Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '07

 
Kategori
Eğitim
 

OKS’yi ÖSYM yapsın

OKS’yi ÖSYM yapsın
 

Son yıllarda OKS ile ilgili sorun yaşanmayan yıl anımsayan var mı? Bugün de gazetedeki haberin başlığı “OKS’de skandal” (http://www.milliyet.com.tr/2007/07/14/son/sontur04.asp). Bir sınıftaki 18 öğrenciden 16’sının İlköğretim Başarı Puanını belirleyecek diploma notu yanlış girilmiş. Notu 0, 5 olan öğrenci bile varmış ki, bu notla mezun olmanın olanaksız olduğu yazılı haberde.

Milli Eğitim Bakanlığı bu sınavın organizasyonunu hatasız yapmayı bir türlü başaramadığına göre bu konuda en deneyimli kuruluş olan ÖSYM’ye bu işi devretmelidir. Aslında 2005 yılından sonra bunu yapmalıydı.

OKS’de en büyük skandal ya da skandallar dizisi 2005 yazında yaşanmıştı. Sistemin hiçbir aşaması doğru yürümemiş çok sayıda öğrenciye gereksiz umutlar verilmişti. O yıl puan sistemi değişmişti ve bir önceki yıla ait puanlar yeni puan sistemine göre çevrilerek tablolar hazırlanmış ve hatalı hazırlanan bu tablolar MEB Internet sitesinde açıklanmıştı. O yıl yeğenim sınava girdiği için hemen hatayı görmüş ve o gün MEB’e bildirmeme karşın bir türlü değiştirmemişlerdi. Daha sonra gazetelere mailler göndermiştim (1) ve Abbas Güçlü köşesinde yazınca MEB bir açıklama yapmadan sessizce tabloları değiştirmişti. Bu sırada puanı düşük olan çok sayıda öğrenci iyi okulları kazandıklarını sanmışlar ve daha sonra büyük hayal kırıklıklarına uğramışlardı. O yaştaki yüzbinlerce çocuğa yapılan bu kötülüğün karşılığı olarak ne bir yetkilinin ne de bakanın istifası gelmişti.

OKS bir yarışma sınavıdır. Bir öğrencide yapılan hata tüm öğrencilerin sırasını değiştirdiği için hata bir kartopu gibi büyümektedir. Gazetede yazılı haberdeki örnekte hata okul tarafından yapılmış gibi görünüyor. Ancak MEB’in OKS yazılımlarında, bu kişisel hataları denetleyecek hiçbir mekanizmaları olmadığı belli oluyor.

Dikkatli bir veli hatayı ortaya çıkarmasaydı belki de hata hiç ortaya çıkmadan sümenaltı olup kaybolacaktı. OKS’de yapılan hataların faturası öğrencilere değil, MEB yöneticilerine çıkmalıdır.

Şu anda kimbilir bilinmeyen ne kadar daha hata vardır. Çözüm bellidir: OKS’yi ÖSYM yapmalıdır.

(1) O günlerde bakanlığa ve gazetelere yazdığım mailleri arşivimden bulup başka bir yazıda yayınlayacağım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..