Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '08

 
Kategori
Eğitim
 

Okullar açılırken Psiko Drama eğitimi...

Okullar açılırken  Psiko Drama eğitimi...
 

algıpsikodrama.com'dan


İnsanoğlu, yaşam sınavında başarılı olabilmek için dört önemli aşamadan geçmektedir. Bunlar, bebeklik, erinlik, ergenlik ve olgunluk dönemleridir.

İlk üç dönemi sağlıklı geçiremeyenlerin olgunluk döneminden söz edilemez.

Bebeklik dönemleri , genellikle kapalı devre geçiştirilen dönemlerdir.

Eğitim sorunlu toplumlarda, bu dönemler hep gözardı edilir.

Halbuki ana rahmine düşen bu dünyanın en zeki varlığının yaşam süreci, doğmadan başlamamış mıdır ?..

Annesiyle sevinen ;onunla üzülen ;onun psikolojik durumuna göre hareketlerini ayarlayan bebek, artık yaşam çemberine girmiştir.

Çevreden gelen müzik seslerine kulak kabartan ve hatta müzik tempoları tutarak anne karnını tekmeleyen bu şirin yaratık, ebeveynlerinden ve toplumundan çok şeyler beklemektedir.

Çünkü dünyaya geliş serüveni onun -başına sarmalanırken- kişisel onayı alınmamıştır ;ama sonraki tüm yaşantısında , aile bireylerinin ve eğitim odaklarının kendi dışında alacağı kararlardan sorumlu tutulmaktadır.

Dahası her fırsatta yargılanmaktadır. Başkalarının istekleri doğrultusunda yaşamına şekil vermek zorunda kalmak; ne kadar zor bir durum değil midir ?..

İşte, dünyaya getirilen bebeklerin kişilik gelişimleri, altlarını kirlettikleri durumlardaki ebeveyninin davranışlarınızdan tutun , onun mama yerken yapılan zorlamalara değin yeni şekiller, boyutlar almaktadır.

Erinlik döneminde ve ergenlik döneminde yaşamdaki rollerin ve karşı tutumların kalitesi, bireyin toplumsal yaşamdaki tüm başarılarının ya da beceriksizliklerinin nedenleri olmaktadır.

İnsanoğlunun yaşam serüvenini yakından izleyen bilim adamları, tüm çalışmalarında empatiyi psikolojik ve sosyolojik kuramlarla birlikte araştırarak Psiko Drama adı altında bir bilim dalını ortaya çıkarmışlardır.

Psiko Drama'yı keşfeden J.L Moreno, kişinin başarısına ket vuran korkuların, kaygıların yok edilerek başkalarına kendini bir özgüvenle anlatma becerisini kazandırmıştır.

Öğrenciler için Psiko Drama ile çalışma:

''Kimseyi tanımadığınız bir grupta kendi iç dünyanıza doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz.

Hiç tanımadığınız grup üyeleri çok kısa bir zaman içinde sizin anneniz, babanız, kardeşiniz, sevgiliniz, eşiniz, çocuklarınız, arkadaşlarınız, akrabalarınız, otorite figürleriniz oluyorlar.

Ve siz de onlar için aynı rolleri üstleniyorsunuz. Yaşam bir sahne aslında. Psikodrama sahnesi, gerçek sahnede olacaklara bizi hazırlıyor.

Psikodrama, spontan (doğaçlama) tiyatrodan yararlanılarak geliştirilen bir çeşit terapi tekniğidir.

Kişisel gelişim, eğitim, tedavi, endüstri, liderlik eğitimi gibi pek çok alanda kullanılabilir ve her yaş grubu ile çalışır.

Psikodrama; kişinin kendisini tanımasına, başkalarını anlamasına, ilişkilerinin kalitesini arttırmasına, öfkesini boşaltmasına olanak sağlar.

Kişisel engellerden kurtularak daha başarılı ve üretken olabilmeyi kolaylaştırır.

Empati kurma becerisini, yaratıcılığı ve spontanlığı (doğaçlama) geliştirir.

Bir gruba ait olma, değerli hissetme, özverili olma, güven duyma, anlaşılma gibi ek kazançlar sağlar.

Psikodrama seansları, kişiye hayatında yeni bir yaklaşım tarzı kazanmasında yardımcı olur.

Yaşamdaki duruşunuzu, hedeflerinizi ve iletişim biçimlerinizi incelemek, korkularınızdan, kaygılarınızdan, çekingenliklerinizden kurtulmanızı sağlar.

Rüyalarınızı anlamak, fantezilerinizi tanımak, karşınızdaki kişileri anlamak, kendinizi anlatmak, ilişki yürütme becerinizi geliştirmek,

Öfkelerinizle başa çıkmak, trafikte canavar olmaktan kurtulmak, ölümü kabul edebilmek, bağışlayabilmek, içinizdeki sevgiyi açığa çıkartmak, gelecek için planlarınızı, hayallerinizi ve umutlarınızı oluşturmak,

Cesaretinizi arttırmak, var olduğunuzu hissetmek, mutlu, sağlıklı, huzurlu, üretken, olmamızı sağlar. ''(Algı psikodrama)

Psiko-drama ile yaratıcı drama karıştırılmamalıdır.

Yaratıcı Drama, özellikle ilk öğretim çağındaki öğrencilerin, her dersi bir oyun atmosferinde öğrenmelerine yönelik öğrenci merkezli bir çalışmadır.

Özellikle belirtelim ki özel bir Yaratıcı Drama dersi yoktur.

Öğretmenin bilgisi, yetileri, drama yeteneği çok önemlidir.

Bilgisiz bir öğretmen, fayda yerine zarar verir !..

Öğretime yönelik her bilginin ve davranışın öğrencilerin hayal dünyasında kurgulanarak, çocuğun dersten zevk almasını sağlayan etkinlikler zümresidir.

Burada hedeflenen kişi, yetişkinler değil; tamamen öğrenim çağındaki çocuklardır.

Psiko Drama ise daha bilimsel ve klinik bulgular paralelinde uygulanan bir daldır. Psikiyatristler kontrolünde gelişir.

Gurupların yaşadıkları psikolojik ve sosyolojik sorunların tedavisinde uygulanan bir TERAPi yöntemidir.

Konusu içine yetişkinler de girer.

Her iki bilim dalının da kesiştiği en önemli nokta, tiyatro sanatından yararlanmaktır.

Çocuk ya da yetişkinin hayal dünyasının, yaratıcı eylemlere dönüşmesi ve kişinin toplumda kabul gören;öz güveni yetenekleriyle geliştirilmiş yararlı bir yurttaş olması hedeflenir.

Psiko Drama terapisinden yararlanan kişilerde, büyük bir rahatlama ve özgüven gelişimi görülür.

Bir toplumun bireylerinin ruh sağlığı o toplumun geleceğini belirler...

En iyi yatırım, kendinize yaptığınız yatırımdır.

********

NOT : Bu gece (1 Eylül, Pazartesi) saat:23.00 'de TRT Radyo : 1'de, saat:23.15 itibariyle , Psiko Drama'yı konuşmak üzere saygıdeğer arkadaşımız, TRT Prodüktörü:Gülname Hanım'ın (Vakayınüvis) konuğu olacağım...Beklerim Efendim...

* * * * * * * * * * *

Kaynakça:

1- Prof.Dr.Üstün Dökmen-Psiko Drama
2-Prof.Dr.N.Babaoğlu
3-Algı psikodrama.



 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..