Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
Eğitim
 

OKS’de tercihte yükselme sonuçları açıklandı. Şimdi ne yapmalısınız?

OKS’de tercihte yükselme sonuçları açıklandı. Şimdi ne yapmalısınız?
 

Sonuçların açıklanması için 1 Eylül pazartesiyi heyecanla bekleyen her ana-baba gibi tercihte yükselme sonuçlarının iki gün önce açıklanması bizim için de bir sürpriz oldu. Oğlum Cem’in tercihte yükselme sonucuna göre kayıt yaptırdığımız Samsun Ondokuz Mayıs Anadolu Lisesi’nde kalması biraz hayal kırıklığı yarattı diyebilirim. Siz de bizim gibi tercihte yükselme işlemi sonucuna göre aynı okulda kalmış olsanız bile 2-4 Eylül tarihleri arasında yeniden kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Böylece OKS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan yerleştirme süreci tercihinde yükselme işlemiyle sona yaklaşmıştır. Sona yaklaşmıştır; çünkü süreç henüz tamamlanmamıştır. (Tercihte yükselme sonucunu http://www.meb.gov.tr/sinavlar/sorgu/Oks/oks2008_YerlesIII/Ook_Frm_SS_2008.asp adresinden öğrenebilirsiniz)

Yukarı da Cem’in durumundan örneklendirerek kısaca ifade etmeye çalıştığım süreci açmakta fayda var.

Şöyle ki; OKS Puanınızla herhangi bir Fen, Anadolu veya Sosyal Bilimler Lisesine I. veya II. tercih hakkınızı kullanarak kayıt yaptırdınız diyelim. Sonra daha üst sırada yer alan bir okula yerleşebilmek için “tercihte yükselme işlemi” için de müracaat ettiniz. Tercihte yükselme işlemi sonucu kaydınızın bulunduğu okulda kalsanız dahi 2-4 Eylül tarihleri arasında kaydınızı yeniden yaptırmanız gerekmektedir.

Endişem birçok velinin “çocuğum aynı okulda kaldı, kayıt yaptırmıştım nasıl olsa” deyip yeniden kayıt yaptırmamasıdır. Çocukların geleceği ile ilgili böyle önemli bir konuda bakanlığın önlem almış olması gerekiyor. Okul müdürlükleri bu durumdaki öğrencileri gerekirse tek tek arayarak uyarmalıdır.

Tercihte yükselme işleminin amacı okul kontenjanlarında oluşan boşlukları doldurmak. Bu uygulamayla kontenjanın bir türlü doldurulamayan okul sorununa çözüm getirilmiş oluyor.

Tercihte yükselme işleminden sonra herhangi bir nedenle boş kontenjan oluşması durumunda dahi bu boş kontenjanlar için öğrenci kaydı yapılmayacaktır.

Peki; OKS sonuçlarına göre tercih listesindeki herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencinin hiçbir şansı kalmadı mı?

Var. Bu öğrenciler için son bir şans daha var. Anadolu meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları, Anadolu Tarım Meslek Liseleri, Tarım Meslek Liseleri, Adalet Meslek Liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ile Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesine yerleşen adayların kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu okullarda açık kontenjan kalması durumunda, Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 49. maddesine göre ilköğretim okulu diploma notu esas alınarak ön kayıt yoluyla öğrenci kabul edilebilecektir.

Bir değişiklik olmazsa; 4 Eylül saat 17.00’de boş kontenjanlar ilan edilecek, 5-6 Eylül’de ön kayıtlar alınacak. 6 Eylül saat 17.00’de sonuçlar açıklanacak. 7 Eylül saat 08.00-12.00 arası asil listedeki adayların kesin kaydı, boş kalan kontenjanlar içinde 12.00-17.00 arası yedek listeden kesin kayıtlar yapılacaktır.

Bu okullarda okumak istiyorsanız takvim doğrultusunda girmek istediğiniz okul müdürlüğüne başvurmanız ve başvurunuzu takip etmeniz yeterlidir.

Listesindeki herhangi bir eğitim kurumuna yerleşemeyen adayların fırsatı sadece bu kadar mı?

Listenizde Anadolu Sağlık ve Sağlık Meslek Lisesi vardı veya yoktu. Ama yerleşemediniz. Bu okulda öğrenim görmeyi hala çok istiyorsunuz. Bir şansınızın daha olduğunu müjdelemek isterim. Bu okulların tercihinde yükselmeden sonra boş kalan kontenjanlarına, 2008 OKS e-başvuru kılavuzunun “Başvuru Şartları” bölümünde yer alan şartlara göre OKS- MF puan türünün herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan öğrenciler arasından puan üstünlüğü esas alınarak ilgili okul müdürlüklerince ön kayıt yolu ile öğrenci alınacağını hatırlatırım.

Puanınız 160 üzerindeyse 4 Eylül saat 17.00’de ilan edilecek boş kontenjanlara 5-6 Eylül tarihlerinde ön kayıt alınacak, 6 Eylül saat 17.00’de sonuçlar ilan edilecek, 7 Eylül’de asil listenin kesin kaydı, boş kalan kontenjanlar içinse 8 Eylül’de yedek listeden kesin kayıtlar yapılacaktır.

Bu takvime uygun olarak girmek istediğiniz Anadolu Sağlık ve Sağlık Meslek Lisesi’ne başvurmanız çok istediğiniz bir dalda eğitim görmeniz için yeni bir şans yaratacaktır.

Başarılı olmak, iyi yetişmek için hangi okulda okuduğunuz o kadar önemli değildir. Önemli olan Okuduğunuz lise programının gereğini yerine getirmektir. Çalışmak, araştırmak, öğrenmek ve bunu yaşamına uyarlamaktır.

Çocuğun yaşamında bu denli akıl çeldirici varken okumak, öğrenmek ve ardından başarmak kolay iş değil.

Bu akıl çeldiricilerin başında bilgisayar ve cep telefonunun kontrolsüz, sınırsız kullanımı geliyor. Amaçsız kullanımı da ekleyelim öğrenme engelleri arasına… Bunu kendi çocuklarımın ve bir çok öğrencimin bilgisayarı sadece oyun aracı olarak görmesi nedeniyle derinden yaşayanlardan biriyim.

Bir taraftan da derslerinde bilgisayarı etkin kullanan bu konuda öğrencilerini, bu konuda doğru yönlendirmeye çalışan, bilgisayar destekli ödevler verip özendiren bir öğretmen olduğumun bilinmesinde fayda var.

Belki çözüm olur diye Cem’le sözleşme imzaladım, bilgisayarın kullanımıyla ilgili… Sonuç ne olur, bende bilmiyorum. Uygulayacağız, göreceğiz. İstek halinde sözleşme örneğini buradan yayınlayabilirim:))

2008-2009 Öğretim yılının öğrencilere, öğretmenlere, velilere hayırlı, uğurlu olmasını dilerim.

Musa Özcan

Uzman Öğretmen

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..