25  Mart 2013 tarihlerinde Fehiye'de  yapılan  4. Uluslararası Halk Kültürü Kurultayında Recai Şaehin beyle birlikte aynı   sempozyumda  biurlikte katılmıştık... 

Şimdi bu yeni “HOŞBEŞ”  kitabına dönelim. Kitap 136 sayfa olup Fethiye’ de Güneş Ofset ‘te basılmıştır. Birinci baskı 2014.  Eserin tertemiz bir   dizgisi ve kapak kompozisyonu vardır. Kitabın Önsözünde  Recai Şahin   Hocamız  özetle şöyle diyor: “ Hepimizin belli ilkeleri, bu ilkeler ışığında  da bazı düşünceleri ve dünya görüşleri vardır. İnsanın dünya görüşünü çoğuz kez, ailesi, yaşadığı çevre,arkadaşları, okuduğu okul ve kitaplar, önemli kişiler, sosyal yaşamı ,izlediği filmler,dini inançları, ruhsal ve bedensel yapısı belirler. Büyük bir çoğunluğumuz Allah’ımıza, dinimize, peygamberimize, Türklüğümüze, Atatürk’ümüze ve cumhuriyetimize olumsuz bir söz söylenmesini istemeyiz. Bu ilkeler ışığında çeşitli söyleşi, düşünce ve anılardan oluşan bu kitabımı hazırladım. Bu kitabımda; çeşitli gazetelerde, dergilerde ve Milliyet Blogda yazdığım yazılardan bazılarına yer verdim “ diyor.  

Kitapta yer alan bazı yazı başlıkları:  Hoşbeş, Kadınlar Günü, Şimdi Bahar Zamanı, Ben Müdürken, Selamlar, İyi Dilekler, Garip Gerçekler, Üçüncü  Gün,Deveye Dil, Ya Dursun’a Ne Demeli,  İki kere iki Kaç Eder?,Bir Türk Dünyaya Bedeldir,Sevgili Öğretmenlerim, Yeni Yıl Mesajları, Sevgili Aşk, Turist Beni Niye Öptü? Aman  Kimsecikler Duymasın, Keyifli Bir Sonbahar Akşamı, Hal ve Dünya Ahret, Gidiş,At Çeken,Eşek Çeken,  ve Öğütlerimle  son buluyor. Bunlar benim seçtiklerimden bazıları.  

Kitapta toplumumuzun sosyal ve sosyal yapısı içinde halkımızla birlikte sürüp gelen sözlü kültür geleneğimiz içinde yer alan  anılar, ata sözleri, vecizeler, fıkralar, öyküler  gibi  toplumumuzun bizimle birlikte yaşayan değerlerinden örnekle vermektedir. Örneğin  ÜÇ  ÜZERİNE  ( sayfa: 74-75) şu örnekleri   seçip sunuyorum: Bu dünyada üç şey vardır sevilir, biri ana,biri baba,yar da  var. Hepimiz dua ederken üç ihlas,bir Fatiha okuruz. Allah  hakkı üç ‘deriz. Geometride ki ilk şekli üçgen olarak tanıdık,Yemin ederken  Kur’an-ı Kerimi üç kere öperiz,yalan söylersek üç gün oruç tutarız, Doktorlar üç beyazdan ( un,şeker, un) uzak durmamızı önerirler. Anlattığımız masallardan hep üç elma  düşer, konuşmalarımızda “ üç aşağı, beş yukarı deriz “ gibi…     

Eğitimci yazar Recai Şahin 1941 doğumludur. Muğla Turgut Reis Lisesini bitirdi. 1964 yılında Muğla’da yayımlanan Ferayi dergisini çıkardı. 1965-1966 yılları arasında İstanbul Üniversitesine devam etti. 1967 yılında öğretmen oldu. Daha sonra Açık Öğretim Fakültesinde ön lisansını tamladı. Muğla ve Fethiye değişik orta dereceli okullarda öğretmen ve  idarecilik yaptı. 1995 yılında emekli oldu. Mesleğinin yanı sıra sanatla ve edebiyatla uğraştı. Şiirleri, araştırmaya dayalı folklorik yazıları Ferayi, Beşkaza, Çağrı, Su, Varlık, Fethiye, gibi dergilerde ve çeşitli seçkilerde yer aldı.  Sanat ve kültür etkinliklerine katıldı ve birçok bildiriler sundu. Muğla Gazeteciler Cemiyeti, EGAY-DER (  YAZ- AR- BİR ) ve Halk Kültürü Araştırmaları ( HAKAK )gibi derneklerin de üyesi olup, bu kuruluşlardan kayda değer birçok ödüller aldı. Recai Şahin Halen Fethiye ‘de ikamet ediyor ve sanat, edebiyat çalışmalarını sürdürüyor.     Ayrıca çeşitli yayın organlarıyla birlikte Milliyet Blogta’da yazmaya devam ediyor.

Eğitimci yazar Recai Şahin’in eserleri:

Çim- şiirler ( 1964 ), Nisan Yağmuru – şiirler (  2000), Fethiye Dili ve Deyimleri- Araştırma, Derleme( 2.baskı (2006),Onun Adı Şey - Fıkralar( 2004), Gülce Kız –Anılar ( 2004), Oyun ve Oyuncaklar- Araştırma ( 2007), Köy  Diye  Diye –Araştırma ( 2007),Eskiden – Araştırma ( 2011), Ders Olsun – Ders Veren Öyküler (2011), Hoşbeş-Gazete ve Milliyet Blog yazıları ( 2014) gibi değerli  kitaplara imza atmış olup, bunları Türk  kültürüne armağan  etmiştir. Bundan da anlıyoruz ki öğretmen yazar ve aynı zamanda şair olan Recai Şahin zamanın boşa harcamamıştır.  

Sözün özü eğitimci yazar Recai Şahin toplum yaşantımızda dünden bugüne  bizimle birlikte  yaşayıp gelen sözlü kültür değerlerimizden anılardan, atasözü, hikaye,masal ve fıkra gibi kültürümüze mal olan  değerlerimizi araştırıp akıcı ve yalın bir Türkçe ile kalıcı bir  kitapta  sergilemeye  çaba  göstermektedir. Bundan da başarılı olduğunu görüyoruz.  Değerli meslektaşımız sevgili Recai Şahin’i tebrik ediyor,  sağlık ve başarılar diliyoruz.

 

Abdülkadir GÜLER 

27 Mart 2015- SÖKE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..