Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Öğretmen şair bir Coşkun Ertepınar vardı

Öğretmen şair bir Coşkun Ertepınar vardı
 

Eğitimci şair Coşkun Ertepınar ( 1914- 09 Ağustos 2005)


Coşkun Ertepınar ( 1914-9 Ağustos 2005) yılları arasında yaşamıştır. Orta Anadolu’muzun şirin kentlerinden Kayseri’den geliyor. Kayseri şairlerin, yazarların beldesidir. Aynı zamanda büyük usta Mimar Sinan’ın hemşerisidir. Aramızdan ayrılalı on yıl oldu.  

Ertepınar’ın şiir dünyasındaki yeri ve eserleri üzerine çeşitli gazete ve dergilerde yazılmış bulunan yazıların bir güldestesidir. Coşkun Ertepınar şiirleri, kitapları hakkında basında yazı yazanlardan bir kaçının adını veriyorum:

Ali Rıza Önder, Mehmet Önder, Ahmet Kabaklı, Ahmet Tufan Şentürk, İlhan Geçer, Abdullah Satoğlu, Halil Soyuer, Aziz Nesin,  Prof. Dr. Orhan Okay, Prof. Talat Sait Halman, Halim Yağcıoğlu, Prof.Dr. Saim Sakaoğlu, Şemsettin Kutlu, Tahir Alangu, Ahmet Özdemir, Yaşar Faruk İnal, Hikmet  Dizdaroğlu, Vehbi CemAşkun, Ali Sert, Enver Tunçalp,  Arif Nihat Asya, İbrahim Minnetoğlu, Halide Nusret Zorlutuna, H.Fethi Gözler, Muin Feyzioğlu, Enver Naci Gökçen, Necmettin Esin, İsmail Hakkı Kaytanlı, İbrahim Ağah Çubukçu, Tuncer Gülersoy,Necip Alpan, Necil Kazım Akses, Nail Tan, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Hasibe Asım Yahyabeyoğlu, Ayten, Yahya Akengin, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Burhan Sadık Yalçın, Prof.Dr. İsa Kayacan, Abdülkadir  Güler, Nedim Orta, Mustafa Ceylan gibi şair ve yazarlar  şair Coşkun Ertepınar’ın şiirleri üzerine düşüncelerini yazmışlardır. 1. Baskısı 1997’de Ankara’da hazırlanmış devasa bir yapıttır.”Vefalı şair kardeşim Abdülkadier Güler’e, başarılıyılar ve mutluluk dileklerimle.( 19.12.1998 ) diyerek  imzalamışlardır. Nefis bir el yazıları vardır…

Rahmetli Coşkun Ertepınar’da hiç üşenmeden şiirleri hakkında yazılanları birebir gazete ve dergilerden toplayarak bir vefa borcu bağlamında koca bir kitapta toplamışlardır, kitap 750 sayfadır.

Şair Coşkun Ertepınar ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde başarı ve çalışkan ve üretken bir eğitimci idi. Yanılmıyorsam bir ara Ortaöğretim Genel Müdürlüğünde de görev yaptı. Açık sözlü, dürüst bir eğitimci idi. Ne zaman Ankara’ya gitsem mutlaka onu ziyaret eder, hal hatırını sorar ve Kızılay’da Zafer Çarşısı’nda bir çay içer sohbet ederdik. Daha sonra İLESAM’da ( 27 Ağustos 1990 ) yılında bir araya geldik ve kendileriyle bir röportaj yaptım. Bu röportajım  Söke’de yayımlanan Beşparmak sanat ve kültür dergisinde de yer aldı.(Kasım 1990,S:15)

Bu söyleşide öğretmenlerimiz için şöyle diyordu: “İyi ve başarılı bir öğretmen önce mesleğinde iyice yetiş olmalı ve hizmeti sırasında okuyan, araştıran, kendisini her zaman yenileyen bir öğretmen olmalıdır. Çocuklarını, öğrencilerini candan   sevmelidir, Kutsal bir mesleğin unutulmaz bir kişi olduğunu hiç  bir  zaman unutmamalıdır” diyordu.( Şiirimizin Efendisi Coşkun Ertepınar’ın Ardından – Söke Ekspres Gazetesi 24 Eylül 2005)’te  yine C.Ertepınar hakkında  bilgi verilmiştir.  

