Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '13

 
Kategori
Okullar
 

Okulda kooperatifçilik haftası

2002’den beri her yıl Fransa’da, OCCE[1] ve  COOP-FR[2], Okulda kooperatifçilik Haftası[3] düzenlerler. Bu anma olayı, ilköğretimden ortaöğretime, anaokulundan liseye, tüm öğrencileri kapsar.

18-23 mart 2013tarihlerinde, OCCE ve  COOP-FR tarafından 11.ci Okulda Kooperatifçilik Haftası, tüm Fransa’da gerçekleştirildi. Kooperatif uygulamaları hakkında tartışmalı toplantılar, kooperatif oyunları, ralliler…  vb.. pek çok etkinlikler  düzenlendi.

Okulda Kooperatifçilik Haftası’nın amacı,  kooperatif işletmelerle okul insanlarının karşılaşmalarını  kolaylaştırarak kooperatifçiliğe ve kooperatif eğitimine gençliğin, eğitim dünyasının ve kamuoyunun duyarlılığını artırmaktır.Kooperatif işletme dünyası ile özel ilişkisi olan öğrencileri ve öğretmenleri  etkilemek, kooperatifçiliğin kattığı değerleri vurgulamak ve onları ekonomiyle  bağlantılı kılan toplumsal tercihi açıklığa kavuşturmaktır.

Gençlik, Milli Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ve Bakanlıklararası Toplumsal Yenileşme ve Sosyal Ekonomi Kurulu tarafından desteklenen bu eylem, kooperatif yapıyı ve değerleri teşvik etmeyi amaçlayan sınıflarda ve okullarda çok sayıda  etkinlikler ve inisiyatifler doğurmuştur. Kendi çeşitliliği içinde kooperatif işletmeleri (üretim kooperatifleri, tarım kooperatifleri, banka kooperatifleri, tüketim kooperatifleri, vb..) ve okul dünyasını bir araya getiren “Okulda Kooperatifçilik Haftası”,  ayni zamanda bazı ziyaretlerin ve toplantıların organizasyonunu kolaylaştırarak, kooperatif şirketler ile onun uygulamalarının tanınmasında farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. İnsanlığın zararına  sadece sermayeyi ödüllendiren diğer işletme biçimlerinin  yanında, başka işletmelerinde de  var olduğunu   göstermektir.  Aşırı sert ve dayatılan kapitalizmin ve kolektivizmin arasında mümkün üçüncü bir yol  olduğunu ortaya koymaktadır : sosyal ekonomi . Böylece , kooperatifçiliğin sadece “iyi bir düşünce” veya ütopya olmadığını, fakat geleceği taşıyan eğitsel, toplumsal ve ekonomik bir projeyi temsil ettiğini göstermektir. “Okulda Kooperatifçilik Haftası”, ayni zamanda , başkaları için ve başkaları tarafından ve başkaları ile” öğrenmeğe olanak veren diğer pedagojik uygulamaların, var olduğunu keşfetmelerine öğrencilere imkan tanımaktadır. Kooperatif işletmeler, düşünce ve zenginlik yaratmaktadırlar.

Okulda Kooperatifçilik Haftası”için  Jean-François Draperi[4] tarafından hazırlanan e-kitap,11 bine yakın  sosyal ekonomi bilgileri öğretmenlerine gönderilmiştir. Hedeflenen  amaç,  öğrencilere – geleceğin yurttaşlarına- ekonomik dünyanın çoğulculuğunu  anlatmaktır.

Çünkü, sermayeyi ödüllendirmeyi değil, üyelerinin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını yanıtlama amacına sahip olan kooperatif işletmeler, dünyanın her yerinde kalkınmanın ve ekonomik demokrasinin aktörleridir.

Kitapta çok sayıda tablolar, tarihi anımsatmalar, sentezler, örnekler – avrupadan, latin-amerikadan, afrikadan ve asyadan – bulunmaktadır ve öğrenciler için eğlenceli egzersizler önerilmektedir. Jean-François Draperi tarafından gerçekleştirilen kurs materyali, sosyal ve ekonomi bilimi öğretmenlerini  hedeflemektedir. Okul programları çerçevesinde, kooperatif işletmeleri ve uygulamalarını, canlı bir şekilde öğrencilere  keşfettirmekte  ve farklı işletme biçimlerini sunarak, onları tanıtmaktadır. Bu kitabın amacı, - yurttaş olarak- ekonomi dünyasının çoğulculuğunu anlamayı, öğrencilere sağlamaktır[5].

Güncelleştirilmiş ve eklemeler yapılmış bu baskıda yazar, aşağıdaki konulara açıklık kazandırıyor :

·       yönetişim konusunda kooperatif uygulamaları;

·       sürdürülebilir kalkınma ve kooperatifçilik;

·       adil ticaretin önemli aktörü olarak kooperatifler.

*

OCCE il birlikleri, Okulda Kooperatifçilik Haftası’nın  başlangıcından beri, kooperatif girişimlerin keşfi ve tanıtımı için çeşitli belgeler üretmiştir.

SONUÇ (?)

Fransa dünyada ,  ekonomide ve toplumsal olgularda kooperatif işletmelerden en iyi yararlanabilen birkaç ülkeden biridir.  Özellikle sosyal ve dayanışma ekonomisi kavramına sürekli katkıda bulunan eğitim ve araştırma çalışmaları ile dikkati  çekmektedir. Son onlu yıllarda temel eğitim içinde  yer alan kooperatifçilik eğitimi programı ve  bu konuda ürettiği pedagojik materyallerle  de dikkati çekmektedir.

Kooperatifçi selamlarımla….

Dr. Ayhan ÇIKIN

t.ayhan46@yahoo.com.tr



[1] l’OCCE (Office Central de la Coopération à l’Ecole : Okulda Kooperatifçilik Merkez Ofisi)

[2] Coop FR , Fransız kooperatif hareketini temsil eden bir örgüttür. 1968’de “Groupement national de la coopération (GNC)”  adıyla kurulmuştur.

[4] Jean-François Draperi,  Les entreprises coopératives, http://www.occe.coop/federation/component/attachments/download/1621

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..