Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Magazin
 

Okan Bayülgen mi, Beyazıt Öztürk mü?

Okan Bayülgen mi, Beyazıt Öztürk mü?
 

Televizyon hayatımızı işgal eden en büyük teknolojik aletlerden biri. İnternetin ortaya çıkmasıyla büyük kentlerde insanların yavaş yavaş terk ettiği bir alet olsa da genele baktığımızda hala hayatımızda fazlasıyla söz sahibi.

İşten eve gelen ve yemek yedikten sonra yatağa geçene kadar olan süreç televizyonların en çok seyredildiği zaman aralığını oluşturuyor.

Ekonomik krizin medya yansımaları ile beraber televizyonlarda program formatlarında adeta yaprak dökümleri yaşanmaya başladı. Ekonomik olarak yüksek bütçeli olan formatlar sona erdirilirken, televizyon yapımcıları daha az bütçeli fakat daha çok ilgi çekecek bir şeyler yaratmaya çalışmaya başladılar. Bunlardan en çok ilgi çekenlerden biri de son zamanların gözdesi “Yemekteyiz” oldu.

Tabi, ne olursa olsun kanalların vazgeçemeyeceği programlarda yok değil.

Kanal D’de Cuma günleri yayınlanan Beyaz Show ile Cumartesi geceleri yayınlanan Disko Kralı uzun bir süreçte yayın hayatına devam eden programlar. Okan Bayülgen’in hazırladığı program Zaga, Televizyon Makinesi gibi isimler alarak değişse de içeriğinden fazla ödün vermedi.

Beyazıt Öztürk’ün Beyaz Show’u ile Okan Bayülgen’in Disko Kralı adlı programları birçok açıdan birbirine benzer özellikler gösterse de içerik ve nitelik açısından oldukça farklı.

Bir ara gündeme getirilmeye çalışılan “Beyaz mı Okan Bayülgen mi?” tartışmaları da aslında iki programın karşılaştırılmasından kaynaklanıyor.

Beyazıt Öztürk’ün yıllanan programı yayınlanacağı hafta içerisinde konuklarını sık sık ilan ederek, kanalında reklamlarını döndürüyor. Okan Bayülgen’in reklamı ise oldukça sınırlı ve o haftaki katılımcıların isimlerine dair en küçük bir açıklama yapılmıyor.

Bu durum kendine güvenin bir işareti sayılırsa “kendine güven” Okan Bayülgen’de fazlasıyla var.

Bir başka karşılaştırma ise katılımcı konuklar açısından. Beyaz’ın programına baktığımızda mutlaka her programda bir türkücü ya da arabesk icracı görülüyor. Okan Bayülgen’in Disko Kralı bu açıdan daha esnek. Disko Kralı’nda türkücü görebilme olasılığınız Beyaz’dan kat kat daha az.

Beyazıt Öztürk’ün eğlendiği ve kendini kaybettiği programları hatırlamaya çalıştığımızda ise Ferhat Tunç’lu, Bülent Serttaş’lı bölümler gözümüze çarpıyor. Beyaz bu iki konuğun katıldığı bölümlerde o kadar eğleniyor olarak gözüküyor ki, gerçekten ilginç bir durum.

Beyaz’ın zevklerini tartışmak bana düşmez ama kitle kültüründen besleniyor kendisi.

Okan Bayülgen ise her programda katılan konuklara rağmen ön planda. Öncelikle kendisi eğleniyor, üslubu ve zekâ parıltıları ile dikkatleri çekmesini başarıyor. Okan kitle kültüründen çok biraz daha elitist bir gerçeklik sunuyor.

Programa katılanlar hiç konuşma fırsatı bulamayabilecekleri gibi duruma göre başlarını sallayıp kuzu kuzu formata uyuyorlar.

Bu verileri karşılaştırdığımızda Beyaz’ın genele, Okan’ın özele yatkın olduğu gerçeğini görüyoruz.

Reyting açısından baktığımızda Beyazıt Öztürk Cuma gününün, Okan Bayülgen’de Cumartesi gününün tartışmasız lideri.

Ne kadar ukala da görülse ben Okan Bayülgen’den yanayım. Beyaz aynı Beyaz. Biraz kendisini yenilemesi gerek.

Okan Bayülgen’in birkaç yıl arayla program ismini ve konseptini yenilemesi, beklentilere göre yönlendirme yapması başarıyı getiren unsurlardan en önemlisi.

Başarıda özgüven ve artbilgi de çok önemli tabi.

Siz ne dersiniz bilmem…

Okan Bayülgen mi, Beyazıt Öztürk mü?

Ben yine de biraz düşünün derim…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..