Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '13

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Öğretmenevlerinde konaklama

Öğretmenevlerinde konaklama
 

Öğretmenevleri öğretmenler içindir.


Öğretmenlerimiz 1 aylık yaz tatillerinde, fırsat bulup da tatile çıkmak cesaretini gösterebildiklerinde, öğretmen evlerinde kolayca yer bulabiliyorlar mı?  

Öğretmenevlerinde konaklamak isteyen öğretmenler  bakın neler  diyor?

 İnternette okuduğum pek çok yorumdan 10  tanesini paylaşayım.

1.“Öğretmenim. Biz yıllardır, eşimle ikimiz öğretmen olmamıza rağmen, hiçbir zaman gittiğimiz hiçbir şehrin öğretmenevinde yer bulamadık. Haftalar, günler öncesinden arayıp rezervasyon bile yaptıramadık. En son bir yerde kapısına dayandık, kalacağımız başka yer yok diye. O sırada dışardan bir yerden, emniyet müdürü ve ahalisi kalıyormuş. O yüzden bütün odaları doluymuş. Bunu öğrendik. Biz de gittik polis evinde yer bulduk(!). Şaka gibi ama gerçek. Ben çok merak ederim biz hiç yer bulamazken kimler kalıyor bu öğretmenevlerinde?”

2.“Polis evlerinde kalın arkadaşlar. Daha düzenli öğretmenevlerinden.”

3.”Maalesef öğretmen evleri (kamu çalışan evi). Artık öğretmenden başka herkese  açık. Dediğiniz gibi biz Kilis’e satranç hakemliği kursuna gittik. Biz de polis evinde kaldık.”

4.“Öğretmenevi diye bir kurum mu  var? Pazarlamacılar başta olmak üzere herkes orada kalıyor, üyeliğe gerek yok, isteyen gidip kalabiliyor, tabi boş yer bulabilirsen.”

5.“Öğretmenevi değil, yol geçen hanı...bu kadar kalabalık personel olup sosyal tesisleri bu kadar az olan bir başka kurum var mı bilmiyorum..”

6.“Öğretmenler hariç herkese yer olan kurum.”

7.“Öğretmenden başka herkes kalabiliyor, öğretmene geldiği zaman yer olmuyor nedense.”

8.“Yıllar oldu ihtiyacım olmadı o kuruma. Allah muhtaç etmesin. Hiç değişmemiş okuduğum kadarıyla. 2005 te yan odada, Hakkari’den İzmir’e gitmekte olan bir kamyoncu konaklamıştı. Tam yol gecen hanı.”

9.“Eskiden İlksan gibi zorunlu olarak öğretmen evlerine maaşımızdan para kesilirdi. Haram olsun kendi adıma o paralar. Benim o paramın sayesinde asker, mühendis kalıyor. Ben ve öğretmen arkadaşlarım kalamıyor. Keşke kapansa, keşke özelleşse bu kurum. Benim statümü taşıdığı için nefret ediyorum bu kurumdan. Ya da adını değiştirsin. Öğretmensizev.”

10.“Boş yer bulabilirseniz kalabilirsiniz. Önceden rezervasyon yapmıyoruz diyorlar ama nasıl doluyor boş odalar... Anlamış değilim... Allah muhtaç etmesin diyelim.”

            Bu yorumlara tamamen katılıyorum. Öğretmenevleri öğretmenlerin konaklaması için yapılmıştı. Bu yorumlara benzer durumlara bizzat  ben de – üzülerek – tanık oldum. Öğretmenevlerinde kalamayan öğretmenlerimiz “yerden göğe kadar” haklıdır.   

Kurulduğu ilk yıllarda iyi çalışan öğretmenevleri zamanla işlevini yitirdi. Bazı öğretmenevlerinin lokanta kısmı işletmecilere verildiğinden, dışarıdaki lokantalardan fiyat bakımından hiç farkı yok.  Öğretmenevleri şu an sadece otel olarak kullanılıyor. Özellikle büyük şehirlerde – diğer otellere göre daha  ucuz olduğundan - sivil halk da gelebilmektedir.   

Sağlık sorunları olan eşi veya çocuğunu tedavi ettirmek için köyden şehre gelen ve bir süre kalmak zorunda olan öğretmenlerimiz – ne yazık ki - öğretmenevlerinde yer bulamamaktadırlar.

 15 günde veya ayda bir kez öğretmenlerin hafta sonlarında köy veya mezralardan gelip, arkadaşlarıyla şehirlerdeki öğretmenevlerinde buluşması ve moral depolaması onların en doğal hakkıdır. Bunları yapabiliyorlar mı?

Tabii “evimiz” diye gittikleri,  öğretmenevlerinde yer bulabilirlerse.

3 ay öncesinde, İstanbul-Beyoğlu ve İzmir-Hasan Sağlam öğretmenevinde konaklamak için bir hafta öncesinden birkaç kez rezervasyon yaptırmak istediğimde, “Seminer çalışmaları var. Fuar için gelenler var. Boş yerimiz yok.” yanıtını aldım.

Zamanında öğretmenlerin maaşlarından yapılan kesintilerle kurulan öğretmenevlerinin, öğretmenlere “yer yok!” demesi çok üzücüdür. Kalacak yer bulamayan – özellikle bekâr - öğretmenler sıkıntı içindedir.

Basında çıkan haberlere göre; geçen yıl “%10 doluluk şartını sağlayamayan” ve zarar eden 67 öğretmenevinin kapısına kilit vuruldu. Bu doluluk şartı bu yıl %20’ye çıkarıldı.  

Yayınlanan yeni yönergeye göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Valiliklerce her yıl şubat ayı sonunda öğretmenevleri ve akşam sanat okulları ile ilgili değerlendirme raporlarının hazırlanacağını, yıllık ortalama yüzde 20 doluluk oranının altında kalan ve iki yıl üst üste zarar eden kurumların tespit edileceğini açıkladı. Raporları değerlendirecek MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılması uygun bulunan kurumları kapatacak.

Bu yeni uygulamaya göre 270 öğretmenevi kapatılması gündemde.

Kâr etmeyen öğretmenevlerinin kapılarına kilit vurulacak.

Milli Eğitim istatistikleri örgün eğitim 2011-2012 verilerine göre 81 ilde 23 bin 553 kapasiteli 667 öğretmenevi ve akşam sanat okulu bulunuyor. İl sıralamasına göre sayı ve kapasite itibariyle en çok kurum bulunan il sıralaması şöyle: "Ankara bin 28 kapasiteli 16 kurum. İstanbul 918 kapasiteli 19 kurum. İzmir 849 kapasiteli 17 kurum. Erzurum 692 kapasiteli 18 kurum. Konya 505 kapasiteli 19 kurum."

Yıllık “öğretmenevi kart aidatını” düzenli ödeyen öğretmenler,  öğretmenevlerinde  kalamayacaksa, onların  öğretmenevlerinde kalabilmeleri için düzenleme yapılmayacaksa, amacına hizmet etmeyen ve zarar eden kurum ve kuruluşların kapatılması ülkemiz yararınadır.

Öğretmenevleri  öğretmenler için yapılmıştır.

Sevgi ve saygılarımla.

            Ali İhsan ÖZÇAKIR

            MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

            e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..