Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

OKS” de haykıranlar ÖSS” de nerede ?!

OKS” de haykıranlar ÖSS” de nerede ?!
 

Bu yazımla birlikte 9 köyden hatta belki de 90 köyden kovuluş emrimi imzalıyorum… Sahi, köylerden kovulmuş olmak, doğrunun doğruluğunu değiştirebilir mi! Sanırım bu, gündüz gözünü kapayanın, bir anda gece olduğunu zannetmesi hatta iddia etmesi gibi bir şey… Ya da o güzelim devekuşunun en meşhur kaçış stratejisi…

Hatırlayacağınız gibi, yakın bir zamanda OKS yerleştirmeleri ve ardından da boş kalan kontenjanlar için 2. OKS yerleştirmeleri gerçekleştirildi. Aslında OKS”de genel yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlar, tercih edilmemekten değil, kayıt yaptırmamaktan dolayı boşalmıştı. Boşalan bu kontenjanlar için 2. yerleştirme başvurusu yapıldı. 2. yerleştirme kayıt dönemi sonunda da yaklaşık 5 bin kişilik fen ve Anadolu liseleri boş kontenjanı oluştu. Evet, oluşan bu boş kontenjanlar da öğrenci yerleştirilmemesinden değil, yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmamalarından kaynaklanıyordu…

Belki de soruması gereken şuydu; OKS”de yerleşen öğrenciler, neden kayıt yaptırmıyordu… Ama öyle olmadı, kimse yanıtı çok kolay olan bu sorunun ve yanıtı neticesinde neler yapılabileceği üzerinde durmadı…

Birçok büyük gazetenin eğitim konusunda yazan yazarları, Milli Eğitim Bakanı ve Bakanlığı”na eleştirilerde bulunarak, 3. OKS yerleştirmesi için çağrılarda bulundu… Hatta bazıları özellikle günlerce bu konuyu gündemde tutmak için, OKS 3. yerleştirme senaryoları üzerine kurdu yazılarını… Milli servet, kayıp gençler edebiyatları yapıldı… Bütün bir yıl OKS hazırlığı yapan öğrenciler, dershanelere para akıtan veli demagojileri yapıldı… Aslında bunun adına düpedüz “tribüne oynamak” denebilirdi, sadece…

Zira OKS kılavuzuna şöyle bir göz atmak, neden 3. yerleştirmenin yapılmayacağını anlamaya yeterdi… Kılavuzda 2. yerleştirme sonrası yerleştirme yapılmayacağı kesin bir dille ifade ediliyordu. Peki buna rağmen 3. yerleştirme yapılsaydı, yerleştiği yerlere kayıt yaptıranlar “kılavuzda 3. olmayacak deniyordu biz de kayıt yaptırdık, belki kayıt yaptırmasak daha iyi bir liseye yerleşebilirdik” demeyecekler miydi (kayıt yaptıranlar ek yerleştirmelere müracaat edemiyor)?

Demeseler bile, yaklaşık 5 bin kişilik kontenjanı doldurmak adına önceden belirtilen kuralın dışına çıkmak, yerleşen 120 bin kişiye karşı haksızlık olmayacak mıydı?

Kılavuzda önceden belirtilen kuralların dışına çıkılması, ciddiyetsizlik oluşmasına ve sonraki yıllarda kılavuzlar hakkında tereddütler yaşanmasına neden olmayacak mıydı?

3. yerleştirme sonrası ilgili okullara daha alt seviyede puana sahip öğrencilerin yerleşmesi ile, öğrencileri performans ve hedeflerine göre homojen gruplara ayırarak daha verimli eğitim vermeyi amaçlayan OKS mantığı anlamsızlaşmayacak mıydı?

Gözden kaçan bir şey daha vardı ki, boş kalan kontenjanlar, ileriki yıllardaki okullar arası nakil işlemlerini kolaylaştırıyor (nakil için tercih edilecek okulda boş kontenjan olması gerekiyor).

Peki ilkokul ikinci kademe öğrencisinin bile rahatlıkla görebileceği bu konu, nasıl oldu da muhalefet milletvekillerince Milli Eğitim Bakanı”na gensoru olarak gidebilecek hale geldi?!

Olayın özeti şu ki, özel okulların cazip tekliflerine hayır demeyen yerleşmiş öğrenciler, özel okullardan yana tercih kullanarak kontenjan boşluğu oluşturmuştur. Boş kontenjanların bir diğer nedeni de bilinçli tercihler yapılamamsı olabilir. Öyleyse sorunu gerçekten çözmek isteyenler bu nedenleri nasıl giderebilecekleri üzerinde kafa yormalılar… 2. yerleştirmelerde yerleşenlere zorunlu kayıt getirilmesi, daha bilinçli tercihler için rehberlik hizmetlerinin artırılması, yerleşen öğrencilerin özel okullara kayıt yaptıramaması yada 2. yerleştirmede boş kontenjanın 3”te 1”i oranında yedek yerleştirme yapılası vs. önerilerden birkaçı… (Konum bu olmadığı için ayrıntıya girmeyeceğim)

Şimdi gelelim konunun ÖSS ile olan ilişkisine;
2006 fen, sosyal bilgiler ve Anadolu liseleri kontenjanı yaklaşık 125 bin… 2. OKS yerleştirme (ek yerleştirme) sonrası boş kontenjan yaklaşık 5 bin… Boş kontenjanın, bütün kontenjana oranı, sadece %4…

2006 ÖSS ön lisans ve lisans programları toplam kontenjanı 400 bin… ÖSS ek yerleştirme (2. yerleştirme) sonrası boş kalan kontenjan 33 bin 660… Boş kontenjanın, bütün kontenjana oranı %8,5… Yani OKS boş kontenjan oranının iki katından daha fazla…

Bu yazımı yazmak için kasıtlı olarak bir iki gün bekledim… OKS”nin boş kontenjanlarını günlerdir konu edinerek veryansın eden büyük gazetelerin (!), büyük yazarlarının(!), ÖSS”nin kontenjanlarına nasıl yaklaşacaklarını görmek istedim…

Fakat, heyhat! OKS boş kontenjanları için haykıranlardan, ÖSS”nin boş kontenjanları için tık yok…

Yoksa amaç bağcıyı dövmek miydi?

Hadi atın beni bu köyden de…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..