Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Emrah Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskemrahozturk

19 Nisan '17

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Okul Çağı Çocuğunun Gelişim Özellikleri

Çocuklar hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak çok hızlı değişimler geçirerek büyürler. Bu değişimleri takip etmek çok heyecan vericidir. Her dönemin kendine has özellikleri vardır. Bu özellikleri bilmek çocuğun gelişimine daha hassas olmak ve daha sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için gereklidir. Özellikle yaşamın ilk yıllarında değişimler hafta gibi kısa süreler içerisinde olmasına rağmen okul çağına yaklaştıkça bu süreler uzar. Yine de her çocuğun gelişimi ve hızı kendine has olduğu için bu özellikleri bilerek takip etmek faydalı olacaktır.

Burada, okul çağı dönemindeki çocukları hassas bir şekilde takip etmenizde yardımcı olacak bilgileri sunma amaçlanmaktadır.

Okul öncesinde gözlemlenen haz ilkesi azalır, yani çocuk sadece ona haz veren durumların peşinden gitmeyi bırakır. Bu dönemde gelişim aşağıdaki gibi takip edilir:

Somut işlem dönemi (7-11 yaş):

Bu yaş dönemindeki çocuklar bilişsel olarak daha hızlı bir gelişim göstermelerinden dolayı bilgileri gruplanabilir, sınıflandırılabilir. Yani, çocukların düşünce biçimi duyu organlarıyla algıladıkları üzerinden olur, bilgiyi somut olarak algılayabilirler. Bu yüzden bu döneme somut işlem dönemi denir ve soyut işlem dönemine geçişi sağlamaktadır. Bu dönemdeki bir çocuktan soyut işlem gerektiren beklentilerin olması uygunsuz olacaktır.

Soyut işlem dönemi (12-16 yaş)

Bu döneme gelindiğinde çocuk artık daha karmaşık bilgileri işleyebilir. Soyut kavramlar üzerinde bilgi sahibidir ve karar alırken bunlardan da yararlanabilir. Dikkatini daha uzun süre koruyabilir ve hafızası daha kuvvetlidir. Olayların sebep-sonuç ilişkisini kurabildiği için davranışlarının sonuçlarını öngörebilir. Bu dönemde bireyin sosyal gelişimi hızlanmıştır. Arkadaşlıklar daha ön plana gelmektedir. Bu yüzden de kendinin daha çok içinde bulunduğu arkadaş grupları içinde değerlendirmektedir.

Genel anlamıyla bu şekilde seyreden gelişim her çocuk için farklı olacaktır. Bu dönemde ailenin yapması gereken çocuğun gelişimine ve ihtiyaçlarına hassas olmalarıdır. Böylelikle çocuğun davranışının gelişim özelliğinden mi yoksa bir soruna mı işaret ettiğini anlamaları mümkün olacaktır. Bu farkı daha iyi anlamak, gelişimi daha sağlıklı desteklemek için gerekli görüldüğü zamanlarda bir uzmandan yardım almak yerinde olacaktır. Doğru bilgilenen anne ve baba çocuğuna karşı destekleyici olarak her an yanında olduklarını hissettirebilir.

Aileden Beklenen Tutum:

Sosyal gelişimi desteklemeli

Denemelere fırsat vermeli

Bağımsızlığa vurgu

Sorulara cevap vermeli

 

 

 
Toplam blog
: 3
: 424
Kayıt tarihi
: 09.04.17
 
 

Uzman Psikolog Emrah Öztürk Antalya'da lise eğitimini bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul..