Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Deneme
 

Öğretmen

Öğretmen
 

Öğretmen herkese ışık olan, kılavuzluk yapan, bilgi veren örnek bir şahsiyettir.

Öğretmenin çalışma alanı, herkesi içine alabilecek çok geniş bir alanken yavaş yavaş bu alan daraldı. Ülke, il, kasaba, mahalle, semt, okul derken sınıfla sınırlı kaldı öğretmen. Öğretmenin saygınlığı, artık sınıfta da sorgulanır oldu. Önceleri öğrenciler anne babalarının, komşularının, ileri gelenlerin öğretmene saygı ve sevgilerini görünce kendileri de öğretmenlerine daha çok saygı duyarlardı. Eğitimin kalitesinin saygı ve sevgiyle doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır.

Öğretmen hep ışık yayan maddelere benzetilmiştir. Kandile, muma, çıraya; yıldıza, güneşe…vb. ışık saçan bir çok maddeye benzetme sebepsiz değil kuşkusuz. İnsanın gözleri kusursuz da olsa ancak ışıkta görebilir. Öğretmen ışık saçarak görmeyi sağlar. Benzetmeleri fazla ileri götürmemek gerek. Kandilin yana yana yağı biter dolayısıyla ışığı da biter, mumun da aynı. Öğretmenin ışığı sürekli olur, güneş örneği, yıldız örneği gibi. Bugün teknik gelişti kandil yerine elektrik kullanılıyor, ampul kullanılıyor. Ancak öğretmen sınıfa girince düğmeye basılınca ampul yanıyor; sınıftan çıkınca da düğmeye basılıyor ampul sönüyor. İşin garibi düğmeyi açanlar da kapatanlar da başkaları oluyor, yetkililer oluyor. Öğretmenin ışığının şu ya da bu gerekçelerle kısılması bu ulusa yapılabilecek en büyük ihanettir. Öğretmen siyaset dahil her zaman, her ortamda ışığını yayabilmelidir. Öylesine olumsuz şartlanılmıştır ki öğretmeni sınıfın dışında görmek herkesin garibine gidiyor. İçinde bulunduğumuz bunalımdan kurtulmanın bir yolu da öğretmenin sahaya çıkmasıdır.

Öğretmen kılavuzdur. Öğretmen aydınlattığı yolda nasıl ilerlemek gerektiği konusunda alternatifler geliştirir sadece; yoksa büyük olsun küçük olsun öğrencilerin ellerinden tutarak onları sürüklemez.

Öğretmen bilgi verir kuşkusuz; ama en çok da bilginin nasıl kazanabileceğini, bilginin nasıl üretilebileceğini öğretir. Hazır bilgi, artık teknik sayesinde cebimizdedir. Gerekli bilgiye nasıl ulaşabileceğimiz konusu, daha önemlisi bilgiyi üretebilme daha önemli olmuştur bugün.

Öğretmen birçok teknik ve yöntemi kullanır kuşkusuz. Ama en önemlisi örnek olabilmesidir. Kalıcı davranış edinebilmek için öğretmenler örnek alınabilmelidir.

Özetle öğretmen her şeyden önce bir eğitimcidir. Öğretmen insanlara yaşamları boyunca başarılı ve mutlu olabilecekleri davranışları kazandıran örnek bir insandır. Öğretmen, topluma ve insanlığa olumlu ya da olumsuz katkısını idrak ederek kendini insanlığa adayan aydın bir kişidir.

Sabahattin Gencal, Başiskele- Kocaeli, 25. 11. 2012

 
Toplam blog
: 181
: 635
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

1943'te Trabzonda doğdu. Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra girdiği Bursa Eğ..