Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

Okul sağlık programı: 1

Toplumumuzun daha sağlıklı olması ve öğrenim gören öğrencilerin başarılarının artması, okuldaki sağlıkla başlamaktadır. Okul gibi, mecburen kalabalık ortamlarda bulunan kişilerin öncelikle hasta olmamayı öğrenmeleri; olurlarsa da hafif atlatmayı becermelerini sağlamak gerekli.

Hastalanmamak için neler yapabiliriz:

1- Tüm aşılar zamanında ve düzenli yapılmalıdır

2- Dengeli ve düzenli beslenmeliyiz; kıstasımız, ne zayıf ne de şişman olmalıyız

3- Yeterli ve düzenli uyumalıyız

4- Anksiyetemizi(sıkıntımızı) olabildiğince azaltıcı davranışlar geliştirmeliyiz.: Spor yapmak, müzikle, resimle uğraşmak, okumak, yazmak vb.

5- Bulunduğumuz ortamda sigara içirtmemeliyiz

6- Odamızı, dersliğimizi havalandırmalı; eğer güneş alıyorsa güneşlendirmeliyiz

7- Başarılı olmak için uğraşmalıyız. Başarı azim ve çalışmakla mümkündür. Bu, motivasyonbağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Yorgunlukla, hastalığı karıştırmamak gerekli. Tabii ki uğraşlarımızda yorulacağız; ama dinlenince rahatlayıp, mutlu olacağız.

Okullarımızda, tüm çocuklarımızın sağlık dosyaları hazırlanmalıdır. Doğuştan veya daha sonradan oluşan kronik (sürekli) hastalıklar, yapılan aşılar, varsa allerjik durumu, alışkanlıkları, hobileri buraya işlenmelidir. Her okulda; okulun nüfusuna göre tam gün yada yarım gün doktor, hemşire bulunabilmelidir. Doktor, her çocuğu sağlıklıyken muayene etmeli; bulgularını dosyaya işlemelidir. Her zaman gözden kaçabilen tansiyon ve göz muayene bulguları, kilo-boy persantilleri ,iskelet sisteminin durumu mutlaka kaydedilmelidir. Yapılabilinirse ebeveynlerine kadar kronik hastalıklar (Şeker, Tansiyon, Kalp hastalıkları gibi) sorgulanıp not edilmelidir. Bu bilgiler, okul doktorunun insiyatifiyle; sınıf öğretmeni, rehber öğretmen, müdür yardımcısı ve veliyle paylaşılmalıdır.

Beslenme konusu da iyi irdelenip denetlenmelidir. Eğer okul uygunsa mutfak kurulup sıcak yemek çıkarılmalıdır. Nasıl olsa bir öğün diyerek geçiştirmemeliyiz. Özellikle tam gün eğitim alan çocuklarımız için bir ana, iki ara öğün gerekebilir. Bu olanak yoksa sağlıklı bir kantin oluşturulmalıdır. Yani; fast- food değil, belki ızgara köfte; patates kızartma değil, dekoratif şekilde haşlanmış patates, cola, fanta, sprite değil; ayran, yoğurt, süt, %100 meyve suyu (hatta taze sıkılmış) olmasını sağlamalıyız. Bu menüyü hazırlamak ne zordur, ne de karsızdır. Kantinci biraz bilinçli hareket edebilirse, biraz humanist-idealist olabilirse hem para kazanacaktır; hemde vicdanen rahat olacak, başkalarına da örnek teşkil edebilecektir. Bir sonraki yazımda, bunların hepsini sağlayamadıysak da pek çoğunu gerçekleştirdiğimiz kendi okulumuzun sağlık anlayışını ve işleyişini somut olarak sizlere sunmaya çalışacağım.

 
Kayıt tarihi
: 12.07.06
 
 

02 Ağustos 1956'da Uşşak'da doğdum. Salihli Namık Kemal İlkokulu’nu, Uşşak Halit Ziya Uşaklıgil Orta..