Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Öksüz kalan sol

Öksüz kalan sol
 

Sağa göre ülkemiz solunu anlatmaya devam edelim.. Aslında ilk kullanılması gereken söz CHP sistem tarafından terk edilmiştir.. Öksüz bırakılmıştır.. Hala geçmişi ile yaşamaya çalışan bir harekettir.. -Gerek geniş kitlelerin istemleri, gerek devletçi/ bürokrat politikaların tıkanması gerekse değişimin artık sınanması gerektiği nedenleri sonucu (1950 den sonrası diyelim) demokrasiye (!) hafif geçiş sayesinde taşlar yerine oturmaya başladı.. Bu olayı başka bir toplumda/ kültürde yaşamaya mahkum olmuş insanların yolculuğuna benzetirim hep.. Yolculuk esnasında gardiyanların kesim hükümranlığı vardır.. Fakat yolculuk bitmiş ve insanlar yeni kültüre yerleşmiştir (?).. Ben bu yolculuğu gerekli gördüğümü, yapılması gerektiğine kesin inanlardanım.. Tam destek veririm.. Adı ne olursa olsun bu günkü sonuçlarına göre yapılması gereken en iyi ve tek yoldu derim.. Çünkü tarihi bu kadar hızlı bir yolculuk ile kısa zamanda aşabilen bir başka toplum daha yoktur.. Burjuva kültüründen sosyalist kültüre geçiş denemeleri geri dönüşle sonuçlandı.. Ancak bir doğu toplumundan batı kültürüne geçiş denemesi şimdilik başarı ile yürüyor.. Elbet her zaman geri dönüş tehlikesi var, bunun için denemeler ve girişimler ayan beyan ortada.. Ancak bu gün değişimin destekçilerini ve değişimin karşıtlarını sağ ve sol olarak görmek çok abes bence.. Sağ kesim içinde çok büyük bir kütle değişimin kazanımları içinde sayılması gerekir.. Değişim karşıtlarının bir türlü iktidarı kontrol edememesini nedeni de budur.. Türkiye’de siyasal sistemin asıl sigortalarından birisi aslında kendini muhafazakar/sağ olarak görenlerin büyük çoğunluğunun sisteme olan bağlılığıdır.. Solun temel derdi ise değişim hareketinin sekteye uğraması korkusudur.. Tüm enerjilerini bu olaya ayırırlar desek abartmış sayılmayız.. Bu korkularında haksız sayılmazlar diyerek yaptıkları işe saygı gösterelim.. Ancak dediğim gibi asıl sigorta değişim hareketinin epey tutmasıdır.. Fakat bu tek başına iktidar olmak için neden sayılmıyor.. Çünkü o yolculuk bitmiş ve varılan yerdeki kültürün gerekleri yaşanıyor..

-Devlet eliyle sermaye sınıfı oluşturulmuştur.. Çok güçlü bir üretime dayanmasa da epey varlıklı bir ticaret ve işbirlikçi burjuva yaratılmıştır.. Bunlar eliyle sağ/ burjuva kültürü yaratılamasa da, yerel ile evrensellik adına bir şeyler türetilmiştir.... Köylülükten kurtulan yeni şehirli işçiler/ hizmetliler filan derken yeni kültürün gereği olan kapitalist sistem tıkır tıkır işlemeye başlamıştır.. Şimdi burada desem k; Bu olaylar bile değişim hareketinin mühendisleri (özellikle söylüyorum iç/dış mühendislerin ortaklaşa hareketi) tarafından planlı programlı uygulanmıştır, sanırım epey karışacak işler.. Yani ülkede hem değişim hareketini ideolojik bekçilerini, öte yandan burjuvazi yaratıp sağı oluşturmak.. Benim gördüğüm bu.. Ne yapayım yani? İşte bu noktada solun terkedilmişliğini görürsünüz.. Sol sayılan kütle öksüz bırakılmıştır.. Sahipsiz kalmıştır.. Her şey son dönemde AKP’nin iktidara gelmesi ile değişti sanılıyor.. Bence ilk değişim hareketinin yarattığı burjuva/ bürokrat/ değişim mühendisleri temizleniyor.. Anadolu sermayesi adı altında sermaye el değiştiriyor.. Burada bir şeyi açık görmek lazım.. AKP tek başına bir ideolojik örgütlenmeyi anlatmaz.. Var olan, zaten var olan ve soymaktan yönetemez hale gelen yönetimin aynı görüşteki insanlar tarafından tasfiye edilmesi için ortaya çıkarılmış bir hizbidir.. İdeolojik olarak bu harekete yön verenlerin (gizli filan değil) niyetleri geri dönüşmüdür yoksa ülkemize özgü muhafazakar/ sağ bir yol haritasımıdır zaman gösterecektir.. En çok da toplum değişimi kabullenmiş midir çok kısa zamanda belli olacak.. Fakat açık olan şudur; Bu harekete yön verenler şu an toplumdaki tüm muhalif kesimlerin istemlerini kabul etmiş gözükmektedir.. Oysa bu yapıları gereği doğanın ruhuna aykırıdır.. Yaşamaları için toplumdaki tüm ötekileri arkasına almaya çalışmaktadır.. Bazen diyorum ki bunlar ya değişti, yada en iyi oyuncular bunlar.. Fakat doğal olarak sağ/muhafazakar yapısına kavuşacaktır.. Kendi sermaye sınıfını yaratınca ötekilerden uzaklaşma sürecine girecektir.. Hakkını teslim edelim, her şey bu analizler kadar basit değil, radikalizmin doğru adam olmayı içselleştiren çok idealist insan var o hareket içinde.. Çoğu da sol geçmişli..

Çok uzadı galiba yazı.. Sol denilen ana kütle kendine bekçilik görevi verdi.. Kendi kendine verdiği bu görev onu ne demokrat yaptı, ne solcu.. Değişimi korumak görevini defansif değil de ofansif yapsa belki başarılı olurdu.. Yavaştan var bir hareket.. Ötekileri görmeye başladı.. Umarım sistemin değişmesi ve korunmasına yönelik tarihi işlevini, toplumla birlikte kendinin de birlikte evrimlesin de görür.. Burada hep sağa göre sol anlatıldı.. Sırada öteki sol olacak bir daha yazı olursa..

 
Toplam blog
: 615
: 948
Kayıt tarihi
: 25.06.10
 
 

1959 Denizli doğumluyum.. İ.Ü. İktisat Mezunuyum.. Emekliyim ve hala çalışıyorum.. Yaşam bizden önce..