Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '12

 
Kategori
Deneme
 

Öğretmenler günü

24 Kasım günü ülkemizde “Öğretmenler günü “ olarak kutlanır. Öğretmenlerin öncelikleri, talepleri haber bültenlerinde yer alır. Yapılan törenlerde de öğretmenlik mesleğinin ne kadar kutsal olduğu vurgulanır. Öğretmenliğin çok değerli meslek olduğunun farkındayız.

Çünkü bugünün insanlarında kendimizi görmekteyiz. Çevremşizdeki nesilin öğrendikleri ve öğrenmedikleri eserimizdir.  Hiçbir öğretmen öğrencilerine kötü olun dememiştir. Yanlış yapın da dememiştir. Olumlu ve iyi insan olmaları yönünde telkinde bulunmuşlardır.

Meslek hayatımızın en güzel sözlerini, yeni mesleğe atılan arkadaşların heyacanını, emekliye ayrılan büyüklerimizin mesajlarını dinleriz. Mesleklerinde duayen olanlara sağlıklı, hayırlı ömürler dileriz.

Öğretmenlik mesleğiyle gurur duymak, pedagojik  formasyonun gerektirdiği şekilde davranabilmek önemlidir. Öğretmen olduğu için kişi eziklik duymamalıdır. Öğretmenliğin meşakkatli yönünden öte öğrencileri yetiştirebilmeyi düşünmeliyiz.

Şikayet ederek bir yere varamayız. Her konuyu bilse çocuklar, öğrenci olmaz zaten. Yanlışlarını düzeltmek, topluma olumlu fert kazandırmak olmalıdır düşüncemiz. Öğretmenliğe başladım diyerek okumayla bağımızı kesmemeliyiz. Belki öğrencilerden daha çok okumamız gerekiyor.

Okumayı seven öğretmen öğrencilerine daha faydalı olacaktır. Olayları daha soğukkanlı düşünerek sorunları tereyağından kıl çeker gibi halledecektir.

Görevlerimizin  yanında, aynı zamanda çoğumuz veliyiz. Çocuklarımız okullarda okumaktalar. Onlarında öğretmenleri var, arkadaşları var, sınıfları var. Çocuklarımıza nasıl davranılmasını arzu ediyorsak aynısını öğrencilerimize davranamamız gerekir.

Öğretemenlik mesleiğinide, mesleği  sevmek çok önem arzeder. Bununla beraber her meslekte olduğu gibi öğretmenlik mesleğininde incelikleri vardır. İlkönce öğrencileri tanımalıyız.İnsanları tanımadan ona ne anlatacağımızı bilemeyiz. Ben anlatırım anlayan anlasın yakalaşımı doğru değildir.

Hangi öğretim aşamasında olursa olsun öğretmen kendi muhasebesini yapmalıdır. Hepimiz biliyoruz yarına şekil verecek nesillerle muhatabız. Yaşı küçük olabilir. bir otuz yıl ötesini düşünürsek öğrencilere yaklaşımımızı ona göre dizayn etmemiz gerekir.

Günümüzde öğrencilerin ders çalışamalarını engelleyecek birçok tuzaklar mevcut. Mevcut olan tuzaklara düşmeden, düşmüşsede bir şekilde öğrenciyi oradan çekip alabilmeliyiz. Yanlışlarını eğitim bilimlerinin verilerini kullanarak düzeltme yoluna gitmeliyiz. Rencide etmeden usulüne göre düzeltme yolunu tercih etmeliyiz.

Şiirlerde ki anlatılan, tasvir edilen öğretmenlerden olmalıyız.

Öğrencilerin gelecekte çalışkan, okumayı seven, ideal sahibi, kişilkli insan olması için örnek olunmalıdır. Olumlu tavırlarımızla onlara numune olmalıyız. Bizim çocuklarımızın derdinin nasıl anlaşılmasını istiyorsak,  velilerde çocuklarının dertlerinin anlaşılmaını ister.

Çocuk diyerek geçmemelidir. Öğrencinin kanaatini öğretmen oluşturur. Göreve yeni başlayan arkadaşlar genelde ö ğrencilerin gözünde iyi öğretmen olma amacıyla toleranslı olur. Fakat toleransın sıkıntısını ileri de çekerler.

Öğretmenlikte sınıfta oluşturulan ilk intibaa çok önemlidir.

Öğretmenlerimiz meslek hayatlarından memnun olunmalı ki, verimli olunsunlar. Memnun olunmayacak durumda yok.

Öğrencilerin hataları olacaktır. Uygun davranış şekliyle iletişim kurabilirsek sorun çıkmayacaktır. Bütün öğrencileri bir görmek lazım. Özellikle kendine güvenen öğrenciler yetiştirmek gerekiyor.

Hata yaptığında mazur görerek onu hayata bağlayıcı ve motive edecek sözlerle teşvik etmeliyiz.insan dünyanın en değerli varlığıdır. Ahiret hayatımıza da yararı dokunacaktır mesleğimizi fedakarca yaparsak.

Öğretmenin birinci önceliği ücret olmamalıdır.bazı mesleklerle de  karşılaştırmalarda bulunulmadan işimize bakmalıyız.

Gönül isterki tüm meslek grupları istedikleri ücreti alsınlar. Fakat böyle bir ülke yok.  Ben para olarak bunu isterim verilmeli diye kural yok.

Bütçe şartlarına göre belirlenen maaş sitemi var.  İnsanın istekleri sonsuz fakat imkanlar sınırlı olduğundan dengelemek gerekiyor. Ülke menfaatleri önde tutulmalıdır. İmkanlara şükretmeyi denesek daha iyi olur.

Önceliğimiz maaş olmamalıdır. Öğretmenlik disiplini seven mesleklerdendir. Otoriteyi kurmak gerekir. Otorite denildiğinde de bilgiyle, kültürle, davranışlarla.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..