Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

23 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmenler İçin

Öğretmenler İçin
 

En iyi eğitim keyifle yapılandır


Sıradan öğretmen anlatır, iyi öğretmen açıklar, yetenekli öğretemen yapar ve gösterir; büyük öğrtemen ise İlham kaynağı olur. William Arthur Ward

İlham kaynağı olabilmek ne  sandığımız kadar zor ne de çok kolaydır.

İlham alabilmek ise  en zorudur.. İlham almak için meraklı, açık, alıcı, keşif yapan bir bakış açısına sahip olup egomuzu da çok iyi yönetiyor olmalıyız. İlham almak oldukça geliştirici bir tavır olmakla  beraber, bizi ilham verici de yapar.

Bu konu en çok da eğitim için yani öğretmenler açısından önemli bir konudur.

Öğretmen kavramsal olarak üstte bir anlam veren bunu da kişiye kimlik olarak yükleyen bir kavram olduğu için ilham alma konusunda zorlayıcı olmaktadır. Öğretmen kimliği hep öğreten olma gibi de algılandığından öğrenilecek bir şey olmaması ile ilgili biz zihinsel alt mesaj veriyor.

Neyse ki genç kuşak çok daha öğrenmeye açık..

Bir öğretmen nasıl ilham alır? Bir öğretmenin ilham alabilme noktasına gelmesi için neyi farklı düşünmesi gerekir?

Koçluk eğitimlerimizde bazı kabullerden ve evrensel  yaklaşımlardan bahsediyoruz. Bu evrensel ilkeleri içselleştirdiğimizde önemli bir adım atılmış oluyor.

1.Kişisel Bütünlük

2.Gerçeğe Saygı

3.Koşulsuz Sevgi

4.Hakkaniyet

5.İnsan Onuruna Saygı

 6.Hizmet

7.Bilinçli Çalışma

8.Üstün Kalite

 9.Denge olarak sıralayacağımız evrensel ilkeleri  içselleştiren bir öğretmen hem hayata hem de öğrencilerine çok başka bakıyor ve davranıyor.

Çocuklara en büyük örnek ve ilham kaynağı olan öğretmenler bu noktada ne kadar büyük bir sorumluluk aldıklarını bir kez daha hatırlamalıdır.

İşte tam da bu noktada kendilerini gözden geçirmek ve ilham alabilecek duruma gelebilmek için koçluk eğitimi  mesleklerinden daha fazla keyif almalarını sağlayacak ve onları daha verimli kılacaktır.

Bir öğretmen sadece iş yapıp kazanç elde etmez.. Bir öğretmen gelecek yaratır. Toplumun ileride nasıl şekilleneceğine katkı sunar.. Bu katkının iyi ya da kötü, olumlu ya da olumsuz olması sadece ve sadece ona bağlıdır. Bu kadar büyük bir sorumluluğu olan öğretmenlik mesleği için an be an öğrenen, yenilenen ve gelişen öğretmenlerin olması için koçluk çok iyi bir araç. Bu eğitim sonrasında hiç kimse aynı kalmıyor.

Bilmekten yapmaya, yapmaktan olmaya doğru bir yolculuğa geçmek  herkes için oldukça heyecan verici.

Bu bağlamda ilham vermek ve ilham almak isteyen öğretmenlerin çoğaldığı günlere niyet ediyoruz.

Neslihan Erdoğdu

Eğitmen-Yazar-Konuşmacı

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..