Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Okulda Beslenme nasıl olmalı?

Okulda Beslenme nasıl olmalı?
 

Okul çağındaki çocuklar sürekli büyüme ve gelişme evresinde oldukları için beslenmeleride ayrıca önem ve itina gerektirmektedir. Okul çağındaki çocuklar kalabalık içerisinde bulunduklarından bulaşıcı hastalık ihtimalleri daha yüksektir. Vücutlarının daha dayanıklı olması gerekir bunu ancak dengeli beslenme sağlar.
Türkiye'de ana okulu,ilkokul ve orta okul öğrencilerinin toplamı yaklaşık 12 milyonu bulmaktadır . Yani tüm nüfusun yaklaşık 1/5 i kadardır.
Yapılan araştırmalada okul öncesi çocuklarda %16 beslenme bozukluğu vardır.
A-B vitamini yetersizliği %15-37
D vitamini yetersizliği %19.8
C vitamini yetersizliği %44-72
olarak bulunmuştur.
Ayrıca öğrencilerimizin %60-85 kahvaltı yapmıyor.
%25-43 sokaktan alışveriş yapıyor.
süt ve ayran tüketimi %15-25 arasındadır.
Çocuklarımız öncelikle okula kahvaltı yaparak gelmelidiler.Kahvaltılarının süresi en az 15 dakika olmalıdır. Kahvaltılarında peynir,zeytin,domates,yumurta,bal,reçel bulunmalıdır. Kahvaltıyı çok kısa sürede yapmamalıdır
.İsveç'te yapılan bir araştırmada kahvaltı yapan çocuklarda konsantrasyon artışı,hata yapma oranında düşme,fiziksel dayanıklılık ,çalışma hızında artış,yaratıcılık gücünde artış görülmüştür.
Avrupa ülkelerinin çoğu süt programına geçmişlerdir. Sütün faydalarının azımsanmıyacak kadar çok olduğu büyüme döneminde vücudun çok ihtiyaç duyduğu ve içerisinde hem enerji,hem vitamin,hem kalsiyum içerdiğinden çocuk için en önemli ihtiyaç olduğu bilinmektedir.
Portekizde kişi başı yıllık süt tüketimi 70 litredir. Ayrıca okul döneminde zeka ve başarınınartmasını sağlamaktadır. Sütü çocuklarınızın hayatına ne kadar çok yerleştirirseniz o kadar faydasını göeceksiniz. Çocuklarınızın fiziksel görüntülerindede gelişme sağlayacaktır. Süt boyun uzamasında en etkili besindir.
Çocuğunuzu okula gönderirken beslenmesine evde yapılmış pasta,kek ,tavuklu sandviç koyabilirsiniz. İçecek olarak meyve suyu veya süt verin. Okulda çocuğunuzun ne yediğinden haberdar olun. Eğer çocuğunuzun okulda yemeği okul tarafından veriliyorsa mutlaka yemek listesini alın. Eğer okulda etli yemek olduğu gün siz sebzeli ve zeytinyağlı yemek yapın. Unutmayın dengeli beslenmek he tür besinden ihtiyaç duyulduğu kadar almaktır.
Çocuklarınıza dengeli beslenmenin yararlarını muhakkak anlatın. Önemli bir çok hastalık çocukken dengesiz beslenme sonucu oluştuğunu çocuklarınız bilsin. Onlara harçlık verdiğinizde dengeli beslenebilme için doğru yerlerde harcayabilmeleri için dengeli beslenmeyi bilmeleri gerekmektedir. Öğretmenlerindende dengeli beslenme için beslenme çantalarında neler olması gerektiğini vurgulamalarını isteyebilirsiniz.
Beslenme zeka açıyor,motivasyonu arttııyor,hastalıktan koruyup direnci arttırıyor dengeli beslenmeye önem verin çocuğunuzun kahvaltısını siz hazırlayın.Kahvaltıda en az 15 dakika rahat bir kahvaltı yapsın.
Kantinlerin denetlenmesinde ve çocuğunuzun hangi tür besinlere yönelmesini sağlayabilirsiniz. Yani şekerleme yerine süt ürünlerini tercih edebilir. Çocuklarınızı besin türleri ve değerleri hakkında bilgilendirin.
Dondurmada süt bulunur alınabilir gibi örneler verebilirsiniz.
Çocuklarınızı ödüllendirirken asla fast-food çeşitleri ile ödüllendirmeyin alışmasın fast-food da.
Evinizde muhakkak sabah,öğle,akşam üç öğün yeme alışkanlığı olmalı. Okulda çocuğunuzun yemeğini hazırlarken çeşitliliğe özen gösterin.Muhakkak süt içme alışkanlığını kazandırın. Avrupada bir çok devlet süt projesinde öğrencilere bedava süt veriyor. Gelişim düzeylerinin arttığı verileri elde edilince süt miktalarında artış yapıyorlar.
Yani süt en önem verilen besin olmalı. Çocuğunuz sütü sevmiyorsa sütten yapılan tatlılar yapabilirsiniz sütlaç,kazandibi....gibi.
Çocuklarınız beslenme alışkanlıklarını okul döneminde kazanırlar bunu aklınızda tutun. Okul dönemindeki düzen ve programlı gidişatı sağlamak sizin elinizde.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..