Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Sınavlar
 

OKS sonuçları kaos mu doğuracak?

OKS sonuçları kaos mu doğuracak?
 

http://egitim.milliyet.com.tr/Kategori.aspx?KategoriNo=93


Ortak görüş “sorular kolaydı”.

2008 OKS “en son, en kolay OKS” diye hatırlanacak...

Adayların çoğunun sevincini haykırarak sınav salonlarından çıkmasına şahit olmanın mutluluğunu yaşadım. Bu sevincin tercih aşaması ve sonrasında da sürmesini dilerim.

Ancak bazı kaygılarım var;

Dersaneler ( reklam amaçlı olsa da) soruların tamamını yapan adaylarını yüzlerle ifade ediyorlar. Bu yüzlerce, hatta binlerce adayın dereceye girmesi demektir. Bu bilgiler puan sıralamasının üst tarafında büyük yığılmanın işaretidir.

En iyilerin gideceği okullar bellidir. Kontenjanları da ortadadır. Örneğin kontenjanı 96 olan bir fen lisesini aynı puana sahip ikiyüz adayın tercih etmesi ihtimali ortaya çıkmıştır. Bu ihtimal sadece fen liseleri için değil, Anadolu liseleri için de söz konusudur. Bu durumda ne olacaktır? Kazanılmış haklar korunacağına göre kontenjan mı arttırılacaktır? Okulların fiziki şartları ortadayken bu gerçekleşmesi zor bir çözüm olsa gerek. Bizim aklımızdan geçen bu ihtimali yetkililer düşünmüş müdür? Bu sorular şimdilik cevapsız...

Peki düşündüğümüz ihtimali gündeme getiren MEB’nın soru hazırlamadaki politika değişikliği midir? Yani başarıyı soruları kolaylaştırarak yükseltme politikası mıdır? Böylece kamuoyuna sınav sonuçlarıyla Bakanlığın üstün başarı mesajı mı verilmek isteniyor? Sanmam! Bu olsa olsa soru hazırlama komisyonlarının ölçüyü kaçırmış olmasının sonucudur.

Bu arada 2008 OKS sorularını, öğrencinin okuduğunu anlama, karşılaştırma, oranlama, sonuç çıkarma, mukayese gibi yaratıcılıklarını ölçtüğü için başarılı bulduğumu ifade etmeliyim. Eleştirdiğim konu çok iyileri ayırt edebilecek zorlukta soruların yetersizliğiydi. Hayal kırıklığına yol açabileceğini düşündüğüm eksiklik budur.

Eğitimci bir baba olarak bu ihtimali önlem amaçlı gündeme getirirken, dileğim öngörülerimde yanılıyor olmaktır.

Not: Seviye Belirleme Sınanları için dershane desteğine ihtiyaç var mı? Cevabı http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=116199 linkinde... Mutlaka okuyun...

Musa Özcan

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..