Hoşgörülü, nazik bir İstanbul efendisi idi. Yanılmıyorsam 2002 yılında yine Onu Ankara’da ziyaret etmiş şair Feyzi Halıcı’nın Türk Dil Kurumu (TDK)  salonunda ( 10 Mayıs 2001)’de yapmış olduğu bir konuşmasında, yine yan yana idik. Bir ara bana şöyle diyordu ERTEPINAR:“Kadirciğim, zamanım daraldı, Sonbaharı yaşıyoruz, yapraklar sararıp bir bir dökülüyor, yakınlarda dönülmez yola çıkabilirim. Beni unutmamanızı dilerim” demişti… Ne yazık ki aradan dört yıl geçtikten sonra bu yalan dünyadan elveda etti. Benim kitaplığımda Coşkun Ertepınar’ın en az 10 eseri vardır. Hepsini bana imzalı olarak armağan etmişlerdi. Ben de o’na şiir kitaplarımı gönderiyordum. Benim hakkımda takdire değer olumlu yazılar yazmışlardır.

Coşkun Ertepınar’ın şiirleri Varlık, Ilgaz, Türk Dili, Ülkü, Kemalist Ülkü, Çaba,Çağrı, Çığır, Yücel, Şadırvan, Hisar, Ankara Sanat, Erciyes, Filiz, Yeni Adam,Türk Edebiyatı, Tarla, Gülpınar Türk Kadını, Milli Eğitim, Milli Kültür gibi  dergilerde ve seçkilerde yayımlandı. Sözü uzadı geliba biraz övz geçmişinden bilgi sunalım: Ertepınar’ı en iyi yazından tanıyan hemşerisi Abdullah Satoğlu O’nun için şunları yazıyor: “ Coşkun Ertepınar,1914 yılında Erkilet nahiyesinde doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Bölümü’nden mezun oldu. İlk öğretmenliğe,

30 Eylül 1937’de Malatya lisesinde başladı. Aynı yılın sonunda Mardin Ortaokulu Müdürlüğüne atandı, ancak askere alındığından bu göreve başlamadı. 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın patlaması üzerine, İzmir Müstahkem evine aktarıldı. Askerlik görevinden sonra Şebinkarahisar, Muğla, İskenderun, Akseki, Bünyan, Ve Zile Ortaokullarında  müdür yardımcılığı ve Türkçe öğretmeni olarak  çeşitli görevlerde bulunuldu.1956’da ç Milli Eğitim Bakanlığı  Merkez Teşkilatına alındı. M,E.B. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Teftiş Şubesi Müdür Yardımcılığı, Yüksek Öğretim Şube Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığı, Halk Eğitim Genel Müdürlüğü, Bakanlık Baş Müfettişliği ve Bakan Müşaviri olarak çalıştı. 1974 yılında kendi isteğiyle emlakliye ayrıldı.( 1 )  Ertepınar ayrıca 1957- 58 yıllarında Gazi Lisesinde, 1958-1970 yılları arasında Cumhuriyet Lisesi’nde de ek görevler almıştır”.

Coşkun Ertepınar’ın eserlerinden bazıları:

Deniz Üstü (1935), Dönülmez Zaman İçinde (1949),Tek Adam / Deneme( 1954),Kaderden Yana (1956), Mevsimlerin Ötesinde (1962), Güzel Dünya (1969),Şu Dağlar Bizim Dağlar (1973),Zaman Bahçesinde (1978), Destan Atatürk (1981),Dorukta Rüzgâr Var (1986),Sevginin Yedi Rengi (1993), Yunus Bahçesinde Açan Gül (1993), Küçük Dünyamın İçinden (1995),Çocuklar ve Papatya (1996), Bir Politikacının Anıları / Refik Koraltan (1999),Şiir İklimindeki Bir Ömür (  1995) ve “Şiir Dünyasındaki Yerim Üzerine ( 1997) gibi değerli eserlere imza atmıştır.

