Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

OKS sonucu açıklandı: Hatadan ders almamak üzerine bir yazı

OKS sonucu açıklandı: Hatadan ders almamak üzerine bir yazı
 

Dün OKS sonuçları açıklanacaktı, bir arkadaşımızın kızı da sınav sonucunu bekliyordu. Sabah erken Milli Eğitim Bakanlığı’nın www.meb.gov.tr adresine girdiğimde iki satırlık bir web sayfası ve bu sayfada sonuçların açıklanacağı saatin bilgisini bekliyordum. Çünkü ÖSYM böyle yapar. Herkes o sayfaya girmeye çalışacağı için sayfadaki yazı ve imajlardan oluşan büyük veri transferi olmasın ve sistem kilitlenmesin diye ana sayfa iki satırlık, içinde imaj olmayan bir sayfa yayına alınır. Link yoktur, açıklanacağı saat yazılı olur. MEB sayfasında “Sonuçların ilerideki saatlerde açıklanacağı” bilgisinin olduğu sayfa saat 10:40’da yayına konuldu. O saate kadar onbinlerce kişi yüzbinlerce kez sayfayı tıkladı ve MEB sayfasındaki kimbilir kaç kilobyte imaj ve dokümanı transfer etti. Saat 10:40’da içeriği kısalan sayfada, 3 Kbyte büyüklüğünde bir MEB logosu gün boyunca kaldı. Heyecanla sonuçları bekleyenler bu logoyu yüzbinlerce kez indirdiler. Logo sayfaya estetik bir görünüm veriyordu ama böyle zamanda önemli olan süs değil hizmettir. O logo hizmeti yavaşlatıyorsa kaldırırsınız. Sanki MEB “sistemim kilitlense de sonuçları açıklayamasam” diye bir çaba içindeydi. Saat 18 sıralarında sonuçlar verilmeye başlandı ama sonuca ulaşmak kolay değildi. Herkes bizim gibi yüzlerce kez tıkladı ve sistemi kilitledi. Bizim de sorumluluğumuz var ama yeterli altyapıyı hazırlamayan MEB asıl sorumludur.

Bu ilk defa olmuyordu. Her yaz Milli Eğitim Bakanlığı’nın OKS fiyaskoları ile karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir yazı yazmıştım (1). O yazıda OKS’yi ÖSYM yapsın derken ileride olacaklardan şüphem yoktu. 2005 yazında sınava yeğenim girdiği için OKS ile çok yakın ilgiliydik. O yazışmaları aktaracağımı yazmıştım.

Puanlar açıklandıktan sonra 19 Temmuz 2005’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bir mektubu e-posta ile gönderdim.

From: tiryaki
To: basinmus@meb.gov.tr
Sent: Tuesday, July 19, 2005 5:30 PM
Subject: ANADOLU LİSELERİ İLE İLGİLİ : ÖNEMLİ UYARI

Sayın İlgili
Anadolu Liseleri ile ilgili bilgi verdiğiniz
(...) dosyasındaki K kolonu
2004 YILI ÖNKAYITLAR SONUNDA KESİN KAYIT HAKKI KAZANAN EN SON ÖĞRENCİNİN YENİ SİSTEME GÖRE DÜZENLENMİŞ PUANI
bilgisini veriyor.

L kolonunda da ise
2004 YILI ASİL LİSTE SONUNDA KESİN KAYIT HAKKI KAZANAN EN SON ÖĞRENCİNİN YÜZDELİK DİLİMİ
bilgisi bulunuyor.

Bu iki bilgi arasında ciddi bir tutarsızlık vardır. Yani K kolonunun doğru bilgi içermesi olanaksızdır. Bu bilgiye göre Ankara örneğinde en az 25, 000 öğrenci bir Anadolu lisesine girebileceğini sanmış olmalıdır. Oysa Ankara'da yalnızca 9, 000 kontenjan vardır.

Geçen yılın puanlarından bu yıl için korelasyon yapılırken ciddi bir hata yapılmış olmalıdır. Doğru korelasyon yapmak için, en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik diliminin karşılık geldiği bu yılın aynı yüzdelik dilimdeki öğrencinin puanı hesaplanmalıdır.

