Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '14

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

Öğretmenlik neden artık kutsal değil?

Hazreti Ali’nin (ra) “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” sözü, Kuran’ı Kerim’in “Oku” sözcüğüyle nazil olmaya başlaması ve Peygamberimizin (sas) “İlim Çin’de bile olsa tahsil ediniz” hadisi şerifi gösteriyor ki ilim tahsil etmek ve öğretmenlik yapmak çok önemlidir. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” diyen ve hayatını eğitime adayan Atatürk de öğretmenleri baş tacı edenlerden. Bu nedenle Osmanlı’da hocalar Cumhuriyet döneminde öğretmenler diğer meslek gruplarına göre daha itibarlıdırlar.

Peki ne oldu da öğretmenlik son 20-30 senede eski itibarını yitirdi ? Hani öğretmenlik kutsaldı ? Eğitim tüccarlarının elinde maskara olan, atama kuyruklarında ömür tüketen öğretmenlerimiz değil mi ? Öğretmenlerimizin eski itibarı kaldı mı?

Tabi ki kalmadı. Neden kalmadığını da söyleyeyim. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan öğretmen okulları ve köy enstitüleri hem halka bir şeyler öğretmeyi hem de rejimi benimsetmeyi amaçlıyordu. Ve öğretmenin kutsallığı iki numaralı görevinden geliyordu Devlete göre. Öğretmen rejimi halka benimsetecek ki baştaki de rahatça koltuğunda oturabilecek.

Osmanlı’daki hocaların durumu da aynı idi. Saltanat, hilafet, hanedan ve İslamiyet kavramlarını yoğurup bir bütün halinde halka benimsetmeye çalışıyorlardı hocalar. Halka saltanatsız İslamiyet’in var olamayacağını, hanedana yapılmış saldırının aslında İslamiyet’e yapıldığını anlatıyorlardı.

Osmanlı’da hocalar, Cumhuriyette de öğretmenler rejim bekçiliği yaptıkları için Devletçe kutsanıyorlardı. Öğretmenliğin kutsal olmasına rağmen mevcut eğitim sisteminin bir işe yaramamasının sebebi budur. Arjantin’in başkentini öğretip bunun ne işe yarayacağını öğretmeyen zihniyetten ne olur ?

Peki neden öğretmenlik artık kutsal sayılmıyor ? Çünkü artık medya denen bir şey var. Eskiden öğretmenlerin yaptığı iktidar yandaşlığı ve rejim pekiştiriciliği görevini artık medya yapıyor. Öğretmenlerin iki nolu görevi (rejim pekiştiriciliği)kalmayınca da öğretmenlerin pabucu dama atıldı. Çocuklara 24 Kasım’da öğretmenler günü şiirleri okutularak vaziyet idare edilmeye çalışılıyor.

 

  

 
Toplam blog
: 6
: 258
Kayıt tarihi
: 29.09.14
 
 

Kendim de dahil olmak üzere kafası fena halde bozulan türdaşlarımın ruh hallerini fabrika ayarlar..