Sözün özü şair ve eğitimci Coşkun Ertepınar dolu dolu yaşamışlardır. Sıfırdan başlayarak  büyük bir azimle M.E.B’nın en üst kademelerine değin yükselmişlerdir. Şiirleri ilk ve Orta dereceli, lise ders kitaplarına alınmış olup bazı şiirleri de bestelenmiştir. 1966 yılında yazmış olduğu  “Macar Türküsü”  adlı şiiri dolayısıyla merkezi Munih’te bulunan “ Macar Şairler ve Yazarları Nemzetor Grusu “ tarafından bir berat ve madalya ile taltif edilmiştir. 1978 yılında ise milli kültürümüze verdiği hizmetlerden dolayı 12 eser arasında jüri özel ödülüne layık görülmüştür. Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı münasebetiyle “Atatürk Marşları kitabında” bir şiiri ödül almış ve aynı şiir Hikmet Şimşek tarafında da bestelenmiştir. Ayrıca Coşkun Ertepınar 1981 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- coğrafya fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri tarafından eserleri tez konusu yapılmıştır. Örneğin “ Coşkun Ertepınar- Hayatı ve Eserleri” adlı 96 sayfalık tez ile ilgili jürice kabul edilerek fakülte arşivine alınmıştır “ tez “  Bu tez Ahmet İZGİ tarafından hazırlanmıştır.

Ölümünün 10. Yılında sevgili dostum, “ağabeyim” diye hitap ettiğim bu memleketin taşını, toprağını ve bayrağını hatta tüm insanlarını seven şair ve başarılı eğitimci örnek öğretmen Çoşkun Ertepınar’ı saygıyla ve rahmetle anıyor, sözümü onun bir şiiriyle bağlamak istiyorum.

Benim dünyamın taşı yok,

Ağacım bereli değil,

Çocuklarımın elleri ak,

Dokundukları yaralı değil,

Onu böyle ben yarattım özgün,

Pişman olmadım insan olduğuma,

Yağmuru, bulutu benden:

***

Mutluyum çok şükür

Renkten,sesten, ışıktan,

Ne aldımsa güzellik üstüne,

Karıştırıp sevgiyle rüzgar gibi savurdum.

Coşkun ERTEPINAR / Güzel Dünyam’dan.

1-   Şiir Dünyasındaki Yerim Üzerine , Coşkun Ertepınar / 1997- Ankara

-----------------------------------------------------------------------

 Not: Coşkun Ertepınar için yazdıklarım:

1-    Güzel Dünya / Abdülkadir Güler, Senin Sesin Gazetesi 20 Nisan 1971-Diyarbakır,

2-    Küçük Dünyamın İçinden / Abdülkadir Güler, Erciyes Dergisi Eylül 1982,S:7- Kayseri

3-    Dorukta Rüzgâr Var /  Abdülkadir Güler, Karabük Postası 1 Mart 1988

4-    Eğitimci Şair Coşkun Ertepınar’la Bir Konuşma / Abdülkadir Güler, Beşparmak Kasım

           1990,S: 15-Söke

5-    Bu Şairi Tanıdınız mı? Abdülkadir Güler, Yeni Söke 12 Temmuz 1995,s.397

6-    Şiirimizin Efendisi Coşkun Ertepınar’ın Ardından,  Abdülkadir Güler, Söke Ekspres,24 Eylül 2005

7-    ( yazdıklarımdan 1,2,3 ve 5. sıradaki yazılar aynen Coşkun Ertepınar’ın hazırladığı “Şiir

  Dünyasındaki Yerim Üzerine ( 1997 ) adlı yapıtında aynen alınmıştır )

8- Söke Ekspres Gazetesi   11 - 14  Aralık 2015 

Abdülkadir  GÜLER 

06,12.2015-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..