Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

Oks tercihleri nasıl yapılmalıdır?

Oks tercihleri nasıl yapılmalıdır?
 

Tahmin ettiğimiz gibi OKS’ de çok sayıda birinci çıktı. Ya ikinci veya üçüncüler… Sayılarını binlerle ifade edeceğimizden eminim.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=113974 adresindeki yazımda bu duruma dikkat çekmiştim. Maalesef öngörümüz gerçekleşti. Maalesef diyorum bu durumun tercih kargaşasına yol açma olasılığı daha da artmış görünüyor.

Buradan tercih yapacak tüm veli ve öğrencileri uyarmayı bir veli-öğretmen olarak borç biliyorum.

Önce sadece yüzdelik dilime bakarak tercih yapmamız bizi büyük yanılgılara sürükleyebilir. Yüzdelik dilim tabi ki önemli… Ancak asıl önemli olan çocuğun GENEL BAŞARI SIRASI’dır. Şöyle ki; sadece yüzdelik dilimine bakılarak çocuğun girmeyi çok istediği üç tercihi sıralamış olalım… Büyük bir risk aldık demektir. Öğrenci yerleşemeyebilir. Çünkü her yüzdelik basamakta yüzlerce hatta binlerce aday olduğuna göre, sizin çocuğunuz da aynı yüzdelik dilimin sonundaysa yerleşemeyebilir. Üstelik bu yıl bir kez tercih yapılacak. İkinci yerleştirmede hatta tercihte yükselmede de bu tercih listesi dikkate alınacağından tercih listesinin önemi daha da artmıştır.

Bunu kendi oğlumun OKS puanı verilerine göre örneklendirelim. Oğlum Cem’in TM puanı 387.294, genel başarı yüzdelik dilimi 11, 811. Bu puan ve yüzdelik dilimle Cem Samsun’da girmek istediği bir çok Anadolu lisesine yerleşebiliyor gibi görünüyor. Ama bu görünüş çok aldatıcıdır. 2007 OKS sonuçlarına göre bu puan ve yüzdelik dilimiyle çok sayıda Anadolu lisesine yerleşebilmiştir. Bu yıl durum böyle değil…

Bizim iyi bir tercih listesi oluşturabilmemiz için ilk dikkate alacağımız veri Cem’in genel başarı sırasıdır. Fen veya Anadolu liseleri 2007 OKS genel başarı sırasına göre en son kaçıncı sıradaki öğrenciyi almıştır. Asıl önemli olan budur. Listeyi buna göre oluşturmalıyız.

Yirmi tercih hakkımız var. Genel başarı sırasını dikkate alarak puanımızın üstünde ve altında mümkün olduğu kadar fazla tercih yapmalıyız. Çünkü bu yıl sadece bir kez tercih yapacağız. II. Yerleştirme ve tercihte yükselme (bir anlamda III. Tercih diyebiliriz) bu tercih listesine göre düzenlenecektir. O nedenle çok sayıda tercih hareket alanımızı genişletecektir.

Tercih ve yerleştirme süreci 11 Temmuz Cuma (bugün) sonuçların açıklanmasıyla başladı. 11-18 temmuz arasında internet üzerinden tercihler alınacak (yapılan tercihler ilgili okul müdürlüklerine mutlaka onaylatılmalıdır), 25 Temmuz 2008 I. yerleştirme sonucunun ilanı, 28 Temmuz–04 Ağustos 2008 kayıtlar, 05 Ağustos 2008 I. yerleştirme sonucuna göre boş kontenjanların ilanı, 06–10 Ağustos 2008 II. yerleştirme taleplerinin alınması

15 Ağustos 2008 II. yerleştirme sonucu ilanı, 16–22 Ağustos 2008 II. yerleştirme sonucuna göre kayıtlar, 23 Ağustos 2008 II. yerleştirme sonucuna göre boş kontenjanların ilanı, 24–25 Ağustos 2008 tercihinde yükselme taleplerinin alınması, 01 Eylül 2008 tercihinde yükselme sonucu ilanı, 02–04 Eylül 2008 tercihinde yükselme sonucuna göre kayıtlar şeklinde yürüyecektir.

Daha iyi bir eğitim kurumuna yerleşmek istiyorsanız tercih ve yerleştirme sürecindeki tüm haklarınızı kullanmanızı tavsiye ederim.

Musa Özcan

Uzman Öğretmen

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..