Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '13

 
Kategori
Okul Öncesi
 

Okul öncesi çocuklarda yabancı dil eğitimi

Okul öncesi çocuklarda yabancı dil eğitimi
 

Okul öncesi çocuklarda yabancı dil eğitimine en erken kaç yaşından itibaren ve nasıl başlanabilir?

Buna verebileceğimiz cevap çocuk nasıl annesinden dil eğitimini Türkçe olarak alıyorsa anne karnında cenin halindeyken bile ve doğduğu andan itibaren de ona dil eğitimide verilebilir. Peki bu nasıl olmalıdır?

Anne hamile iken uyurken bulunduğu odada kısık sesle slow hedef yabancı dilde şarkılar dinlemelidir bu şarkılar anne karnında bulunan bebeği de etkileyecektir. Onun doğduğu andan itibaren dile olan yatkınlığına destek olacaktır.

Çocuklar küçük yaştan itibaren televizyonda çizgi film izlemeye, şarkılar söylemeye bayılmaktadır. Anneleriyle oynadıkları oyunları unutamamaktadırlar.

Elbette küçük çocuklar ingilizce olarak Caillou izleyerek, Youtube'tan çocuk şarkıları izleyerek annesinin eşliğinde yabancı dil alt yapısını oluşturabilir. Özellikle çocuklar uyurken hafif sesle slow ingilizce şarkılar dinletilebilir.

Bu şelilde alacağı ilk eğitim okul öncesi 4-5 yaşından itibaren onun dil öğrenimini dahada hızlandıracaktır.

Bu konuda hazırlanmış en iyi eğitim seti Tell me more for Kids'in 4-7 yaş arası için hazırlanan ve dünyada ilk ses tanıma sistemli eğitim setini kesinlikle tavsiye ederim. Bu set çocuklar için çok önemlidir.

Şayet anne veya herhangi bir aile büyüğü bu cdlerle eğitim verecekse mutlaka BAY Becerikli modunda ve yarı palyaço yarı öğretmen modunda ders vermelidir. Okul öncesi ve ilk öğretimde Yabancı dil dersi veren öğretmenler, ders içinde coşkuyu, eğlenceyi oyunu ve dozunda bir rekabeti beraberinde götürmelidir. Bunlar o çocuğun o dersi asla unutmamasına, o dersi sevmesine yol açacaktır.

Eğlenen çocuk daha hızlı öğrenir.

Bu cd'lerin algoritması nasıldır?

1- İlk önce resimlerin üzerine klikleme yapın. Gelen sesi önce siz sonra çocuk seslendirsin. Hafıza Kartlarına bayılmaktadır çocuklar. Hafıza kartlarını keyifle oynayın.

2-Mikrofonu takın ve ses tanıma sistemi ile şarkıları önce cd ye söyletin sonra tek tek çocuğunuz mısraları sonrada şarkının tamamını söylesin.

3-Çizgi filmleri izletin ve sonra seslendirmesini çocuğunuza mikrofonla yaptırın.

4-Youtube'da Lenka'nın "Everything At Once" gibi çocuksu ve danslarla süslenmiş şarkıları dinletilmeli nakaratları çocuklara söyletilmelidir. Dans ederken nakaratla şarkı söyleyen çocuk daha etkin bir öğretim içine girer.

5-CD içinde diğer bulmaca ve eğlenceli kısımlarda mutlaka yapılmalıdır.

İlk 7 cd ev ve ev içinde bulunan nesneleri yani rating'i en yüzksek kelimeleri eğlendirerek öğretmek içindir. Sırasıyla Yatakodası, Banyo, Çalışma Odası, Mutfak, Oturma Odası, Bahçe, Garaj dır ve bunları sırasıyla yavaş yavaş ve sindirerek vermelisiniz.

Yabancı dil eğitiminin önemi sadece çocukların mesleki başarısı için değildir, onların hayata bakış açısının zenginleşmesine, geniş ve çok yönlü bakmalarına, faşizm hastalığından kurtulmalarına ve insandıkları değerleri rahatça anlatabilecekleri sağlam bir nesil olmalarına yol açacaktır. 

Yukarda anlattıklarım, Türkiye gibi özellikle yabancı dil öğretme konusunda istenilen düzeyde olmayan, ırkçı perspektifle "Gavur benim dilimi öğrensin" diyen sığ kafaların bolca bulunduğu ülkelerde çok önemlidir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..