Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '07

 
Kategori
Eğitim
 

Okul başarısını etkileyen faktörler ve tedavisi

Okul başarısını etkileyen faktörler ve tedavisi
 

Bahçeşehir Belediyesi konferans salonunda perşembe günü “ Okul başarısını etkileyen faktörler ve tedavisi” konulu seminer verildi. Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildız, hep psikolog, psikiyatrist, çocuk gelişim uzmanları gibi dallardan duyduğumuz çocuklarla ilgili sorunları beyin açısından değerlendirerek olaya farklı bir yaklaşım sergiledi. Bahçeşehirlilerin yoğun ilgi gösterdikleri seminere katılanlar hem çocukların hemde yetişkinlerin beyin özellikleri ile ilgili son gelişmeleri öğrenme olanağı buldular.

Beyin ön bölgesinin 20’li yaşlara kadar gelişim gösterdiği, bu süre içinde sürekli gelişen ve öğrenen beynin bundan sonraki yaşantısı için gerekli olacak temel duygu, düşünce ve davranış modellerini bu yaşa kadar edindiği belirtilerek ev ve okul disiplininden uzak yetişen çocukların gelecekte ciddi kişilik ve sağlık sorunları yaşayabildikleri belirtildi. Son yapılan bilimsel çalışmalarda beyin ön bölgesinin, iç organların çalışmasından sorumlu olan sistemin yönetim yeri olduğu, iyi bir gelişme gösteremediği taktirde ciddi sağlık sorunların nedenini oluşturduğu ifade edildi. Beyin ön bölgesinin gelişmesini etkileyen nedenler; anne-babadan alınan kalıtım özellikleri, doğum esnasında yaşanan sorunlar, yeterli anne sütü alamamak, çocukluk döneminde geçirilen ateşli hastalıklar, beslenme alışkanlıkları, aile ve okul disiplini ve hafif ya da şiddetli olan kafa darbeleri olarak sıralandı.

Seminerde üzerinde özellikle durulan konular disiplin, kafa darbeleri ve beslenme idi. Örnegin beyin ön bölge duyarlılığı sonucu gelişen dikkat eksikliği ve/ya da hiperaktivite sorununun Almanyada görülme sıklığı % 3, 8 iken arap ülkelerinde bu oranın % 14, 9 olduğu belirtilerek, Almanyada çocukların daha disiplinli yetiştirilmeleri sonucu bu hastalığın 5 katı daha az görüldüğü belirtildi.

Hafif kafa darbelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr Güçlü Ildız, beynin çalışmasını olumsuz yönde etkilediği ve darbeden sonra şikayetlerin aylar hatta yıllar sonra ortaya çıktığını söyledi.

Beslenme ile ilğili olarak, basit şekerlerin (sofra şekeri) icadının 600 yıl önceye dayandığı, yaygınlaşmasının ise 200 yıl önce olduğu, doğada bulunmayan rafine edilmiş basit şekerlerin, yüzyıllar içinde gelişen bünyemize henüz uyum sağlayamadığı için ciddi zararları olduğu, şeker alımından 2 saat sonra gelişen kan şekeri düşüklüğünün çok zararlı olduğu ve mümkün olduğunca şekerli ve ambalajlı besinlerden uzak durmak gerektiği belirtildi.

Beyin duyarlılığı ya da çalışma bozukluklarının MRI ya da tomografi ile gösterilemediğini teşhisi için yeni gelişen bir yöntem olan beyin haritalama (QEEG) ile gösterilebildiğini belirten nöroloji uzmanı Dr Güçlü Ildız, tedavi için şunları söyledi: Ne yazık ki bilinen ilaçlar beyin ön bölge duyarlılığını düzeltemiyor. Bunun için ben doğal yöntemlerle birlikte nöroterapi yöntemini uyguluyorum. Nöroterapi bilgisayarlı alet eşliginde yapılan, yarım saatlik seanslar halinde verilen ve dünyada etkinligi ve yaygınlığı hızla gelişen bir yöntem. Beyin çalışma özelliklerini beyin haritalama yöntemi ile görüyor, nöroterapi ile görülen bozukluklar tedavi edilebiliyor.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri www.noroterapi.com adlı internet sitesinden edinebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 21
: 1271
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

Nöroloji uzmanıyım. Tedavilerin hastalık belirtilerine göre değil kişiye özel olması gerektiğini ..