Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Ohio Seçim Kurulu Amerikalı milletvekilinin diaspora şikayetini kabul etti

Utku Çakırözer/ Milliyet.com.tr Washington

ABD’nin Ohio Eyaleti’ndeki Seçim Kurulu, Ermeni diasporasının iddialarına darbe niteliğinde bir karar alarak ABD’li parlamenter Jean Schmidt’in diasporanın önde gelen isimlerinden David Krikorian aleyhine yaptığı suç duyurusunu esastan görüşme kararı aldı. Amerikalı parlamenterin kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmasına neden olan ‘Türkiye’den kan parası alıyor’ suçlamasını önceki günkü duruşmada da yineleyen Krikorian’ın davanın kabul edilmemesi yönündeki talebini reddeden Seçim Kurulu, 13 Ağustos’ta konunun esastan görüşülerek sonuçlandırılması kararını verdi.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin Ohio Eyaleti İkinci Seçim Bölgesinde 4 Kasım seçimlerini kazanarak yerini koruyan Cumhuriyetçi Parti milletvekili Jean Schmidt, ABD tarihinde bir ilke imza atarak, seçim kampanyası sırasında soykırım iddialarını kabul etmediği gerekçesiyle hakkında asılsız ithamlarda bulunan Ermeni rakibi Krikorian hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Schmidt başvurusunda, seçim kampanyası sırasında kendisinin ‘Türklerden soykırımı inkar için kan parası aldığı’ iddiasını ileri süren Krikorian hakkında cezai yaptırım talebinde de bulunmuştu.

Schmidt’in suç duyurusuyla ilgili ön duruşma önceki gün Ohio’da yapıldı. Schmidt’i avukatının temsil ettiği duruşmada hazır bulunan Krikorian Amerikalı milletvekilinin ‘kan parası aldığı’, ‘Türk hükümeti tarafından desteklendiği’ yönündeki aynı iddiaları Seçim Kurulu önünde de yineleyince, Kurul Ermeni siyasetçinin yaptığı ve davanın iptalini isteyen 47 sayfalık yanıtını reddetti. Kurul’un Schmidt’in talebinin 13 Ağustos’ta esastan görüşülerek sonuçlandırılması yönündeki kararı Ermeni adayın suçlu bulunması ve kınama ya da benzer bir ceza alması olasılığını güçlendirdi.

Amerikalı milletvekili Schmidt’i asılsız suçlamaları yargıya götürme konusunda ikna ederek savunmasını üstlenen sivil toplum kuruluşu Türk Amerikan Yasal Savunma Fonu (TALDF) yöneticisi David Saltzman önceki günkü kararı Milliyet’e şöyle değerlendirdi:
“Krikorian’ın suçduyurusunun iptali isteminin reddedilmesi ve Schmidt’in talebi doğrultusunda konunun esastan görüşülmesi kararı alınmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Asıl kararın da bir an önce verilmesini istiyoruz çünkü 13 Ağustos’ta Schmidt’in şikayetleri kabul edildiği takdirde artık hiçbir Amerikalı siyasetçinin Ermeni diasporasının tehdit kampanyalarından korkması için neden kalmayacak. Ermeni diasporasının görüşlerini kabul etmeyen ya da muhalif olan insanlar da hukuki haklarının bulunduğunu ilk kez hukuki bir kararla görecek”

Schmidt, Seçim Kurulu’na yaklaşık bir ay önce yaptığı suç duyurusu başvurusunda Ermenilerin ABD yönetimine kabul ettirmek için büyük çaba harcadığı soykırım iddiaları konusunda şu ifadelere yer vermişti:

“Kendi tarih bilgime göre 1915’de yaşanan trajik olaylara soykırım denemez. Bu konu, tartışılmaz değildir…Benim Kongre’deki pozisyonum da her zaman bu konunun Kongre’nin bir sorunu olmadığı yönünde olmuştur.Bir Kongre üyesi olarak hiçbir zaman bu Ermeni soykırım tasarıları konusunda oy vermedim. Bu konunun kesin biçimde çözüme kavuşturulması için uzmanlardan oluşan bağımsız bir uluslarası komisyon oluşturulması fikrini destekliyorum”
“Tarihi gerçekler söyledikleri gibi tartışılmaz durumda da değil. Saygın Amerikan bilim adamları 1915’de yaşanan trajik olaylar için ‘soykırım’ ifadesinin kullanılmasının uygun olup olmadığını sorgulamakta. Bunlar arasında Princeton Üniversitesi’nden ünlü tarihçi Bernard Lewis, Kaliforniya Üniversitesi’nden Stanford Shaw, Louisville Üniversitesi’nden Justin McCarthy, Massachusets Üniversitesi’nden Guenter Lewy ve Brian Williams, Princeton Üniversitesi’nden Norman Itzkowitz, Boston Üniversitesi’nden David Fromkin, Brandeis Üniversitesi’nden Avigdor Levy, Tennessee Teknik Üniversitesi’nden Michael Gunter, Hunter College’dan Pierre Oberling, George Washington Üniversitesi’nden Roderic Davidson, Dış Politika Araştırma Enstitüsünden Michael Radu ve askeri tarihçi Edward J. Erickson gibi isimler yer alıyor. ABD dışında da birçok akademisyen Osmanlı Ermenilerinin tarihi hakkında soykırım- karşıtı görüşlere sahiptir”
Ceza kararı bekleniyor
Kurul’un dosyayı kapatmak yerine başvuruyu esastan görüşerek karara bağlama yönündeki eğilimi, 13 Ağustos’ta da Kurul’un Krikorian aleyhinde karar vereceği beklentilerini güçlendirdi. Schmidt başvurusunda Krikorian’ın suçlamalarının gerçekdışı olduğunun tescil edilmesi ve yasaları ihlal eden bu davranışları nedeniyle Komisyon’un uygun bulacağı biçimde cezai yaptırım kararı alınmasını da istemişti.
Ermeni diasporasına hukuk dersi
Krikorian aleyhindeki davanın mimarı TALDF, son dönemde üstlendiği ses getiren davalarla Ermeni diasporasının bir numaralı kabusu ismi haline geldi. Diaspora Ermenilerinin sindirme ve tehdit politikalarına karşı hem Amerikan siyasetçilerine hem de Amerika’daki Türk toplumunun haklarını öğrenmesi ve yasal zeminlerde araması yönünde girişimler yürütüyor. Amerika’da yaşayan Türk işadamı Yalçın Ayaslı tarafından desteklenen TALDF iki tanınmış Amerikalı hukukçu Bruce Fein ve David Saltzman tarafından yönetiliyor.
Ünlü tarihçi Guenter Levy’nin, Türkiye tarafından maaşa bağlandığı iddiasını ileri süren bir sivil toplum örgütü aleyhine açtığı davayı da üstlenen TALDF ayrıca Amerikan üniversitelerinde Türk tezlerinin konuşulmasını yasaklama yönündeki Ermeni girişimlerine karşı da kampanya yürütüyor.

 
Toplam blog
: 10
: 1714
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Milliyet Gazetesi muhabiri. Milliyet Ankara Bürosu'nda 1996-2008 yılları arasında siyaset, başbakanl..