Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Okul ve eğitim kurumlarında duygusal ve sosyal zeka

Okullarımızın müfredatı daha ziyade öğrencilerin sayısal ve sözel zekalarını geliştirmeye yöneliktir. Son zamanlarda yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki yaşamda duygusal ve sosyal zekanın önemi göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi göz önüne alındığında “Duygusal ve sosyal zeka” gelişimi okul öncesinden başlayarak okul dönemi yaşlarda devam etmektedir. Bu önemli konudaki gelişime okulların katkı yapabilmesi mümkün ve aynı zamanda da gereklidir. Bu konuda yapılabilecek çalışmaları öğrencinin çevresinde bulunan okul yönetici ve çalışanlarına, öğretmenlere, anne-babalara, öğrencilere yönelik olarak planlamak yararlı olacaktır.

Bu konuda yapılabilecek çalışmaları şöyle sıralayabiliriz.
* Okul yöneticiler için duygusal ve sosyal zeka eğitimleri ve duygusal ve sosyal birer varlık olarak kabul edebileceğimiz okullar ile ilgili çalışmalar,
* Okul çalışanları için duygusal ve sosyal zeka eğitimleri,
* Öğretmenlerin sınıf yönetiminde duygusal ve sosyal zeka becerilerini kullanabilmelerine yardımcı olacak eğitimler düzenlenebilir.
* Anne-babaların duygusal ve sosyal zeka becerilerinin geliştirilmesi konusunda ayda bir hafta sonu gündüz ya da bir aksam 2-3 saatlik aşağıdaki konularda konferanslar verilebilir:
? Duyguları tanımak,
? Duyguları yönetmek,
? Empati becerileri,
? Dinleme becerileri,
? Hedef belirleme,
? Stres yönetimi,
? Çatışma yönetimi,
? İlişkileri yönetmek

* Öğrenciler için duygusal ve sosyal zeka becerilerini geliştirici çalışmalar: rehber öğretmen ve sınıf öğretmenlerince her sınıfa haftada bir gün öğleden sonra oyun, gezi, aktivite şeklinde “Duygusal ve sosyal zeka”yı geliştirici çalışmalar yaptırılabilir.

Bu amaçla yapılacak çalışmalarda aşağıdaki ana temalar seçilebilir.
? Duyguları tanımak,
? Duyguları yönetmek,
? Öz değerlendirme
? Özgüven
? Empati,
? Dinleme becerileri,
? Hedef belirleme,
? Stres yönetimi,
? Çatışma yönetimi,
? İlişkileri yönetmek
? İşbirliği
* Öğrenciler için özmotivasyon ve hedef belirleme konusunda özellikle 7 ve 8 nci sınıflara yönelik olarak eğitim ve seminerler planlanarak uygulanmalıdır.

 
Toplam blog
: 40
: 730
Kayıt tarihi
: 15.10.06
 
 

Lisans Eğitimini KHO Harita Bölümü'nde yapan Eray Beceren, YeditepeÜniversitesi "Eğitim Yönetimi ve ..