Bu tablo öğrencilerin yanlış yönlendirilmesine neden olmaktadır. Ülkemizde yüzbinlerce öğrenci gereksiz şekilde umutlandırılmıştır.

Acilen bu dosyanın web yayınından kaldırılması ve konuda kamuoyuna bilgi verilmesi ve doğru tablonun en kısa zamanda duyurulması gereklidir.

Saygılarımla
Aydın Tiryaki

Not: Bu yargıya nasıl vardım:
Bu yıl sınava giren (...) puan aldı. Sizin verdiğiniz rakamlara göre bu puanla Ankara'da biri dışında tüm Anadolu Liseleri için puanı tutuyor görünüyor. Oysa yüzdelik dilimlere bakınca bu ancak yeni açılan Anadolu liseleri sayesinde olanaklı olacaktır. Oysa o ve arkadaşları sizin tablonuzdaki puanlara bakarak umutlu bir şekilde bekliyorlar. Okullara ve dersaneler de bu bilgiye dayanarak yanlış yorumlar yapıyorlar.

MEB’e gönderdiğim mektubu aynı gün Milliyet Gazetesinde Abbas Güçlü’ye de göndermiştim ve hemen gelen yanıt şöyleydi:

From: Abbas GÜÇLÜ
To: 'tiryaki'
Sent: Tuesday, July 19, 2005 5:37 PM
Subject: RE: ANADOLU LİSELERİ İLE İLGİLİ : ÖNEMLİ UYARI

Merhaba
Evet haklısınız
O puanlar son yedek listeden en son giren öğrencinin puanları. Oysa önemli alan asil liste puanı yarın bizim gazetede bunları vereceğiz
selamlar

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henhangi bir yetkili bu uyarı için bir yalanlama, ya da teşekkür mesajı gönderme nezaketi göstermedi.

20 Temmuz 2005 tarihli Milliyet Gazetesinde Abbas Güçlü olayı gündeme taşıdı (2). “OKS kılavuzunda dönüştürülmüş puanlar verilmiş. Ancak, söz konusu puanlar, yedek listeler de dikkate alınarak kaydolan en son öğrencilere ait. Bu çok yanıltıcı. Bu yüzden bizim tablomuzda yer alan puanlar, ilk yerleştirmeye yönelik. Kılavuzda yer alan yüzdelik dilimler de süper liseler dikkate alınmadan hazırlandığı için aynı şekilde yanıltıcı olabilir...” açıklamasını yaptı. Ertesi günü yayınladığı yazısında konuya iyice açıklık getirdi (3).

2007 yılında da, önce öğrencilerin diploma notlarının sistemi girişiyle ilgili sorunlar yaşandı (4). Sonra yanıt kağıtlarının kalitesi konuşuldu. En son olarak dün yüzbinlerce kişiyi akşama kadar beklettiler.

MEB yaptığı hatalardan ders de almıyor. 2005’deki OKS skandalından sonra birilerinin oturup “ne yaparız da bu hataları bir daha nasıl yapmayız” diye düşünmeleri gerekirdi. Dün gazeteler, n Internet sayfalarında bugünde baskılarında söylediği gibi MEB sınıfta kaldı. Daha önce bu kadar çok hata yapıp bundan ders almıyorlarsa oradan birilerin gitmesi gerekir.

Dün açıklanan sonuçlar umarım doğrudur ve öğrenciler yeni hayal kırıklıkları yaşamaz.

(1) OKS’yi ÖSYM yapsın (14-7-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=51988
(2) Abbas Güçlü (20-7-2005) “Kazanmak bu yıl çok daha zor” http://www.milliyet.com.tr/2005/07/20/yazar/guclu.html
(3) Abbas Güçlü (21-7-2005) “OKS kılavuzu hatalarla dolu” http://www.milliyet.com.tr/2005/07/21/yazar/guclu.html
(4) Okullar ÖSS ve OKS verisini nasıl hatasız gönderir? (21-7-2007) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=53393

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..